Esports Ciclisme 27/03/2022

Sergio Higuita guanya la Volta i confirma la relació d'amor del ciclisme colombià amb la cursa catalana

L'italià Andrea Bagioli guanya l'última etapa davant d'una gentada a les Fonts de Montjuïc

3 min
El podi de la Volta ciclista a Catalunya, amb Carapaz i Almeida al costat de Sergio Higuita

BarcelonaEl jove ciclista colombià Sergio Higuita (Bora Hansgrove) s'ha convertit en el cinquè colombià que guanya la Volta Ciclista a Catalunya. Als anys 80 els aficionats al ciclisme de casa nostra van enamorar-se d'aquells primers escaladors sense por que arribaven de Colòmbia. I unes dècades més tard el que era una sorpresa és una relació ben consolidada. Centenars de colombians han convertit les Fonts de Montjuïc en una festa: s'han dividit entre els que han preferit ovacionar el jove campió i els que han anat en direcció contrària, cap al camió de l'equip Arkea, per poder ovacionar el veterà Nairo Quintana, que continua arrossegant gentades tot i que fa anys que no puja als podis de les grans proves.

La Volta Ciclista, en la seva edició 101, té una salut de ferro. De fet, el director de la prova, Rubén Peris, ha estat acompanyat del director de la Vuelta a Espanya, Javier Guillén, i el director del Tour, Christian Prudhomme. Milers de persones han omplert les carreteres de Montjuïc per gaudir dels sis passos per un circuit espectacular, que puja des de la plaça Espanya fins a l'Estadi Olímpic, terreny ideal per als atacs dels valents. Al final, els favorits han arribat junts i la glòria de l'etapa se l'ha endut el jove italià Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick Step), un dels triomfs més importants de la seva trajectòria.

La festa, però, ha sigut colombiana. Després de la magnífica sisena etapa, en què Higuita i l'equatorià Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) van revolucionar la cursa amb un atac com els d'abans, a 90 km de l'arribada i sota la pluja, el jove de Medellín defensava un petit marge de 19 segons sobre el campió del Giro el 2019. L'equatorià ho ha intentat amb dos atacs en les dues últimes voltes de l'ascens, però Higuita ha aguantat ferm, a roda, i ha aconseguit el seu primer triomf de primer nivell a Europa. El ciclista suma aquest èxit a la victòria a la Volta a Colòmbia del 2020. Amb 23 anys, aquest jove d'Antioquia escriu el seu nom al costat d'Álvaro Mejía (1993), Hernán Buenahora (1998), Nairo Quintana (2016) i Miguel Ángel López (2019). Tots ells, bons escaladors, com un Higuita que ha acabat eufòric. "M'agrada el ciclisme valent, m'agrada atacar. És un dia que no oblidaré mai", ha explicat. "Unir el meu nom a aquests és un somni. Uf, és massa fort. Quan tenia 12 anys mirava totes les curses per televisió, totes. Les llargues o les curtes, les clàssiques... tot. I ara soc aquí, entre els millors. El meu ídol era Nairo Quintana, i ara soc al seu costat", ha explicat un ciclista que tenia fins ara com a gran èxit a Europa una etapa de la Vuelta a Espanya.

A la general, en segona posició ha acabat Carapaz, a 16 segons d'Higuita. L'equatorià ho ha intentat, sense sort, en una última etapa espectacular en què tots els atacs han sigut neutralitzats pels favorits. "Aquest circuit és molt exigent, amb rampes dures. Curt i intens, però m'agraden aquests terrenys, on cal pressionar i patir", ha dit Quintana, que s'ha definit com un corredor "versàtil i agressiu" preparat per "aprofitar qualsevol oportunitat, com l'etapa de dissabte, ja que la muntanya no sempre marca distàncies, avui en dia". El portuguès João Almeida (UAE) ha acabat tercer després de liderar la prova un dia, amb Nairo Quintana quart i el jove nascut a Barcelona però resident a Alacant Juan Ayuso que ha acabat en una meritòria cinquena posició, ja que era el ciclista més jove d'aquesta edició de la prova. Ciclistes que no tenen por de buscar atacs impossibles, d'aquells que el big data no aconsella quan es prepara una etapa. Una nova fornada amb ciclistes com Higuita, guanyador de la classificació de millor jove, també, per davant d'Almeida i Ayuso.

Triplet d'Higuita

Higuita sempre recordarà aquesta Volta. L'ha acabat amb el mallot de líder, inspirat en la samarreta de la UE Sants de futbol, l'entitat organitzadora de la cursa, però també ha sigut el guanyador de la general dels millors joves i de la muntanya, per davant dels bascos Mikel Bizkarra (Euskaltel) i Ander Okamika (Burgos). Una de les poques classificacions on no s'ha imposat ha sigut en la de la regularitat, on ha acabat tercer per darrere de Carapaz, segon, i el primer classificat ha sigut l'australià Kaden Groves (WorldTeam BikeExchange - Jayco). Amb alguns favorits afectats per un virus que ha fet molt de mal a la Volta, com els ha passat al veterà Alejandro Valverde, al belga Thomas De Gendt i al britànic Simon Yates, la cursa ha servit per oferir un escenari ideal a joves que volen atrevir-se a seure a la taula dels eslovens, els grans dominadors del ciclisme mundial ara mateix amb Pogacar i Roglic.

stats