Esports 29/03/2022

"Serà la millor Copa Amèrica de Vela de la història"

La competició esportiva més antiga és presentada al Port de Barcelona amb una fotografia de família unint el sector públic i el privat

4 min
La Copa Amèrica de Vela, presentada a Barcelona

Barcelona“Aquest vent és ideal per navegar” deia Grant Dalton, el cap del Team New Zealand, els organitzadors de la Copa Amèrica de Vela. “Ara fa 12 dies vam arribar a Barcelona i el que he viscut ha estat increïble. Hauria de saludar les autoritats com a tals, com a autoritats, però com a neozelandès que soc, els saludaré ja com els amics que ara som. Estem en deute amb vosaltres”, afegia aquest vell llop de mar, un home que ha fet la volta al món un munt de cops i que ha decidit que per quarta vegada en més de 170 anys d’història de la Copa Amèrica, l’equip que defensa el títol l’organitzi lluny del seu país. De Nova Zelanda a Barcelona. El Team New Zealand ha escollit Barcelona en percebre el suport econòmic de les institucions, tant la Generalitat de Catalunya com l'Ajuntament de Barcelona, sumat a l'aportació d'un grup d'inversors privats, tots ells encapçalats per Barcelona & Partners, l'agència d'inversions de Barcelona Global que ha impulsat i dissenyat la candidatura.

Totes les mirades a l’acte de presentació de la 37a edició de la competició esportiva més antiga del món se les va endur la famosa copa de les 100 guinees, el trofeu que rep el guanyador, construït els anys 40 a Londres en plata. Una Copa custodiada sempre per un neozelandès fort com un roure, que evita que ningú la pugui tocar. Un trofeu tan desitjat que viatja sempre en primera classe amb seguretat privada. Grant Dalton, el cap de l’Emirates Team New Zealand, l’equip que va guanyar en l’edició del 2021 a casa, a Auckland, va explicar que ha escollit Barcelona gràcies al suport econòmic de les institucions i l’agència d’inversions de Barcelona Global que ha impulsat la candidatura, passant per davant de Màlaga, Cork i Jiddah. “Un dels principals motius són les instal·lacions, el port. Però també que atrau turisme de qualitat, té experiència i les sensacions que he notat aquí”, deixa anar Dalton. Celebrada per primer cop el 1851 a l’illa de Wight, a Anglaterra, quan el vaixell nord-americà Amèrica es va imposar davant de la família reial britànica a una nau anglesa, la Copa arribarà per primer cop a Barcelona el 2024 amb una primera fase, la Copa Prada, on l’Alinghi de Suïssa, l’Ineos de la Gran Bretanya, el Luna Rossa d’Itàlia i l’American Magic dels Estats Units buscaran classificar-se per a la final contra el Team New Zealand.

La Copa Amèrica de Vela, presentada a Barcelona.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va deixar clar que “serà la millor Copa Amèrica de la història, tal com vam organitzar els millors Jocs Olímpics el 1992”, i va afegir que aquest torneig “no és només una activitat esportiva d’uns mesos, sinó un esdeveniment que pot generar un retorn d’anys i que pot deixar un llegat molt important a Catalunya”. L’alcaldessa Ada Colau, que va celebrar que per primer cop la Copa inclourà una regata femenina i una aposta per noves tecnologies per evitar contaminar, va afegir que “no cal construir res, ja tenim les instal·lacions i l’experiència” per rebre un torneig que genera molt interès especialment en el públic dels Estats Units i el Regne Unit, però també a Itàlia o Nova Zelanda. “Volem ser l’equip local, el vostre equip” va avisar Dalton. El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, va posar el Port Vell “a disposició per poder celebrar una Copa Amèrica que projecti Barcelona al món i que tingui la innovació i la sostenibilitat com a bandera”, recordant que els cinc equips que aspiren a derrotar el Team New Zealand arribaran més d’un any abans a la ciutat, per preparar els vaixells i conèixer l’escenari de la competició, que serà entre l’Hotel Vela i el Port Olímpic, motiu pel qual es podrà seguir des del litoral. De fet, el Team New Zealand tindrà el seu camp base a l’antic edifici del cinema Imax, aquell que serà enderrocat per fer espai al futur projecte El Liceu al Mar. “No afectarà el calendari” va raonar Calvet. Les bases dels altres equips estaran a la zona de la terminal Grimaldi (Moll Costa), Marina Barcelona 92, Nautic Center (zona Nova Bocana) i Cinesa (Maremàgnum) . El village de la Copa Amèrica se situarà al Moll de la Fusta.

La presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, va destacar que “l’associació de la marca Barcelona amb la Copa Amèrica de Vela és una demostració de tot el que es pot aconseguir amb una col·laboració público-privada”. Segons els organitzadors, la Copa Amèrica de Vela tindria a Barcelona un impacte econòmic d’entre 900 i 1.000 milions de dòlars. Gairebé totes les anteriors edicions han tancat amb beneficis, excepte una de les dues edicions organitzades a València, que va acabar als jutjats entre pèrdues i acusacions de corrupció, i la darrera per culpa de la covid-19. Organitzar-ho significa una inversió de 70 milions d'euros, entre avals i crear la infraestructura, amb les institucions públiques, com Turisme de Catalunya, l'Ajuntament o la Generalitat posant 40 d'aquests milions. Els altres arriben d'empresaris aplegats al voltant de Barcelona Global.

stats