FUTBOL
Esports Futbol 31/10/2018

Llibertat amb càrrecs per a Andreu Subies

Tant ell com Josep Contreras estan imputats per administració deslleial i apropiació indeguda

M.m.
3 min
La Guàrdia Civil entra a la seu de la Federació Catalana

BarcelonaVint-i-quatre hores després de ser detinguts, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va deixar en llibertat Andreu Subies, expresident de la Federació Catalana de Futbol (FCF) arrestat dimarts en el marc del cas Soule, i Josep Contreras, exdirectiu de la FCF detingut també el mateix dia. Tot i que no se’ls van imposar mesures cautelars, tots dos continuen imputats per delictes societaris com administració deslleial i apropiació indeguda.

D’aquesta manera, Santiago Pedraz no va fer cas de la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que havia demanat compareixences periòdiques al jutjat i la retirada del passaport. El jutge va considerar que no hi havia risc de fuga ni de l’actual vicepresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que va ser detingut a Madrid i va passar la nit a la comandància de la Guàrdia Civil abans de passar a disposició judicial, ni tampoc de l’exdirectiu i empresari, detingut a Barcelona i traslladat posteriorment a la capital espanyola.

Tres investigats més

Durant la jornada d’ahir també van declarar tres imputats més en aquest cas. Es tracta d’Albert Baza, exsecretari general de la Federació Catalana; José María Castillón, administrador general de la Federació Espanyola, i Miguel Pardo, gerent de la Mutualitat de Previsió Social de Futbolistes de la Federació Espanyola (Mupresfe). Tots ells van sortir amb llibertat sense mesures cautelars després de comparèixer davant Pedraz.

Tant la Federació Catalana com la Federació Espanyola van reaccionar a la notícia de les detencions amb “sorpresa” mentre demanaven públicament que es respectés la “presumpció d’innocència” per a tots els investigats en aquest cas. Pel que fa a l’ens català, el president, Joan Soteras, va posar-lo a disposició de la justícia, alhora que posava la mà al foc per al seu predecessor en el càrrec: “Si hi ha res ho trobaran, però estic convençut de la innocència d’Andreu Subies”.

Més prudents van ser a Las Rozas. Luis Rubiales, actual president de la RFEF, demanava “respecte i rigor” per a aquest cas, tot i que reconeixia que la detenció del seu vicepresident generava “una incertesa que no és gens bona”. Per això apel·lava a la justícia perquè resolgués el cas “amb la màxima celeritat possible” per acabar així “amb una situació que no és gens còmoda”.

Rubiales, doncs, no farà canvis immediats en el seu organigrama i mantindrà Subies en el càrrec, tot i les pressions d’alguns estaments com el govern espanyol. “Rubiales ha reaccionat bé, posant la Federació al servei de la justícia. Però si va confiar en algú que no ho mereixia, haurà d’actuar”, deia José Guirao, ministre de Cultura i Esports.

Una denúncia anònima

Les detencions de Subies i Contreras formen part d’una branca del cas Soule, que va representar la fi del regnat de Villar, president de la Federació Espanyola del 1988 al 2017. Villar va ser detingut acusat d’operacions econòmiques il·legals amb diners de la RFEF en benefici propi, així com de crear una xarxa de negocis en què hi hauria tracte de favor a empreses de familiars i directius de federacions territorials, com la catalana, per garantir-se continuar en el poder.

El jutge va començar a seguir Subies després de rebre una denúncia anònima sobre presumptes pressupostos inflats en les obres de remodelació de la seu de la FCF, així com de les seus de la federació en altres ciutats com Vilafranca del Penedès i Tarragona, i en camps d’entrenament gestionats per la FCF com el de Sabadell.

Les obres de la seu central es van adjudicar a la immobiliària Tastavins, propietat de Josep Contreras, per un import de 518.702 euros. Aquest import va ser pagat gairebé totalment per la RFEF, llavors encapçalada per Villar, però Tastavins, que no tenia empleats registrats, va subcontractar una constructora per fer la feina per 239.000 euros. Els altres diners, segons la investigació, es van destinar presumptament a finalitats no relacionades amb el futbol, com l’apartament de Subies a Cambrils i un restaurant de la mateixa localitat administrat per la seva dona.

stats