Futbol botons
Esports 04/12/2022

Futbol botons: Colòmbia derrota Catalunya a la final del Mundial

Èxit de participació del torneig que reunia els 40 millors jugadors d'aquest joc, que està en tràmit parlamentari per ser reconegut com un esport

2 min
Imatge del Mundial de futbol botons disputat al Foment Hortenc

BarcelonaEl partit ha acabat amb empat i l'eliminatòria es resol al gol d'or. El primer que marqui, cap a la final. Ataca França. El porter està fora de l'àrea, però, tot i això, falla l'ocasió. És el torn de Catalunya, que no desaprofita la bala extra. Tres passades i un gol que suposa la classificació. Jero Sánchez felicita Jordi Roca pel triomf. Al partit decisiu, Catalunya no tindrà la sort de cara i Colòmbia, representada per Adrià Vila, s'acabarà emportant la victòria per 3 a 0. S'ha proclamat campiona del Mundial de futbol botons.

El Foment Hortenc de Barcelona acollia la competició d'aquest joc genuïnament català, inventat fa cosa d'un segle i que està en tràmits parlamentaris per convertir-se en un esport oficial. L'èxit de convocatòria ha sigut més que notable. Quaranta participants sèniors, als quals cal sumar els infantils més els curiosos que hi han anat a treure el cap. Més d'un centenar, en total. "Ens falta espai!", diu Enric Albaladejo, president de l'Associació Catalana de Futbol Botons (ACFB) i copresident de la Federació de Futbol Botons de Catalunya (FFBC).

Jordi Roca (a l'esquerra) i Adrià Vila durant la final del Mundial de futbol botons.

El torneig sènior està reservat als 40 millors jugadors de Catalunya, representant cadascú una selecció. L'Enric hi podria participar per rànquing, però aquest cop s'ho mira des de la barrera i s'encarrega de l'organització. El futbol botons ja té una Lliga, una Copa i una Lliga de Campions, però la coincidència amb el Mundial de Qatar ha provocat que la FFBC pensés també en un torneig de nacions a petita escala. Però molt competit.

El Foment Hortenc queda petit per al Mundial de futbol botons

La platea queda literalment petita. La quinzena de taulers estan separats per un metre, si és que hi arriba. L'expectació creix a mesura que van eliminant-se participants. I hi ha sorpreses. Adrià Garriga, el jove de Centelles que fa unes setmanes va proclamar-se campió del món en la modalitat de xapes –un torneig oficial disputat al Brasil–, cau a la segona ronda. "Avui no en vol entrar ni una!", es lamenta. De les vuit associacions que hi ha a Catalunya, la de Palautordera (BAP) demostra ser la que està més en forma i situa tres jugadors a les semifinals. També s'adjudica el torneig infantil, que guanya Biel Marquès (que juga amb Alemanya). Hi ha una tercera competició, la Copa Platea, una repesca entre els eliminats a la primera fase del Mundial. La guanya Joan Ponce, que representa els Estats Units.

El futbol botons té un segle de vida però encara pocs jugadors. La Federació encara està en vies de creació i confien ser reconeguts com un esport per tenir l'impuls definitiu. Mentrestant, fan bullir l'olla. Al Foment Hortenc s'hi reuneixen grans experts amb aficionats novells, alguns dels quals ni tan sols se saben el reglament. No hi fa res. Qui més qui menys està disposat a donar un cop de mà, a explicar com s'hi juga o a debatre sobre la tàctica. Perquè en aquest joc, que ells defineixen com un esport de saló, no serveix de res tenir molta habilitat amb el tirador si s'acaba deixant desguarnida la defensa o no es té anticipació per llançar les fitxes a l'atac. Temps al temps.

stats