Ciclisme
Esports Ciclisme 17/05/2022

L'eritreu Girmay fa història convertint-se en el primer africà negre que guanya una etapa al Giro

El jove de 22 anys, molt emocionat, ha superat en un esprint Van der Poel

L'eritreu Girmay fa història convertint-se en el primer africà de color en guanyar una etapa al Giro

BarcelonaBen lluny de Jesi, on acabava l'etapa del Giro avui, el triomf de Biniam Girmay (Intermarché) s'ha celebrat com si fos un dia de festa nacional a Eritrea. Per primer cop en la història del ciclisme, un corredor africà negre ha guanyat una etapa d'una de les grans curses. Havia de ser un eritreu, el país africà on més passió hi ha pel ciclisme. Havia de ser a Itàlia, ja que, coses de la vida, la passió per les bicicletes va arribar a Eritrea quan va ser envaïda pels italians el 1890. És a dir, quan el ciclisme va esdevenir una passió popular, a inicis del segle XX, Eritrea era italiana.

Girmay però, ha acabat el seu dia de glòria a l'Hospital, ja que a la cerimònia d'entrega dels premis del dia, ha tingut la mala sort de veure com el tap de l'ampolla de prosecco que havia d'obrir anava a parar al seu ull. L'eritreu ha estat traslladat a un hospital i ha tornat a l'hotel amb l'ull tapat. En principi, hauria de poder seguir participant a la cursa.

I ara un eritreu ha guanyat a Itàlia. A l'esprint, superant en un esprint preciós un Van der Poel que molts cops confia tant en ell mateix que ataca abans d'hora. La desena etapa del Giro, entre Pescara i Jesi (196 km), tenia trampes al final del recorregut, trampes en què uns quants favorits s'han deixat veure però no han aconseguit aconseguir treure de la primera posició de la general l'andalús Juan Pedro López (Trek), que continua vestint de rosa, vivint el seu somni. L'etapa, que passava pel poble natal de Michele Scarponi, mort el 2017 al ser atropellat per un conductor imprudent, ha estat controlada per l'INEOS Grenadier de Richard Carapaz, que ha evitat que un grup d'escapats fes fortuna. Tant Carapaz com Simon Yates han atacat al final, però els favorits no s'han tret diferències. I quan semblava que qui arribava més fort era el polifacètic Mathieu van der Poel, el neerlandès no ha mesurat bé la recta final. I al final s'ha endut la glòria el jove de 22 anys Girmay, que el 2021 ja va ser el primer africà negre a pujar al podi d'un Mundial sub-23 i fa pocs mesos va ser el primer africà a guanyar una cursa clàssica europea, la Gant-Wevelgem. Llavors Girmay va admetre que no se sentia còmode amb la fama. Ara ja ha après a conviure amb ser un dels centres d'atenció dels apassionats del ciclisme.

Aquest dimecres es viurà l'11a etapa entre Santarcangelo di Romagna i Reggio de l'Emília, un recorregut de 203 km ideal per a esprintadors. López continua traient 12 segons al portuguès João Almeida i 14 al francès Romain Bardet a la classificació general.