La Volta a Catalunya

La diversió de Pogacar, la diversió de la Volta en el seu exitós retorn al Berguedà

L’eslovè, que lidera la Volta des de dimarts, guanya al santuari de Queralt amb una nova exhibició en solitari amb les carreteres farcides d’aficionats

Robert Marcé
3 min
Tadej Pogačar, imparable a La Volta a Catalunya

Santuari de Queralt (Berga)La Volta ha viscut una jornada amb ambient de Tour de França. Les úniques diferències entre una etapa a la ronda francesa i l’atmosfera que s’ha viscut a la sortida de Berga és que el mallot del líder no era groc i que es parlava català. Centenars de persones de totes les edats vestits de carrer i també amb l’outfit de ciclista per viure una jornada històrica al Berguedà s’han aplegat al costat dels autobusos dels equips per veure els seus ídols en directe. Els autocars de l'equip del líder, Tadej Pogacar, i del Visma Lease a Bike han estat els punts de trobada que més persones han reunit.

I és que Sepp Kuss, el ciclista nord-americà amb vincles familiars a Vilada des de fa 6 anys –quan s'hi va entrenar per primera vegada–, ha estat un dels molts fonaments perquè l’etapa reina al Berguedà hagi sigut una realitat. Al costat de la porta del seu autocar ha signat desenes d’autògrafs i ha regalat diversos bidons. Fins i tot el bolígraf que utilitzava ha deixat de funcionar i ha hagut de tornar a dins del bus a buscar-ne un de nou per seguir en contacte amb l’afició. “En tinc moltes ganes. Especialment per l’estima del públic. Serà una etapa molt especial”, afirmava Kuss abans de sortir de Berga. A la capital del berguedà una les pastisseries ha fet una mona de pasqua amb ell al damunt de la seva bici. “És espectacular cada detall, molt ben treballat. Encara hi he d’anar per veure-la en persona”, afirmava Kuss.

La mona de Sepp Kuss.

Antoni Karmany va guanyar l’etapa de la Volta que va arribar a Berga l'última vegada, l’any 1959. “Era una etapa bastant llarga –recordava el ciclista mallorquí, amb 90 anys–. Anant cap a Berga, a 20-30 quilòmetres de l’arribada em vaig escapar jo i en Gómez del Moral. A 500 metres de la meta en Gómez del Moral em va intentar passar, jo el vaig aguantar i els darrers metres, ben cansat anava jo, li vaig guanyar l’etapa a Berga. I sempre ho recordaré. Vaig guanyar a la Volta a Catalunya i això com a mallorquí sempre m’ha agradat recordar-ho perquè com que xerrem el mateix idioma ens enteníem molt bé”. 65 anys després el Berguedà tindria relleu de victòria a la Volta.

Tots els pronòstics apuntaven que al coll de Pradell l’etapa saltaria pels aires. A la pujada el pilot ha atrapat la fuga, primer Bauke Mollema i després Hugh Carthy. En una de les parts més dures del Pradell, a 5 km per coronar, Esteban Chaves ho ha intentat, però només ha aguantat un quilòmetre. El ritme dels homes del líder i també de Sepp Kuss ha endurit la pujada del Pradell, un port inèdit a la Volta i també en cap cursa professional de ciclisme. A menys de 2 km per al final del port, a les rampes de ciment dures i exigents del 20%, Sepp Kuss no podia seguir el ritme dels primers i queia del grup com una poma madura. Pogacar repassava el personal que quedava: poc més de 10 unitats. 

Tadej Pogacar es diverteix a la Volta

A 30 km per al final, atac de Pogacar a la collada de Sant Isidre, el penúltim port, amb el segon classificat, Mikel Landa, darrere, juntament amb Antonio Tiberi i Enric Mas. Però per a ells ha estat impossible seguir el ritme de Pogacar, tant a la pujada com a la vertiginosa baixa de Sant Isidre, on sense haver-la fet mai deixava anar la bici en cada revolt tocant el fre només el necessari. Expliquen des del seu equip que segurament està en el millor estat de forma des que és ciclista professional.

L’eslovè, que es diverteix a la Volta i a qui li agraden el recorregut, el clima i l’organització, ha pujat en solitari al santuari de Queralt, de primera categoria, rebent els crits i els ànims de l’afició per acabar guanyant l’etapa reina de la Volta. “Una cursa molt bonica, amb molts aficionats avui a l’etapa, més que mai que en cap altra etapa de la setmana. Ha estat increïble com hi havia fans a tots els ports”, explicava Pogacar a l’arribada després del podi. “Ambient de Tour”, deia Mikel Landa, que manté el segon lloc a la general després d’arribar a 57 segons de Pogacar. Egan Bernal ha pujat fins al tercer lloc del podi de la Volta, que s’acaba aquest diumenge a Barcelona.

stats