El futbol s'inspira en altres esports per revolucionar el seu reglament

La FIFA medita jugar dues parts de 30 minuts, sense targetes vermelles i amb canvis il·limitats

Joan Carol
3 min
Amb la nova normativa, la targeta vermella quedaria eliminada, mentre la groga seria molt més castigadora

BarcelonaLa Football Association (FA) d'Anglaterra va crear el primer reglament de futbol l'any 1863. Cent cinquanta-vuit anys després, la FIFA el vol revolucionar. Inspirat en altres esports, el màxim organisme internacional ha provat aquest estiu en un torneig de juvenils el que pot ser el futur futbol, "molt més dinàmic i atractiu", en les seves paraules. Ara el pròxim pas per a la FIFA és presentar les propostes a la International Board, l'organisme que determina la normativa del futbol.

Dues parts de 30 minuts

Durant la segona jornada de Lliga, Manuel Pellegrini, entrenador del Betis, s'ha queixat sense pèls a la llengua sobre les pèrdues de temps del rival, ha explicat que els àrbitres van dir que la Lliga espanyola és on es perd més temps i reclama el canvi a partits de 30 minuts amb temps parat, un dels punts clau en el nou futbol que vol la FIFA. La proposta és passar a jugar dues parts de trenta minuts, sense temps de descompte. Quan la pilota no estigui en joc, el temps queda aturat. D'aquesta manera, un equip no pot perdre temps sense jugar. Això ja es pot veure en el bàsquet, on els equips tenen fins i tot un temps limitat per cada possessió i, també, un màxim de cinc segons per servir després d'una interrupció.

Canvis il·limitats

L'herència de la pandèmia ha deixat els equips amb opció de fer cinc substitucions i, des de llavors, el jugador que surt del camp ha d'abandonar el terreny de joc pel camí més curt possible. Per si cinc canvis no són prou, la FIFA estudia fer-los il·limitats, tal com passa en altres esports d'equip com el futbol sala, l'handbol, l'hoquei o el bàsquet. D'aquesta manera, els jugadors poden sortir del camp i tornar a entrar, cosa que afavoreix els físics explosius per davant de la resistència, dona un gran pes a les rotacions i sobretot converteix la profunditat de la plantilla en un factor clau.

Servir de banda amb el peu

Per als entrenadors, la possibilitat de fer els canvis que vulguin seria un regal, com ho seria per als jugadors creatius el canvi en la pilota aturada: la FIFA vol passar a jugar els serveis de banda amb el peu, tal com ja es fa en el futbol sala. A més, també es plantegen donar l'opció de sortir conduint en qualsevol acció de pilota aturada. Això passa en l'hoquei herba, i és un dels punts clau en aquest frenètic esport. El jugador sempre pot sortir conduint i eliminar així en moltes ocasions jugadors rivals. Si el defensa no està a prou distància i intervé en el joc, se'l sancionaria amb una targeta, i aquí és on la FIFA prepara les seves últimes novetats.

Sense targetes vermelles

Una de les apostes més revolucionàries —però no innovadora— de la FIFA és la de les expulsions temporals, com es fa en el rugbi o l'hoquei herba. D'aquesta manera, els jugadors amonestats sempre abandonen el camp. En el cas de l'hoquei, hi ha un codi de tres colors. La targeta verda comporta una expulsió de tres minuts; la targeta groga pot ser d'entre cinc i deu, mentre que la vermella és l'expulsió definitiva. La FIFA planteja eliminar la targeta vermella, deixar tan sols la groga, i convertir-la en una expulsió temporal de cinc minuts. D'aquesta manera, l'equip infractor jugaria amb inferioritat, i el càstig d'una targeta sempre seria immediat. Aquesta norma tindria molta relació amb el fet de permetre sortir en conducció després de la pilota aturada. Si un defensa no està a prou distància, l'atacant ho pot aprofitar. Si el defensa hi intervingués, seria una targeta groga per a ell, cosa que premiaria molt la picardia dels atacants.

En els últims anys, l'arribada del VAR ja ha suposat un canvi enorme. La incorporació dels cinc canvis sembla el capítol previ a l'arribada dels canvis il·limitats i mentre moltes lligues tenen l'obsessió d'aclarir el concepte de les mans sancionables, la FIFA prepara una revolució. Si s'acaben incorporant aquestes revolucionàries normes que ja fa dècades que estan instaurades en altres esports, la manera d'entendre i gaudir del futbol pot canviar completament.

stats