Esports 02/12/2019

L'Espanyol paga car fer el "pipioli" a les dues àrees

La falta de contundència fa que l'equip blanc-i-blau sigui dels menys golejadors i el més golejat

Roger Requena
4 min
Wu Lei otracta de rematar una pilota, al partit davant l' Osasuna

Barcelona“No és tan un problema mental com de capacitat”. El discurs inequívoc de Pablo Machín després de caure davant l’Osasuna, que va recordar la cèlebre frase de Quique Sánchez Flores –“Potser no donem per més”– no permetia gaires interpretacions. L’equip va tocar fons. Feia temps que un entrenador no es dirigia públicament a la seva plantilla amb tanta contundència i claredat. El tècnic sorià té clar el diagnòstic, però també que no serà fàcil curar un malalt que sembla terminal. El vicepresident, Carlos García Pont, ha reconegut a Pericosonline que disposaran d'"uns 10 milions d'euros" per invertir en reforços en aquest mercat hiernal. "Quants jugadors i en quines posicions, és cosa de la direcció esportiva", ha afegit. Incorporant diversos –en plural– reforços hivernals potser no n’hi haurà prou: cal, també, reanimar el que ja hi ha a l’equip. L’Espanyol d’enguany està presentant moltes mancances, però segurament les més evidents són a les àrees, on li està faltant molta contundència a la Lliga.

Si els blanc-i-blaus són, amb 28 gols en contra, l’equip que més encaixa del campionat, és degut, en bona mesura, a nombrosos desajustaments defensius, tant individuals com col·lectius. “No podem donar avantatge al rival perquè som molt justets. Si regalem, donem la imatge d’un Espanyol vulnerable. No és que ens facin els gols, és que els hi posem en safata. Així no es pot competir”, va assegurar l’entrenador blanc-i-blau. Resulta força complicat trobar algun defensa espanyolista que no hagi comès ja alguna errada flagrant. En pràcticament tots els partits de Lliga en què l’Espanyol ha encaixat algun gol (en 13 de les 15 jornades disputades fins ara), se’n pot trobar alguna. Els seus autors, a més, són diversos, des de Javi López a Bernardo, passant per Roca o Víctor Gómez. Quan fallen tantes individualitats s’evidencia que el problema és global. “Quan no és un és l’altre, són errors puntuals que hem d’assumir entre tots”, va anotar el tècnic, que ha comprovat com la seva defensa de tres centrals no és la cura a tots els mals de l’equip. "No valoraré les paraules de ningú. Estem en una situació bastant difícil i tots som culpables. Ara cal estar més units que mai. Aquesta és una plantilla molt compromesa i entre tots ho tirarem endavant", ha defensat Javi López l'endemà de la desfeta davant l'Osasuna.

Entre els jugadors que han sortit més mal parats de moltes accions que han costat gols hi ha Calero i Naldo. El primer va regalar l’1-3 a Isak, de la Reial Societat, quan buscaven el 2-2. Contra el Celta no va imposar-se a Mina en la jugada de l’empat dels de Vigo (1-1) al temps afegit. Davant del Valladolid, un mal control sent l’últim home va obligar-lo a fer una falta per la qual va ser expulsat. Del possible 1-1 es va passar poc després al 0-2. Contra el Getafe va ser Mata qui li va guanyar la partida en el salt. No gaire més ben parat va sortir el brasiler dels partits contra el Sevilla, el Granada, l’Athletic o el València. Contra l’Osasuna es van succeir els errors defensius, en aquest cas de Pedrosa, Bernardo, Darder i Pipa. “Necessitem futbolistes de veritat que sàpiguen el que és estar a Primera Divisió. No podem anar amb pipiolis i donar avantatge als rivals. Falten homes que hagin viscut situacions fotudes”, va esclatar Machín, en unes declaracions en què renyava la seva plantilla com faria un pare amb un fill que, per no haver estudiat prou, ha suspès els primers trimestrals i pateix davant la possibilitat de no aprovar el curs.

Sense punteria en moments clau

L’entrenador de Sòria, a més, va posar el focus en l’edat i la consegüent inexperiència d’alguns jugadors. “Tenim jugadors amb experiència en aquestes situacions però d'altres duen el 30 a la samarreta”, va dir. Entre els 15 jugadors de l’Espanyol amb més minuts a la Lliga, n’hi ha sis amb 30 anys o més, però sis més (Roca, Vargas, Pedrosa, Calero, Víctor Gómez i Campuzano) tenen menys de 24 anys. I, d’aquests, només Roca supera els 50 partits a la Lliga. D'altres, com el lateral dret o el punta, encara mantenen fitxa amb el filial. Juguen amb el primer equip per ajudar, però el guió del curs els està portant a assumir responsabilitats afegides.

En paral·lel al desencert que es viu darrere, també cal tenir en compte que no s'està millor en atac. Costa molt veure porteria en moments clau. Wu Lei, per exemple, va disposar de tres ocasions per establir l’1-1 contra el Granada, que va acabar guanyant 0-3. A Vigo, Pipa va fallar un mà a mà davant del porter que hauria significat el 0-2 en el minut 90. Quatre minuts després, el Celta va empatar. Diumenge, contra l’Osasuna, Pedrosa no va trobar porteria amb una rematada de cap quan ho tenia tot al seu favor per anotar el 2-0, ja que el porter no hi podia fer res. I aquests només en són alguns exemples. L’Espanyol perdona en excés, i els rivals ho castiguen amb duresa pispant-li punts. És el preu d’una elit en què, com va anotar Machín, l’estatus no garanteix la permanència a ningú. Et diguis com et diguis.

stats