Lolita, Neymar i el Barçagate

2 min
Marta Fernández, comissària general d’investigació criminal dels Mossos, sortint de les oficines del Barça.

La imatge d’aquest dilluns dels Mossos entrant a les oficines del Camp Nou per fer escorcolls mentre es detenia Josep Maria Bartomeu i tres alts càrrecs de confiança –Òscar Grau, Jaume Masferrer i Roman Gómez Ponti– per l’anomenat Barçagate és la culminació d’una dècada d’infàmia per al Barça a nivell institucional. Tot va començar amb l’acció de responsabilitat contra la junta anterior. Després va venir la condemna per dos delictes fiscals en el fitxatge de Neymar. Una sentència, recordem, que va servir per apartar de l’equació els màxims dirigents i carregar la condemna a la institució. I finalment, sense necessitat d’entrar en la resta de vergonyoses situacions viscudes aquests anys, aquest darrer episodi per presumptes delictes d'administració deslleial i corrupció entre particulars.

Tant en el primer com en el tercer cas es repeteix un mateix patró: utilitzar el Barça per atacar el rival. Més ben dit, per atacar un barcelonista que és rival, que no pensa com tu. El 2010, embolcallant-ho amb factures de cigars i pollastres a l’ast de la rostisseria Lolita, es va utilitzar la maquinària del club –"La llei ens hi obligava", encara diuen– per anar contra la junta de Laporta i fent-ho passar horrible a gent innocent que va trobar-se enmig d’aquesta guerra. El 2020 es van pagar preus desorbitats –per feines que no es van completar– per desprestigiar figures de l’oposició com Víctor Font, el mateix Laporta, jugadors com Piqué o Messi o fins i tot periodistes. Es van pensar que el Barça era seu i amb la seva gestió han aconseguit posar en risc la marca Barça.

El cas del Barçagate em dol especialment per les mentides que van dir els executius del club per tapar-ho. I em fa mal, sobretot, perquè amb mi van poder. No vaig tenir la determinació dels companys de la Cadena SER –Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero– que van arribar fins al final per destapar el cas. El 2 de juliol del 2019 vam publicar a l’ARA un reportatge sobre I3Ventures, les factures de 200.000 euros, els viatges de Masferrer a l’Argentina, qui era Carlos Ibáñez o els intents de passar per l’oficina de Hong Kong una factura sense justificació. Masferrer i Grau, detinguts aquest dilluns, van estar mentint durant una hora i mitja sobre aquest tema. No tenia les proves suficients que va acabar aportant la SER i vam acabar publicant un article en què tot quedava diluït. Per sort, però, els tres companys van fer bé la seva feina, van aconseguir el material necessari i van acabar destapant un cas que ha marcat l’agenda del Barça durant l’últim any i que interpel·la directament el soci de cara a les eleccions de diumenge.

stats