Esports 27/03/2021

Els conflictes laborals que Bartomeu va deixar a Laporta

El nou president del Barça s'haurà de posar d'acord amb Setién i la 'compliance', entre d'altres

4 min
Joan Laporta i Carles Tusquets, a la llotja del Parc dels Prínceps de París

BarcelonaUna setmana després de tancar l'aval amb èpica i de prendre possessió amb un bany de masses, el nou president del Barça, Joan Laporta, comença a fer diagnòstic del club que ha heretat. A finals de mes ja tindrà els resultats de la due diligence que ha encarregat per retratar la situació econòmica de l'entitat, un estudi que servirà de punt de partida per posar en marxa les primeres mesures del pla de xoc que va anunciar a la campanya electoral. Amb l'expresident de la gestora, Carles Tusquets, de gira per diferents mitjans repetint que el primer que ha de fer la directiva entrant és imposar una rebaixa salarial al primer equip, el nou CEO, Ferran Reverter, ja actua en nom del Barça tot i que encara no ha acabat el seu vincle laboral amb MediaMarkt. Fins i tot va volar diumenge a Sant Sebastià, on va veure en directe a la golejada del primer equip contra la Reial Societat. De moment, però, conscient que encara no ha assumit oficialment el càrrec, només està mantenint trobades informals. Tot i això, sap que els pròxims mesos haurà de tancar carpetes obertes des de la dimissió de Bartomeu que el govern de transició no va poder abordar. Conflictes laborals pendents de resoldre.

Quique Setién quan encara era entrenador del Barça.

Quique Setién no té pressa

Una indemnització milionària

Una de les característiques de l'últim mandat va ser la inestabilitat en els càrrecs esportius. A diferència de Laporta, que només va tenir dos entrenadors en set anys, Bartomeu va tenir tres tècnics en el seu últim any a la llotja. Va fer fora Valverde el gener del 2020, i el seu substitut, Quique Setién, li va durar fins al 2-8 a Lisboa. L'entrenador càntabre i els seus col·laboradors, que tenien contracte fins al juny del 2021, van ser fulminats després de la desfeta contra el Bayern Munic. Els ajudants, amb Eder Sarabia al capdavant, van arribar a un acord amb el club abans de marxar a l'Andorra de Piqué. Però Setién, que no va acceptar els arguments del Barça per justificar un acomiadament procedent, va denunciar la institució per cobrar els poc més de quatre milions que té pendents. Si vol evitar el judici, el govern Laporta haurà d'arribar a un acord amb l'extècnic, que no té pressa per tornar a les banquetes i com a molt, si se'l guanyen, podria rebaixar sensiblement les seves pretensions.

Òscar Grau, a les oficines del Barça.

Contractes blindats

Grau i Gómez Ponti, esquitxats pel Barçagate

El Barça té ara mateix dos membres del comitè de direcció imputats per corrupció entre particulars i administració deslleial. Són el CEO Òscar Grau, que ja es veu fora del club després de l'entrada en escena de Reverter, i Román Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics. Dies abans de les eleccions, tots dos van ser detinguts pels Mossos en el marc de la investigació del Barçagate, que també implica l'expresident Bartomeu i la seva mà dreta, Jaume Masferrer, que va ser acomiadat "de bones" per la gestora només dos dies després de la dimissió de la junta. La decisió de Tusquets va adobar el terreny abans de la negociació salarial amb els treballadors, però econòmicament va suposar un impacte als comptes, ja que Masferrer tenia un contracte blindat. És a dir, va cobrar una liquidació amb sis xifres després d'estar suspès de feina però no de sou quan es va destapar l'escàndol del monitoratge. Grau i Ponti també tenen una indemnització d'aquest tipus si es prescindeix d'ells. Només un acomiadament procedent evitaria haver-los de pagar pràcticament un any de feina.

El cas de la 'compliance officer'

Noelia Romero, disposada a negociar

Un altre dels noms que va donar a conèixer el Barçagate és el de Noelia Romero, l'exresponsable de compliance que al juny va ser suspesa de sou i feina i al juliol va ser acomiadada per la seva investigació interna de la contractació d'I3Ventures i el trossejament de factures. Romero, clau en la investigació recent dels Mossos, va denunciar el club per acomiadament nul i té data de judici per al 15 de juny. S'espera que la junta de Laporta es posi en contacte amb ella per negociar un acord que repari els danys reputacionals que ha patit i li compensi els salaris de tramitació des que es va quedar sense feina. No es descarta que torni a treballar a la posició que tenia abans de tota la polèmica. Ara la compliance officer és la jove Mireia Simona, que ja treballava al departament.

Josep Vives, a una roda de premsa.

Portaveu per nomenar

Josep Vives es manté a comunicació

El departament de comunicació del Barça també està pendent de les primeres decisions de la junta. Hi ha empleats que han demanat una prejubilació i en el seu lloc podrien entrar d'altres que són propers al nou president. D'altra banda, una de les figures més exposades dels últims anys ha sigut Josep Vives, que ha compaginat tasques a la fundació i a l'àrea social amb la funció de portaveu de la junta de Bartomeu. Vives, fix indefinit, va haver de defensar la posició oficial de l'antiga directiva amb el Barçagate o les sospites de la Guàrdia Civil amb el procés de la moció de censura. Alhora, però, té bona relació amb Josep Cubells –responsable del bàsquet ara i del 2003 al 2010– pel seu passat com a president del Bàsquet Manresa, així com amb Laporta. Per això al club no descarten que segueixi explicant els acords de la junta després de les reunions ordinàries.

stats