Futbol - Primera Divisió

“Això és intolerable”

Mouctar Diakhaby demana solucions contra el racisme, però Juan Cala nega els fets

Àlex Gozalbo
4 min
Juan Cala

BarcelonaUn dia i mig després de l’episodi racista que va es va viure durant el partit entre el Cadis i el València, Juan Cala i Mouctar Diakhaby van donar la seva versió dels fets. “Reitero que mai he dit: «Ets un negre de merda». És fals el que diu Diakhaby. Si surt i dona nom i cognoms, deixo el futbol. No sé si s’ho va inventar o ho va interpretar malament. Li vaig dir: «Deixa’m en pau» i després el vaig intentar calmar un parell de vegades. Però en un moment el circ ja estava muntat. És estrany que sense públic i amb tantes càmeres com hi ha en un camp no se sentís que l’insultava. M’han jutjat sense ni tan sols voler-me escoltar. Ha sigut un linxament públic de la meva persona. Al futbol espanyol no hi ha racisme. Tots els equips tenen jugadors negres i estan més que integrats. He estat en deu equips diferents i des de tots m’han enviat missatges de suport perquè em coneixen bé i saben que mai diria una cosa així. Semblava l’Oest. Jutjat sense proves. Ningú es mereix això. Fins i tot he rebut un munt d’amenaces... per una cosa que no he fet i ningú ha demostrat”, va explicar el jugador del Cadis.

El president del València, Anil Murthy, va acusar Cala d’haver insultat Diakhaby de manera racista i va anunciar que prendrien totes les mesures pertinents per obtenir una sanció per al jugador del Cadis. “Després de veure el vídeo que va fer el president del València amb els seus jugadors, només espero que aquest president vagi als jutjats de guàrdia a denunciar-me. Perquè jo sí que ho faré. Ho denunciaré. Emprendré accions legals contra tothom que ataqui el meu honor”, va dir. Cala va adoptar el paper de víctima. “Se m’acusa d’alguna cosa que no soc. Estic en estat de xoc. Ningú del València em va dir o preguntar res. Porto quatre lligues diferents i 12 anys de professional. He estat amb asiàtics, africans... Podeu consultar l’hemeroteca. No he de demostrar que no soc el que diuen”, va afegir.

“Això no pot passar”

La versió de Mouctar Diakhaby és totalment diferent. El jugador del València va penjar un vídeo a les seves xarxes socials. “Després de dos dies estic més tranquil i vull parlar-ne. Un jugador del Cadis em va insultar. Les paraules van ser: «Negre de merda». Això és intolerable. Tots vau veure la meva reacció. Això no pot passar ni a la vida ni al futbol, que és un esport de respecte. Els meus companys i jo vam decidir marxar al vestidor, que era una bona decisió. Ens van dir que si Cala s’excusava havíem de tornar al camp, però les coses no són així. Avui em sento bé, però em va doldre. Espero que la Lliga faci coses i doni solucions”, va assegurar el futbolista del València. El club va emetre un dur comunicat en què va assegurar que no es creu la versió de Juan Cala i va anunciar noves accions per aclarir els fets.

Diakhaby abandonant el terreny de joc

L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) va condemnar “tota acció racista o xenòfoba”, però va demanar respecte per la presumpció d’innocència. La Lliga, per la seva banda, intenta guanyar temps. “Estem intentant buscar les imatges de totes les càmeres que graven el partit per aclarir la situació. L’àrbitre no va sentir res perquè no tinc cap dubte que si ho hagués sentit hauria suspès ell mateix el partit”, va assegurar Juan Tebas, president de la Lliga.

Un grapat de precedents

Un dels últims precedents de racisme a la Lliga va acabar a la Fiscalia de Barcelona. El servei especialitzat en delictes d'odi i discriminació va denunciar dos homes pels crits "Uh, uh, uh, uh", simulant un mico, que es van poder sentir el 25 de gener del 2020 durant l'Espanyol-Athletic Club quan Iñaki Williams va ser substituït. El jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà de Llobregat va admetre a tràmit la querella, que es dirigia contra dos dels tres autors dels insults racistes. Són els dos adults que els Mossos d'Esquadra van identificar, perquè el tercer era menor d'edat.

La Policia Nacional va detenir l'any 2015 un noi per llançar un plàtan a Dani Alves durant el partit entre el Barça i el Vila-real a l'estadi del Madrigal. El jove de 25 anys, que va col·laborar en els entrenaments de joves d’entre 9 i 16 anys de les categories benjamí i cadet del club groguet, va ser detingut per un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques recollit a l'article 510 del Codi Penal. El club de la Plana Baixa li va retirar el carnet de soci i li va prohibir l’accés a l’estadi del Madrigal per a tota la vida. Quan era porter de l'Espanyol, Carlos Kameni va viure un episodi semblant l'any 2005 a l'estadi Vicente Calderón.

L'any 2006 Samuel Eto’o va amenaçar amb abandonar el terreny del joc de la Romareda pels crits racistes que va rebre des de les grades. L'aleshores jugador del Barça, que no va trobar la complicitat ni dels companys ni de l'àrbitre, finalment va desistir.

stats