JOCS OLÍMPICS 2016
Esports 17/06/2016

L'atletisme rus queda fora dels Jocs de Rio pels seus casos de dopatge

La IAAF no aixeca la sanció en una decisió històrica presentada a Viena

Ara
2 min
Els atletes russos (en la imatge, durant la cerimònia inaugural de Londres 2012) es podrien perdre els Jocs d’aquest estiu a Rio.

BarcelonaLa IAAF, l'Associació Internacional d'Atletisme, ha decidit sancionar la Federació Russa d'Atletisme deixant-la fora dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Decisió que castiga una de les grans potències en el món de l'atletisme, després dels darrers escàndols de dopatge.

Sebastian Coe,

XXXI Jocs Olímpics de 2016 a Rio de JaneiroVladimir Putin

Ministeri d'Esports de Rússia

El Consell de la IAAF, que al març va votar a favor de mantenir la sanció a l'atletisme rus que va imposar-li el novembre de 2015, es reunia a Viena per decidir què fer amb els russos. La sanció a l'atletisme rus afectaria els propers Jocs, però també els Europeus d'Amsterdam de juliol.

Ara, el Comitè Olímpic Internacional, la propera setmana, podria permetre la participació d'atletes russos a títol individual si aquests han acreditat estar nets i haver fet mèrits. Seria una trampa legal per no tancar la porta a tots els russos. De fet, la IAAF recomana obrir alguna via de participació a esportistes russos que puguin demostrar "haver treballat allunyats del sistema de control de dopatges de Rússia" o "els esportistes que puguin demostrar haver ajudar en la lluita contra el dopatge", com la llançada Iulia Stepanova.

El ministre d’Esports, Vitali Mutko, havia admès errades, però en una carta de defensa havia deixat clar que ja han treballar per millorar el sistema. L'Agència Mundial contra el Dopatge (WADA) afirma el contrari, però els russos ja han recordat que la WADA no sempre ha estat a l'altura. Mutko

Una informació de la televisió alemanya ARD de l’estiu del 2014 va iniciar una investigació recollida després en un informe independent encarregat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) presentat l'any 2015. L’informe, de 325 pàgines, va ser presentat pel canadenc Dick Pound, antic director de l’AMA, que va acusar l’estat rus d’actuar per amagar casos de dopatge als Jocs de Sotxi i “manipular els Jocs Olímpics de Londres en permetre la participació d’atletes dopats”. Rússia va guanyar 17 medalles en les proves d’atletisme el 2012, 8 de les quals d’or.

A més, l’informe acusava el director d’un laboratori contra el dopatge de Moscou, Grigori Rodtxenko, de destruir 1.417 proves d’atletes. L’acreditació d'aquest laboratori va ser retirada. L’informe, elaborat amb l'ajuda de la Interpol, acusava el ministre d’Esports, Vitali Mutko, actual president del comitè organitzador del Mundial de Futbol 2018, de donar “ordres directes per manipular proves”. L’informe ja recomanava a la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) suspendre la Federació Russa, proposta que finalment ha fet seva la IAAF. El seu president, l’excampió olímpic britànic Sebastian Coe, ha admès haver patit pressions els darrers mesos. Rússia s'ha defensat i no descarta presentar un recurs.

stats