SIS NACIONS
Esports 07/02/2015

Una França gris derrota Escòcia a París (15-8)

Els escocesos han arribat amb opcions de guanyar als darrers minuts del partit

Ferran Vital
2 min
L'escocès Russell, aturat per la defensa francesa

BarcelonaEl rugbi, essencialment, és un esport diferent de la resta ja que hi ha dues maneres diferents d’anotar punts pel teu equip, ja sigui passant l’oval a cops de peu entre els tres pals o plantant la pilota amb la mà dins la marca rival. En teoria, l’objectiu principal del rugbi hauria de ser avançar per anotar el màxim número d’assajos possible, i per això es premia amb cinc punts (més dos d’opcionals) als autors d’un assaig, mentre que les transformacions amb el peu només reben tres punts de bonificació.

Però darrerament estem veient com el rugbi modern preval l’aposta física i tàctica per sobre dels jugadors imaginatius i amb talent. De fet, França havia estat, fa anys, l’abanderada el joc preciosista a Europa, on els jugadors amb talent i qualitat eren els escollits per defensar el XV del Gall. Però els darrers anys, la professionalització i l’augment del nivell de la competició domèstica han provocat que els francesos hagin fet un gir de 180º en el seu concepte de joc. A l’hexàgon, ara preval el múscul sobre el talent, i la força sobre la intel·ligència. Conseqüència directe d’això, avui França ha derrotat als escocesos desplegant un joc gris, sense ànima. Curiosament, els rudes homes del XV del Card, que en principi disposen de menys talent i caràcter que els gals, són els que han apostat per un joc més obert i associatiu, i malgrat perdre, ells sí que han anotat un assaig.

El XV del Gall arribava amb una desena de baixes importants, i això ha provocat un equip molt familiar pel públic català, amb el ceretà Guillem Guirado al XV titular, acompanyat de tres antics jugadors de la USAP més (el veterà Damien Chouly i els joves Romain Taofifénua i Camille López) només ha pogut anotar gràcies a l’encert de l’esmentat Camille López, que ha transformat cinc de sis cops de càstig dels que ha disposat (tres al primer temps i dos al segon).

El XV del Card, per la seva banda, ha apostat per un plantejament més valent que el conjunt que avui disputava el partit com local al majestuós Stade de France de París, i ha aconseguit un assaig al fil del descans, de la mà del jove aler d’Edimburg Dougie Fife, que Laidlaw no ha encertat a convertir. Minuts abans el propi Laidlaw sí que havia anota un cop de càstig a favor del seu equip, i que permetien als escocesos somniar amb un assalt a la banca a París a la mitja part, ja que s’arribava amb un ajustat 9 a 8 a favor dels gals.

Però els escocesos, tot cor i voluntat, no han trencat la muralla defensiva d’un equip a priori superior com França, que es limitava a especular i a no arriscar massa davant l’estupefacció del seu propi públic. Al final, els homes del XV del Gall han sumat una victòria, però han generat molts dubtes i qüestionat la pròpia fiabilitat.

stats