Futbol

El futbol prepara mesures revolucionàries per repensar el VAR

La FIFA estudia empoderar els entrenadors en el videoarbitratge i la Premier, directament eliminar l'eina

2 min
Soto Grado revisant el VAR en el partit entre el Getafe i el Barça.

SabadellEl VAR necessita un cop de timó per recuperar la credibilitat i els màxims dirigents de la FIFA ja fa temps que rumien què s’hi pot fer. La implementació del videoarbitratge ha convertit el futbol en un esport més just, però també s’ha pagat un peatge força car: els partits s’allarguen de manera tediosa, les celebracions estan supeditades a la validació definitiva i de vegades s'han de cantar els gols en diferit. 

El món del futbol no està satisfet amb el funcionament del VAR i Gianni Infantino, president de la FIFA, ha anunciat que s’està provant una idea revolucionària: els entrenadors podrien tenir la possibilitat de sol·licitar la revisió de les jugades polèmiques.

La idea neix de la creació d’un VAR de baix cost per a competicions modestes que consti de moltes menys càmeres i no requereixi un àrbitre a la sala VOR. En aquest context, com que no hi hauria cap col·legiat revisant les accions controvertides, els entrenadors tindrien dues oportunitats per sol·licitar la revisió d’una jugada i haurien d’especificar si es vol examinar un penal, una targeta vermella, un gol o una confusió d’identitat. Si l’àrbitre considerés que el tècnic té raó, rectificaria la decisió i l’equip sol·licitant mantindria les dues peticions intactes.

Les primeres proves s’estan realitzant a Zúric en un campionat juvenil sota la supervisió del màxim responsable arbitral, Pierluigi Collina. Si els resultats són positius, es proposarà que la intervenció de l’entrenador aterri al futbol professional.

Una mesura revolucionària... que podria malmetre l’esperit del joc

La decisió d’atorgar als entrenadors l'oportunitat de participar en les decisions arbitrals és un al·licient molt engrescador per als aficionats, que també serveix de cortina de fum per no posar el focus en les deficiències de l’ús del VAR.

Així i tot, la posada en marxa d’aquesta idea pot generar certes situacions en què l’espectacle se'n ressenti si els responsables de cada equip no aprofiten aquesta oportunitat de manera adequada. Hipotèticament, els entrenadors podrien demanar la revisió d’una acció amb l’objectiu de frenar la rauxa ofensiva de l’equip rival o simplement per obtenir un temps mort per donar instruccions als seus jugadors, cosa que generaria desconfort en els rivals i podria originar situacions de conflicte. Per altra banda, en relació amb el temps afegit, els carregosos partits que superen els 100 minuts de joc s’haurien d’estirar encara més per cobrir el temps que s’inverteix en aquestes revisions.

El VAR de la Premier, a l’ull de l’huracà

Els referees de la lliga anglesa han tingut una temporada complicada i el seu prestigi està sota mínims. Les queixes dels equips van arribar al súmmum quan el VAR va anul·lar un gol de David Luiz al Liverpool-Tottenham per un fora de joc inexistent a causa de la mala comunicació entre els membres de l’equip arbitral.

Davant el desgavell protagonitzat pels col·legiats dirigits per l’exinternacional Howard Webb, el Wolverhampton Wanderers ha proposat que s’elimini el VAR a la Premier i es torni als orígens perquè la responsabilitat de les decisions recaigui únicament en l’àrbitre de camp. El 6 de juny, els clubs de la lliga decidiran si la proposta té fonament o si es renova la confiança al videoarbitratge.

stats