Futbol
Esports Futbol 02/02/2022

El Barça, entre els tres equips que més han gastat en aquest mercat d'hivern

Només el Newcastle i el Juventus han invertit més que els blaugranes

Jordi Cardero
3 min
Ferran Torres

BarcelonaEl mercat d’hivern és la darrera oportunitat que tenen els equips de revertir o potenciar dinàmiques amb fitxatges. Aquest període de traspassos ha estat una mostra més de l’exhibició del múscul financer de la Premier League. Els seus últims cinc classificats han invertit més que qualsevol altra lliga. El Newcastle, que va ser adquirit per un fons d'inversió de l'Aràbia Saudita, ha estat l'equip que més ha gastat, seguit de Juventus i Barça.

No ha estat, en termes econòmics, un mercat especialment mogut a la lliga espanyola. Entre les 51 incorporacions que hi ha hagut s'han gastat aproximadament 80 milions d'euros, 55 dels quals els va desemborsar el Barça per Ferran Torres. Tot i que gran part dels equips de la part noble de la classificació han optat per reforçar les seves plantilles, no ha estat el cas del líder, el Reial Madrid. A l’altra banda de la ciutat, l'Atlètic de Madrid ha incorporat dos laterals: Daniel Wass (2,7 milions) i Reinildo Mandava (3). El primer arriba del València per substituir Kieran Trippier, que ha marxat al Newcastle. Reinildo aterra al Wanda Metropolitano després de rendir molt positivament al Lilla. “És un lateral amb compromís defensiu i difícil de regatejar. En els duels individuals és dels millors d’Europa, ha disputat una Champions League magnífica”, explica Andrés Onrubia, periodista especialitzat en futbol francès.

El Sevilla, segon classificat, continua afegint pólvora. Ha sumat a la plantilla Tecatito Corona (3 milions), del Porto, i ha aconseguit la cessió d’Anthony Martial, que no comptava amb gaires minuts al Manchester United i que també havia estat en l'òrbita del Barça. En la mateixa situació estava Giovani Lo Celso al Tottenham. L'argentí acabarà la temporada cedit al Vila-real i l'exblaugrana Rafinha a la Reial Societat. El València també ha obtingut la cessió d’un ex del Barça, Ilaix Moriba, que a l'estiu va marxar traspassat cap al Lepizig després de no arribar a un acord per renovar amb el Barça. Amb el Leipzig, el migcampista només ha disputat cent minuts. No ha sigut reforç del conjunt xe, que també ha obtingut la cessió de Bryan Gil, procedent del Tottenham, que va brillar amb l'Eibar a Primera.

Martín Cáceres, guanyador del triplet del 2009 amb el Barça, ha signat pel Llevant. Respecte a la zona baixa de la classificació. Matteo Moretto, periodista especialitzat en el mercat de fitxatges, destaca la incorporació del jove davanter Matías Arezo –procedent del River Plate Montevideo– al Granada de l’entrenador català Robert Moreno, que també s'ha reforçat amb la cessió del blaugrana Àlex Collado.

El Newcastle ensenya les urpes

No serà l’última vegada que els magpies encapçalen la llista dels principals inversors en un mercat de fitxatges. L'ampla butxaca de l’Aràbia Saudita els ha permès gastar 130 milions d’euros. “Han trencat el mercat, han fitxat jugadors molt per sobre del nivell de la plantilla”, diu Juan Corellano, periodista de La Media Inglesa. L’equip anglès no compta amb estructura esportiva, no té ni director esportiu ni director general. Tot i això, han fitxat una de les grans promeses del futbol europeu, Bruno Guimaraes (42 milions). “És un dels millors migcentres d’Europa, organitza molt bé el joc”, explica Onrubia. El Newcastle haurà d’aprofitar els fitxatges per revertir la seva situació i sortir de posicions de descens.

L’Aston Villa de Steven Gerrard, tan lluny del descens com d’Europa, ha sumat a les seves files Philippe Coutinho i Lucas Digne. “Hi ha clubs que registren pèrdues històriques i la UEFA no està sent capaç de controlar aquestes despeses”, critica Corellano. A la zona alta, el Liverpool ha incorporat l’extrem Luis Díaz, procedent del Porto, i el Manchester City ha deixat lligat el fitxatge del prometedor davanter del River Plate Julián Álvarez, que s’incorporarà a l’estiu. “És un dels millors joves atacants de Sud-amèrica”, ha dit Txiki Begiristain. El moviment més il·lusionant l’ha signat el Brentford. Les abelles han incorporat Christian Eriksen, que tornarà a competir set mesos després de patir una aturada cardíaca durant l’Eurocopa.

A Itàlia, la Juventus ha fet la inversió més cara del mercat europeu. Els italians han fitxat Dusan Vlahovic per 81 milions. L’ex de la Fiorentina ha marcat 20 gols aquesta temporada i en les dues últimes té una mitjana d'un de cada dos xuts a porteria. Ha estat el moviment més important de la Sèrie A, tot i que Moretto també destaca l’aposta de l'experimentat Nani pel Venècia.

Respecte de la resta de grans equips del continent, ni Bayern ni PSG han fet moviments. No obstant això, sí que ha estat un gener mogut a les banquetes. Garcia Pimienta, exentrenador del filial del Barça, s’ha incorporat a Las Palmas, mentre que Frank Lampard ha rellevat Rafa Benítez com a tècnic de l’Everton.

stats