Premier
Esports Futbol 23/05/2022

Així ha construït Pep Guardiola el seu regnat a la Premier League

L'entrenador català ha guanyat aquest cap de setmana la desena lliga del seu palmarès com a tècnic

Jordi Cardero
3 min
SOCCER-ENGLAND-MCI-AVA/REPORT

Barcelona"Si marquem un gol, la gent ens ajudarà a marcar la resta". Aquestes van ser les paraules de Pep Guardiola al descans, minuts abans que el Manchester City culminés la remuntada davant l'Aston Villa i aixequés la quarta Premier League en els darrers cinc anys, la desena lliga per al de Santpedor. Guardiola ja és el tercer entrenador amb més títols de la història. Any rere any estableix nous rècords amb el City i s'ha naturalitzat el domini imposat a la lliga més competitiva del planeta. El frec a frec amb el Liverpool ha esmicolat el relat segons el qual només existeixen guanyadors i fracassats. Els conjunts de Guardiola i Jürgen Klopp han regalat al món del futbol una rivalitat que marca les pàgines de la història de la Premier.

El futbol viatja tan de pressa que és complicat agafar perspectiva amb el que s'aconsegueix. "L'èxit relaxa i enganya, ens torna pitjors. Ens ajuda a enamorar-nos de nosaltres mateixos. El fracàs, en canvi, és tot el contrari: és formatiu, ens acosta a les conviccions i ens fa ser coherents", va dir una vegada Marcelo Bielsa, exentrenador del Leeds United. Guardiola, que sempre ha deixat clara la seva admiració pel tècnic argentí, sovint ha relativitzat victòries i derrotes. Va ser el primer a detectar per quins errors se li va escapar la final de la Champions l'any passat contra el Chelsea i per què el Reial Madrid va remuntar en un sospir del Bernabéu. S'abraci l'eternitat o només la pugui acariciar, tant en la forma de guanyar com de morir, sempre és fidel a unes idees. El seu objectiu sempre és el mateix: perseguir l'excel·lència.

I així es va culminar la remuntada davant l'Aston Villa de Steven Gerrard, llegenda del Liverpool i ara entrenador dels de Birmingham, i Philippe Coutinho, que va marcar el segon gol visitant a l'Etihad. El futbol és imprevisible, però hi ha moments que el que hi passa és simplement inevitable. El pes emocional d'un gol és, moltes vegades, impossible d'assumir: hi ha remuntades que es veuen a venir. El City la va aconseguir per convicció. "Aquests nois són llegenda. La gent ho ha d'admetre: seran absolutament eterns en aquest club", va reconèixer Guardiola en acabar el partit.

El primer missatge del català va ser per al Liverpool. "No havia tingut mai un rival tan dur com ells. Ens han ajudat a ser millors cada temporada", va comentar mentre l'Etihad embogia. A només una cinquantena de quilòmetres, el Liverpool reivindicava l'honor del subcampió. Els de Klopp, que van arribar a estar a 14 punts dels citizen, van arribar a l'última jornada estant a un gol del títol durant uns minuts. Des que Guardiola va aterrar a Manchester, City i Liverpool han sumat 536 i 508 punts respectivament. Des de la 2018-19, quan s'instal·la la rivalitat entre skyblues i reds, el City ha sumat 358 punts, mentre que els de Klopp n'han acumulat 357. "No pots exigir més que donar-ho tot, i és el que els nois han fet. Hem perseguit el millor equip del món fins al final. N'estic molt orgullós, ha estat una temporada excepcional", va explicar Klopp després de felicitar el campió.

Els reptes que venen

"Pedro, Leo Messi i David Villa ens asseguraven cent gols. I cent gols equivalen a guanyar la lliga", apunten des de la ciutat esportiva del Manchester City. Els skyblue han estat a punt: n'han convertit 99; cap equip de les cinc grans lligues europees n'ha marcat tants. Guardiola ha fet del gol una qüestió col·lectiva. El màxim anotador ha estat Kevin De Bruyne (15), nomenat millor jugador de la Premier aquesta temporada. I el seu company Phil Foden, el millor futbolista jove. Des de l'Etihad Stadium indiquen que el fet de no tenir un nou porta el City a haver d'inventar-se camins diferents cap a la porteria rival. La temporada vinent serà ben diferent amb la incorporació d'Erling Haaland.

El fitxatge del noruec és l'última carta que el City podia apostar per continuar creixent. Futbolísticament, han tocat el cel: només la figura d'un nou els permet fer evolucionar un joc que ja és excels. Amb Haaland, Guardiola guanya un recurs que l'acosta encara més a la Lliga de Campions. Europa no sempre cedeix el tron al millor, tot i que quan més s'hi han acostat els equips del tècnic català és quan han dominat en els campionats estatals. El termòmetre sempre és la lliga i Guardiola ha guanyat deu de les tretze que ha disputat: només Alex Ferguson i Mircea Lucescu tenen més títols que el català.

"Vaig trucar al Madrid i em van aconsellar bé", deia de broma Guardiola al final del partit. De fons, enmig de la celebració, sonava Don't look back in anger d'Oasis. Cap retret, només orgull per alçar la quarta Premier League. I la temporada vinent, una plantilla encara millor per a l'equip més dominant del món.

stats