Ciclisme
Esports Ciclisme 21/05/2022

Richard Carapaz aconsegueix el liderat del Giro d'Itàlia després d'una etapa de les que fan afició

Simon Yates guanya a Torí el dia que Juanpe López entrega la 'maglia rosa'

3 min
Simon Yates guanya a Torí en una preciosa etapa del Giro

BarcelonaRichard Carapaz (INEOS-Grenadiers) ja vesteix de rosa. El ciclista equatorià ha aconseguit el liderat del Giro d'Itàlia després d'una meravellosa etapa on qui ha guanyat a Torí ha estat el britànic Simon Yates (Mitchelton-Scott). Una 14a etapa entre Santena i Torí de les que enamoren, amb una mica de caos, poc ordre i uns quants valents. Carapaz, tercer a l'etapa, es consolida com a favorit per guanyar per segon cop la cursa, però l'australià Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) el segueix a tot just 7 segons.

L'aventura de l'andalús Juanpe López (Teak-Segafredo) com a líder del Giro vestint de rosa ha acabat en aquesta etapa on un dels atractius era un doble ascens a Superga. Prou ha fet, López. Tothom sabia, però, que amb l'arribada dels Alps hi hauria canvi de líder. I així ha sigut, amb López que ha patit molt ja en la segona pujada a Superga, el turó que domina Torí on hi ha una basílica per resar-hi a dins i a la part de darrere recordar el Torino, el millor equip de futbol italià el 1949, la plantilla del qual perdre la vida quan l'avió que els tornava de Lisboa va estavellar-se aquí. Al cim de Superga, Carapaz ja li treia un minut a López i era líder virtual.

Aquell 1949, precisament quan tot Itàlia plorava per un equip de futbol, el Giro també pujava al coll de la Maddalena. Aquell any es va viure una de les gestes que tots els italians coneixen: Fausto Coppi, que anava gairebé tres minuts per darrere de Gino Bartali a la general, va acabar arribant a meta 11 minuts i 52 segons abans que el seu principal rival. L'escriptor Dino Buzzati, que seguia la cursa aquell any, escriuria que "Centenars de milers d'italians haurien pagat qui sap quants diners per ser allà dalt on érem, per veure el que vam veure. Durant anys i panys es parlarà sense fi d'aquesta petita història que no semblava gens especial en si mateixa, només un home amb bicicleta que es va allunyar dels seus companys de viatge". Aquest any l'etapa no acabava a dalt, ja que tocava baixar de nou a Torí.

Avui qui s'ha escapat ha estat el gran favorit, l'equatorià Richard Caparaz (INEOS-Grenadiers). Un atac sec suficient per fer mal a uns quants favorits, però no per rodar en solitari. L'australià Jai Hindley, Simon Yates i dos italians veterans, Vincenzo Nibali i Domenico Pozzovivo, l'han enxampat pujant a la Maddalena. Després ha atacat Nibali. El sicilià, que plega aquesta temporada, ha demostrat, posant a prova als seus companys de fuga, que té un cor gegant. I qui anava millor de cames era Carapaz, Hindley i, naturalment, Yates. Per darrere, el portuguès João Almeida ha sigut llest. No ha fet cap esforç per seguir a dalt, però ha controlat la distància per continuar viu a la general. Almeida ha acabat entrant amb el basc Mikel Landa, que també ha aguantat com ha pogut en l'ascens i ha retallat distàncies en el descens cap a Torí.

Yates, que a la general continua lluny dels primers llocs, ha coronat primer el coll i ha defensat la distància per guanyar l'etapa. A la general Carapaz treu 7 segons a Hindley i 30 a Almeida. Mikel Landa és quart, a 59 segons. I López ha acabat ensenyant la bandera blanca i cedint més de quatre minuts i el liderat de la general. Aquest diumenge als ciclistes els espera una exigent etapa alpina, a la Vall d'Aosta, amb dos ports de primera categoria, Pila-Les Fleurs i Verrogne, i un altre de segona per acabar, Cogne-Centro.

stats