Esports Futbol 01/05/2021

El dia que el Barça va escollir els petits coreans en lloc de Puado, "el xicot ideal" del Poble-sec

Els blaugranes van ser sancionats per uns joves fitxatges que no han arribat al nivell de l'espanyolista

Germán Aranda Millán
3 min
Puado, celebrant el tercer gol que va marcar davant el Las Palmas el passat dissabte

Va fer un hat-trick en 14 minuts i Javi Puado va acabar de dir "Hola, molt bona tarda" al futbol mundial la setmana passada davant el Las Palmas, als 22 anys i quan ja suma deu gols aquesta temporada. Aquest diumenge, davant el Màlaga (16 h, Movistar Plus), aquest extrem a qui el tècnic Vicente Moreno ha definit en roda de premsa com "el xicot ideal" tindrà l'ocasió d'ajudar de nou el seu equip en el ferm camí cap a l'ascens. El noi del Poble-sec sempre ha destacat per la seva velocitat i facilitat golejadora, unes armes que un dia el Barça va menystenir i va optar per uns joves coreans que no estan triomfant i que li van costar molt cars.

Corria l'any 2011 quan el Barça va apostar fort pel talent estranger per reforçar La Masia. Entre els jugadors escollits, van arribar els coreans Lee Seung-woo, amb cartell de futura estrella i ja conegut al seu país, i Jang Gyeol-hee, un ràpid extrem que els formadors blaugranes van preferir al jove Puado. L'any 2013, davant l'excés de jugadors ofensius i la manca d'oportunitats, Puado va ser cedit al Cornellà. Quan va tornar, el Barça no el va retenir i va marxar a la pedrera veïna i rival, la de l'Espanyol.

Quan va arribar al juvenil blanc-i-blau, Puado tenia setze anys i el Barça ja havia rebut la sanció de la FIFA que li va impedir fitxar durant dos anys i li per la qual va haver de pagar 450.000 francs suïssos per haver incomplert la normativa de no contractar menors d'edat, amb els coreans com a casos més coneguts i set més. Pitjor càstig, a llarg termini, ha estat que cap dels coreans, ni dels altres set joves, ha triomfat al Barça. Jang, principal competidor de Puado, juga a la tercera categoria del seu país, mentre que Lee ha jugat 3 de 13 partits amb el Portimonense, dotzè classificat de la lliga portuguesa, després d'una bona primera volta al K. Sint-Truidense belga. Els gols de Puado, mentrestant, potser fan mal a algú dels que va prendre aquesta decisió.

Puado, futbolista per herència

Però posats a buscar l'origen futbolístic del jugador, cal fixar-se en el seu pare, Javi Puado pare, que va arribar a debutar a Primera amb l'Osasuna l'any 1991. Casualitats de la vida, Puado fill va debutar l'any 2016 amb la selecció sub-18 a Las Palmas de Gran Canaria, just al mateix lloc on el seu pare va debutar també amb el combinat internacional de la mateixa categoria. Però ara Puado ja és un dels referents d'una sub-21 on hi ha jugadors de Primera com Cucurella i Riqui Puig.

La carrera futbolística del pare no va ser prou prolífica per impedir que Puado es criés en una família humil de comerciants que ha passat per algunes dificultats econòmiques. Si la seva bona temporada cedit al Saragossa –"va ser un encert cedir-lo", ha dit Moreno– va fer presagiar que tindria el seu lloc a l'elit, el seu rendiment en l'any en què l'Espanyol ha de tornar a Primera no deixa dubtes que hi serà.

El seu entrenador, poc avesat a alimentar eufòries o depressions a les rodes de premsa, no amagava la debilitat per ell a la compareixença prèvia al partit davant el Màlaga, sense possibilitat d'ascens matemàtic encara per l'empat de l'Almeria. "Van molt de bracet el seu nivell futbolístic i el seu nivell personal. És un mirall en què es poden mirar els jugadors de la casa per continuar els seus passos. És un 10 com a persona, un tio intel·ligent, preparat, que estudia (administració i direcció d'empreses)... el xicot ideal per a la filla de qualsevol; en el meu cas no coincideixen les edats, però si no m'ho pensaria", ha bromejat Moreno, conscient de l'idil·li del jugador amb l'afició.

stats