Futbol - Primera Divisió
Esports Futbol 12/01/2024

El Madrid i els àrbitres: els pressiona com ningú mentre n'obté informació confidencial de sotamà

La figura de Carlos Megía Dávila és clau per entendre la relació del club blanc amb el CTA

3 min
Javier Alberola Rojas defensant el gol concedit a l'Atlètic de Madrid davant les protestes de Kepa i Vinícius.

SabadellEl cas Negreira ha posat la lupa sobre la relació del Barça amb l’estament arbitral d'ençà que es van iniciar els pagaments a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA), que va facturar més de 7 milions d’euros al club. Molts mitjans de comunicació s’han afanyat a fiscalitzar les decisions polèmiques d’aquest període (des del 2001 fins al 2018) per esbrinar si l’equip català va obtenir algun benefici esportiu i han deixat en un segon pla els tripijocs del Reial Madrid, l'altre gran per excel·lència del futbol espanyol.

El club que presideix Florentino Pérez ha instaurat una tradició que es repeteix religiosament cada jornada de lliga: els dijous es publica la designació arbitral, i l'endemà Real Madrid TV emet un vídeo destacant els errors del col·legiat de torn contra l’equip blanc i, segons com s’hagi desenvolupat el partit, a l’àrbitre li toca el rebre per segona vegada amb un altre muntatge.

Els àrbitres de Primera Divisió es miren els vídeos, se’ls envien entre ells i fins i tot en fan broma. A qui no li fa tanta gràcia és al CTA, que considera que Florentino juga brut i genera un clima de tensió injust i contraproduent. De fet, la televisió madridista no ha escatimat en dards i fins i tot ha disparat contra Carlos Clos Gómez, responsable del VAR a Espanya; Alberto Undiano Mallenco, directiu del CTA, i Eduardo Iturralde González, exàrbitre i analista de la SER. "El que passa en aquest mitjà no passa enlloc més", va dir Luis Medina Cantalejo sobre la "pressió tremenda" que exerceix Real Madrid TV sobre l'estament arbitral.

Davant d’aquesta situació hostil, la RFEF va intentar denunciar a la Comissió Antiviolència els atacs sistemàtics que reben els àrbitres, però es van trobar amb una barrera infranquejable: Real Madrid TV és un mitjà privat i, legalment, no té relació amb el club. Feta la llei, feta la trampa.

Megía Dávila: la clau que obre la porta del CTA

De cara a la galeria, el Madrid s’oposa frontalment a l’estament arbitral. Això podria transmetre la idea que el club blanc ha trencat lligams amb el CTA, però la realitat és força diferent gràcies a una figura clau: l’exàrbitre Carlos Megía Dávila. 

El madrileny va xiular a Primera Divisió des de 1995 fins al 2009 i va aconseguir l’escarapel·la internacional. Es va retirar a l’inici de la temporada 2009-10 perquè no va superar les proves físiques i aquell mateix any va començar a treballar per al Reial Madrid. Des de llavors, exerceix de delegat de partit quan l’equip disputa els partits al Bernabéu, s’encarrega de plantejar quines amonestacions o expulsions s’han de recórrer i subministra al cos tècnic tota la informació interna del CTA.

La seva llarga trajectòria li ha permès teixir vincles al més alt nivell i manté una excel·lent relació amb Medina Cantalejo, l’actual president dels àrbitres, així com amb Velasco Carballo, expresident del CTA i actual responsable del VAR a la UEFA.

Carlos Megía Dávila va arbitrar més de 10 anys a Primera i ara treballa al Reial Madrid.

Megía Dávila i Yolanda Parga: un matrimoni unit per l’arbitratge

Megía Dávila està casat amb Yolanda Parga, actual màxima responsable de l’arbitratge femení estatal. Deixant de banda el conflicte d’interessos, el delegat del Madrid coneix de primera mà tot el que passa dins del CTA i també les directrius que se subministren als col·legiats, tal com asseguren a l'ARA diversos testimonis de dins del cos. A més, Megía té accés al seminari dels divendres, on es resolen les jugades polèmiques que afecten els clubs tot i ser una informació de caràcter confidencial.

El treballador del club blanc fins i tot va assistir fa uns dies a la gala de l’arbitratge madrileny, on va coincidir amb Medina Cantalejo i tota la cúpula directiva del CTA, amb qui va conversar amistosament.

En aquest sentit, el Reial Madrid té molt terreny guanyat al Barça. El club català compta a la seva plantilla amb Ricardo Segura, un exàrbitre de Segona que es limita a elaborar informes tècnics de les actuacions dels col·legiats, però que no té el pes i la influència de Megía Dávila.

stats