Una final per oblidar una final

Analitzem amb els exfutbolistes Gerard Autet i Ismael Urzaiz com arriben Barça i Athletic al duel decisiu pel títol de Copa

4 min
Iker Muniain, capità de l'Athletic Club, i Leo Messi, capità del Barça

BarcelonaTres mesos després de la derrota del Barça a la Supercopa davant l’Athletic Club, catalans i bascos es tornen a trobar per disputar el títol de Copa. Per al Barça, el triomf seria una injecció d’autoestima i un aval per a Koeman. Per a l’Athletic, superar el trauma de la final perduda contra la Reial Societat. Analitzem amb l'exjugador i analista de futbol Gerard Autet i amb l'exgolejador de l'Athletic Club i ambaixador de la Lliga Ismael Urzaiz què ha canviat des de la Supercopa i com arriben els dos equips a l'enfrontament d'aquest dissabte a La Cartuja de Sevilla (21 h, Telecino / DAZN).

Gerard Autet: "Veig el Barça tornant al 4-3-3"

Exfutbolista i analista del Barça a Catalunya Ràdio i Esport 3

Veus una final molt diferent a la de la Supercopa?

— Sens dubte. Primer perquè l’Athletic Club ve de perdre una final fa poc i això suposa un impacte psicològic afegit de no voler tornar a perdre un partit com aquest. I, segon, perquè el Barça ha d’anar amb les alarmes enceses i pensar que no pot tenir un plantejament d’equip petit, sinó que ha de ser protagonista amb la pilota i imposar el seu relat des del principi. Per tant, veig una final força diferent respecte a la de la Supercopa. 

T'esperes alguna sorpresa en el plantejament de Koeman?

— Tenint en compte que l’Athletic de Marcelino juga amb dos davanters en punta, podria tenir lògica mantenir la defensa de tres centrals. Però veig el Barça tornant al 4-3-3, en què es podria recuperar la figura de Dembélé com a extrem dret, Messi com a fals nou i, a l’altre costat, Griezmann. Crec que apostarà pel 4-3-3, però si finalment opta per conservar els tres centrals per a aquest partit també tindria cert sentit.

Quines creus que han de ser les principals fortaleses del Barça per a la final?

— Una de les seves principals fortaleses, quan ho ha fet bé, ha sigut la coordinació en la pressió alta. Si el Barça aconsegueix fer una pressió encertada i recuperar la pilota ràpid en la zona de sortida de l’Athletic, crec que això pot ser un factor determinant. D’una banda, perquè quedarà poc recorregut per poder atacar l’àrea rival un cop hagis recuperat la pilota. I, de l’altra, perquè també és una manera de desactivar que l’Athletic pugui construir una jugada ràpida per buscar la velocitat d’Iñaki Williams.

Quins jugadors poden ser especialment decisius en aquest partit?

— Sé que no soc gaire original, però per al Barça: Messi i també Pedri. Crec que tindran un paper molt rellevant, perquè me’ls imagino en un escenari en què hauran de viure en espais molt reduïts perquè l’Athletic teixirà una gran estructura defensiva: per tant, hauran de ser precisos per filtrar passades en una zona en què hi haurà molts defensors. Per a l’Athletic: Williams, com comentava. Crec que és el futbolista que més haurà de vigilar el Barça per la seva capacitat d’amenaçar l’esquena dels defensors, especialment dels centrals. Entenc que el Barça jugarà amb les línies avançades i anirà a buscar l’Athletic a camp rival i, en aquest sentit, a part de fer molt bé la pressió postpèrdua, la concentració en les vigilàncies defensives també serà determinant per no haver de patir en excés. 

Muniain i Messi, els pilars dels seus equips

Ismael Urzaiz: "Perdre la final contra la Reial no afegeix pressió"

Exjugador de l'Athletic Club i ambaixador de la Lliga

T’imagines una final gaire diferent de la de la Supercopa?

— Des del punt de vista de l’Athletic, no m’imagino una final gaire diferent. Per competir el títol al Barça hauran de tornar a donar el nivell de la final de la Supercopa: jugant sense complexos i sent descarats. També és cert que el Barça no va mostrar la seva millor cara. I, en definitiva, en partits així cal tenir la sort de cara. Està clar que el Barça serà dominador del joc, però una cosa és dominar el joc i, l’altra, el partit i el resultat final. 

Haver perdut fa poc una final amb la Reial afegeix pressió a l’Athletic?

— No ho crec. És obvi que l’escenari seria millor si l’Athletic hagués guanyat la final, però realment l’escenari d’aquesta final d’ara no canvia: el Barça segueix sent el gran favorit. Per tant, l’Athletic, en certa manera, té molt més a guanyar que el Barça. 

T’esperes alguna sorpresa en el plantejament de Marcelino?

— Ell és mlt fidel al seu esquema de 4-4-2, però, respecte al que entendríem com a onze tipus, crec que potser prepara alguna sorpresa a l’onze inicial, com podria ser l’entrada de Mikel Vesga per Vencedor al doble pivot o, potser, jugar amb Villalibre ja d’inici a la davantera. Bàsicament perquè els resultats no estan acompanyant l’equip, últimament. 

Quines creus que han de ser les principals fortaleses de l’Athletic Club per a la final?

— Crec que serà determinant no deixar que el Barça jugui còmode. Amb això no vull dir que hagi de fer una pressió molt alta, perquè seria insostenible durant molta estona i l’equip es podria partir, però sí a bloc mitjà. Crec que si l’Athletic opta per replegar-se tota l’estona i deixar al Barça jugar còmode i marcar el ritme del partit, acabarà patint. Per això, crec que han d’anar a mossegar i ser molt intensos a mitja altura. Especialment, no deixar pensar els jugadors del Barça que poden fer mal entre línies.

Quins jugadors poden ser especialment decisius en aquest partit?

— Per a l’Athletic Club: el porter, Unai Simón, i Iker Munian, que té algunes molèsties físiques però hauria d’estar molt fotut per no jugar una final com aquesta. Està clar que la velocitat d’Iñaki Williams també serà un factor important, però algú li ha de fer arribar les pilotes i aquest és Munian. Pels seus peus passa bona part del joc d’atac de l’Athletic quan l’equip té pilota, i quan ell està bé es nota. Pel que fa al Barça, hi ha molts jugadors que poden marcar les diferències: Messi, Pedri, Dembélé... I, potser no tant de manera individual però sí en el joc col·lectiu, Griezmann, que crec que jugarà. Però si n’he de triar un parell serien Messi i Dembélé.

stats