Ordre d'allunyament: Rubiales no es podrà acostar a menys de 200 metres d'Hermoso

La Fiscalia atribueix a l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol els delictes d'agressió sexual i coaccions

3 min
Rubiales sortint de declarar a l'audiència nacional

BarcelonaLuis Rubiales no es podrà acostar a menys de 200 metres de Jennifer Hermoso i tampoc s'hi podrà comunicar mentre duri la instrucció de la causa oberta pel petó a la boca no consentit. Aquestes són les mesures cautelars que li ha imposat finalment el jutge de l'Audiència Nacional al ja expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol. Tret que el magistrat dictamini el contrari, ambdues mesures estaran vigents mentre el cas s’investigui.

L'anunci ha arribat tot just tres hores després que Rubiales sortís de l'Audiència on estava citat a declarar. Un mes després dels fets i enmig d'una gran expectació mediàtica, amb desenes de mitjans acreditats, Luis Rubiales ha comparegut aquest divendres com a investigat pel petó no consentit a Jennifer Hermoso. El ja expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que es va resistir a la dimissió fins diumenge passat, ha declarat després que el jutge admetés la querella que la Fiscalia va presentar contra ell.

El ministeri públic li atribueix un delicte d'agressió sexual i un altre de coaccions, aquest segon per les pressions que la futbolista hauria rebut per justificar-lo després de la final del Mundial. Rubiales, per contra, ha mantingut en tot moment que el petó sí que va ser consentit, i així ho ha defensat també aquest divendres davant del jutge. A les 12 hores estava citat davant del jutjat central d'instrucció número 1 de Madrid.

Per la seva part, la Fiscalia havia demanat al jutge que investiga el petó no consentit i, també, les coaccions de l'expresident de la RFEF a Hermoso, que li impedeixi acostar-se a menys de 500 metres de la jugadora ni comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant la instrucció de la causa. Fonts fiscals han informat de la petició del ministeri públic, que també sol·licita que Rubiales comparegui cada quinze dies davant el jutge. Aquesta última mesura ha sigut denegada pel jutge que porta la instrucció del cas. L'expresident de la RFEF ha contestat a les preguntes del jutge i de totes les parts i ha negat els fets que se li imputen, tant les coaccions com la falta de consentiment en el petó, segons aquestes fonts.

Pel que fa al delicte de coacció, la cadena SER ha avançat que almenys tres responsables de la RFEF van coaccionar a Hermoso perquè justifiqués el petó de Rubiales. Entre "tres i quatre" empleats de la federació, pròxims a l'expresident, haurien pressionat a la jugadora en aquest sentit, segons es desprèn de l'interrogatori practicat a l'Audiència Nacional. Les acusacions valoren sol·licitar al jutge que siguin citats a declarar com imputats.

Olga Tubau, l'advocada de Luis Rubiales

Rubiales ha entrat a l'Audiència Nacional acompanyat de l'advocada Olga Tubau. És la lletrada que va aconseguir -entre d'altres- l'absolució del major dels Mossos Josep Lluís Trapero en la causa de l'1-O i que ha assumit la defensa de l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol.

La investigació, que està en mans de l'Audiència Nacional perquè els fets van tenir lloc a l'estranger, parteix de la versió d'Hermoso, que en el seu escrit parla d'una "agressió, un acte impulsiu, masclista, fora de lloc i sense cap mena de consentiment", tal com ho va descriure en un comunicat poc després de la polèmica. De moment la jugadora només ha declarat davant del ministeri fiscal, però és esperable que el jutge la citi al llarg de la investigació.

La defensa de Jennifer Hermoso, satisfeta

L'advocada catalana Carla Vall, que forma part de la defensa d'Hermoso, ha atès els mitjans després de la instrucció d'aquest divendres. "Estem molt satisfets amb la declaració d'avui", ha assegurat Vall a les portes de l'Audiència Nacional. La lletrada diu que, per part seva, seguiran sostenint que el petó no va ser consentit, "com s'ha dit des d'un inici" i com ha pogut "observar tot el món" gràcies a les imatges gravades. Vall no ha volgut fer més valoracions perquè el procés es troba en un moment encara "molt incipient".

La tinenta fiscal de l’Audiència Nacional Marta Durántez ha basat la seva querella en tres casos en els quals un petó no consentit s’ha castigat com un delicte. Totes tres sentències, consultades per l’ARA, fan la mateixa interpretació dels fets: un petó no és una manera de demostrar "afecte" a una persona si qui el rep no el vol, i això no canvia, tingui la forma que tingui aquest petó, encara que hagi estat "momentani" o que ni tan sols s’acabi materialitzant. 

stats