FUTBOL
Esports 13/11/2015

La FIFA deixa Platini fora de la llista de candidats a les eleccions

El francès afirma que encara té opcions per intentar presidir la FIFA

Nuria García / Toni Padilla
3 min
Platini optarà a ser el substitut de Blatter al capdavant de la FIFA / UEFA

BarcelonaEl comitè electoral de la FIFA va fer oficial el nom dels candidats a la presidència de l’organisme que controla el futbol mundial a les eleccions del 26 de febrer. I Michel Platini, actual president de la UEFA, no forma part de la llista de candidats a causa de la sanció que ha rebut per presumpta corrupció que l’ha suspès durant 90 dies.

Platini, que presideix la UEFA, està sent investigat per haver rebut uns pagaments d’1,8 milions d’euros de la FIFA poc justificats l’any 2011, relatius a treballs entre els anys 1999 i 2022. El president de la UEFA està a l’espera que el comitè d’apel·lació resolgui els recursos que va presentar -el primer ja l’han rebutjat- contra la seva sanció, tot i que l’organisme internacional també té sobre la taula la possibilitat d’ampliar la sanció a Platini. En cas que Platini vulgui presentar-se, haurà de recórrer al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS), tal com ha explicat la FIFA. Platini, en un comunicat dels seus advocats, va criticar la lentitud de la FIFA per resoldre el seu recurs, però va deixar clar que la seva candidatura encara no ha estat rebutjada. “La candidatura del senyor Platini serà examinada quan acabi el període de suspensió. Per tant, no ha sigut en cap cas rebutjada”, indica el comunicat.

En espera de si la candidatura de Platini finalment és admesa, la llista de candidats per ocupar el lloc de Joseph Blatter, que ahir va abandonar un hospital suís on estava ingressat per culpa d’un atac d’ansietat, està formada per cinc aspirants que han passat el tall. El primer candidat és el príncep de Jordània Ali bin al-Hussein, que ja va ser l’únic rival de Blatter en les eleccions a president celebrades el 29 de maig a Zuric, però va retirar la seva candidatura després de la primera votació, en veure que no tenia opcions contra un Blatter que dimitiria poc després per culpa dels diferents casos de corrupció a la FIFA.

El xeic Salman bin Ibrahim al-Khalifa és un altre dels principals candidats. Membre de la família reial de Bahrain, des del 2013 és el president de la Confederació Asiàtica de Futbol i vicepresident de la FIFA des del mateix any. Diverses ONG l’han denunciat per haver participat en la repressió posterior a les manifestacions al seu estat el 2011, en què es demanava més llibertats per a la ciutadania.

Els europeus

El tercer candidat és el francès Jérôme Champagne, que va ser secretari general adjunt de la FIFA entre els anys 1999 i 2010. Ja va intentar presentar-se a les últimes eleccions del mes de maig passat, però no va poder formalitzar la candidatura perquè no va aconseguir l’aval de cinc associacions, requisit indispensable. Ara sí que ho ha aconseguit. Sense Platini, el suís Gianni Infantino és el candidat de la UEFA. Va arribar a la UEFA l’any 2000 per treballar en temes d’assumptes jurídics, comercials i professionals, i des del 2009 n’és el secretari general. Aquest advocat també és membre de la comissió de reformes de la FIFA, creada després de l’escàndol de corrupció que es va descobrir al maig.

Finalment, el sud-africà Tokyo Sexwale és l’últim candidat: empresari i polític, és assessor de la FIFA contra el racisme. Va ser ministre d’Habitatge del govern sud-africà i membre del comitè de la candidatura de Sud-àfrica per al Mundial 2010. Activista polític durant els anys de l’apartheid, ara és l’encarregat de controlar les relacions entre la federació de futbol palestina i la israeliana.

Segons va explicar la FIFA, tots els candidats que s’hi van presentar han hagut de superar un informe d’integritat, que incloïa una revisió dels registres corporatius, litigis, processos concursals, possibles mesures reguladores adoptades contra el candidat i una revisió de tots aquells punts vermells que podrien saltar en contra dels candidats. El comitè electoral va explicar que no va admetre la candidatura de Musa Hassan Bility a causa del contingut d’aquest informe d’integritat, sense revelar més detalls “per protegir els seus drets personals”.

L’elecció del nou president de la FIFA tindrà lloc el 26 de febrer del 2016 en el congrés extraordinari de la FIFA a Zuric, quan Joseph Blatter, el president des de l’any 1998, presentarà la dimissió.

stats