Esports 09/06/2016

Una Eurocopa que arriba en mal moment per a França

En estat d’emergència, l’estat francès inaugura demà el torneig entre vagues i debats sobre la seguretat

Alícia Sans
3 min
Soldats de l’exèrcit controlant la ciutat francesa de Niça.

ParísL’Eurocopa de futbol arriba en mal moment. França fa set mesos que viu sota l’estat d’emergència, després dels atemptats que van colpejar París l’any passat. És per això el govern francès fa temps que prepara un dispositiu de seguretat “sota una amenaça terrorista sense precedents” segons el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve.

França té previst acollir més de 2,5 milions d’espectadors durant la cinquantena de partits que es disputaran a partir de demà i fins al 10 de juliol. Una xifra que es triplicarà a les fan zones habilitades per als seguidors: se n’esperen 7 milions més. Per assegurar l’Eurocopa -test previ a la candidatura de París als Jocs Olímpics del 2024-, més de 90.000 persones -entre gendarmes, militars, policies, cossos de seguretat privada, bombers, metges i voluntaris- vetllaran per la seguretat del campionat. Una prova d’aquesta amenaça sense precedents és la detenció d’un francès de 25 anys mentre intentava travessar la frontera entre Ucraïna i Polònia amb un arsenal d’armes i explosius. Ucraïna va assegurar que el jove volia perpetrar fins a 15 atemptats terroristes durant l’Eurocopa. Per la seva banda, França no va confirmar ni desmentir les informacions, però va obrir una investigació dirigida per l’oficina central per a la lluita contra el crim organitzat i no pas per l’antiterrorista. De fet, la policia francesa, en l’escorcoll del domicili del jove a França, hi va trobar una samarreta d’un partit d’extrema dreta.

A la seguretat dels estadis s’hi ha de sumar la de les fan zones. Aquests espais, un per a cada ciutat que acollirà el campionat i on es retransmetran els partits a través d’una pantalla gegant, causen polèmica des de fa mesos. Si bé la presidenta de la regió de l’Illa de França, la conservadora Valérie Pécresse, es mostra escèptica, l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, els defensa a capa i espasa. “És millor assegurar un perímetre que no tenir diferents punts repartits per París, més difícils d’assegurar”, es justificava Hidalgo, en declaracions a Europa 1.

Està previst que la fan zone de París -instal·lada als jardins del Camp de Mart, als peus de la Torre Eiffel- aculli més de 90.000 aficionats. És per això que les mesures de seguretat d’aquest espai de 130.000 m seran extremes: 700 agents de seguretat privada vigilaran l’interior del recinte -que tancarà a la mitjanit-, mentre que la policia francesa s’ocuparà de l’exterior. També s’hi han instal·lat càmeres de vigilància i qui vulgui accedir a la fan zone haurà de passar un control de seguretat amb, si cal, escorcolls físics. Una rutina a la qual els francesos (i els turistes) ja estan habituats: aquest és el procediment sistemàtic quan es vol accedir a museus, centres comercials i edificis públics, entre d’altres espais, des dels atemptats de l’any passat.

De fet, l’aura de l’amenaça terrorista que plana sobre les fan zones és especialment forta a París, després que el diari Le Point publiqués un correu del prefecte de la policia de París, Michel Cadot, dirigit al ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve. Cadot proposava al ministre que Anne Hidalgo tanqués la fan zone de París els dies que hi hagués partit al Parc dels Prínceps i a l’Estadi de França. El motiu? No estar en condicions de garantir el màxim nivell de seguretat. Una revelació de la qual es van fer ressò tots els mitjans francesos i que des del ministeri de l’Interior es va voler apaivagar anunciant un reforç de la seguretat. Amb tot, 8 milions d’euros és la xifra que l’estat francès es gastarà per assegurar les fan zones de tot el país.

A més de prevenir possibles atemptats terroristes, França també vol posar a ratlla els hooligans. És per això que 180 policies estrangers reforçaran els efectius de seguretat francesos. El ministre de l’Interior ja ha prohibit entrar en territori francès 24 persones considerades “especialment perilloses”. Per la seva banda, la Interpol també va anunciar ahir que un dels seus equips dedicats a grans esdeveniments es desplaçarà fins a la capital francesa durant tot el campionat.

A més, el context social actual a França és molt tens. Des que es va fer públic el projecte de llei de la reforma laboral, ara fa quatre mesos, les manifestacions s’han encadenat per tot el territori. Les accions dels sindicats en contra d’aquesta reforma s’han anat radicalitzant fins al punt de bloquejar refineries de petroli. Un altre exemple és la vaga dels operaris de neteja de Saint-Étienne, precisament una de les ciutats que acollirà partits de l’Eurocopa. A més, des de principis d’aquest mes els treballadors dels ferrocarrils francesos estan en vaga indefinida. Les precipitacions de la setmana passada, que van desbordar el Sena i van inundar diverses poblacions de França, són la cirereta del pastís per donar la benvinguda a una nova edició de l’Eurocopa, aquest cop amb accent francès.

stats