Per què volem que Messi guanyi el Mundial

Jordi Puntí i Queco Novell comparteixen amb l'ARA els motius que porten molts culers a animar l'Argentina

3 min
Messi posant-se bé el braçal de capità

BarcelonaJa no ens regala fotografies icòniques al Camp Nou. Tampoc gols per al record contra el Reial Madrid defensant l'escut del Barça. La litúrgia d'avançar per Travessera de les Corts en direcció a l'estadi, acompanyada del "paga la pena anar a veure Messi", ha desaparegut de les nostres vides. Estem a les portes d'un segon Nadal sense que a les botigues hi hagi samarretes amb el seu nom i dorsal estampat damunt les franges de color blaugrana. Però la gegantina figura de l'argentí, el futbolista que més feliços ens va fer durant més d'una dècada, ha reviscut a Barcelona i a Catalunya amb motiu de la disputa del Mundial.

A Qatar hem vist les mil cares d'un Messi que esgota la seva darrera bala per guanyar l'únic gran trofeu que, als seus 35 anys, encara se li resisteix. L'hem vist brillar en una albiceleste amb un futbol de pragmatisme quirúrgic, patint a cada partit, ja sigui davant Austràlia als vuitens o en un duel de relat inversemblant contra els Països Baixos. Va ser llavors quan Messi va ensenyar al món una faceta gairebé inexplorada en la seva trajectòria, amb gestos, mirades, celebracions i, fins i tot, paraules desproporcionades. ¿És que potser no té dret a explotar un dia qui carrega a l'espatlla la il·lusió i les esperances d'una nació que es desviu per aquest esport?

Aquest dimarts, contra Croàcia (20 h, TVE i Gol Mundial), l'Argentina afronta l'últim escull abans de la final i Messi no només jugarà pel seu país, ho farà també per tots aquells seguidors que, a casa nostra, empatitzen amb l'únic somni frustrat d'aquell adolescent grenyut i tímid que un dia va aterrar a Barcelona per quedar-s'hi. "Messi ja és un personatge de ficció", contestava en una entrevista l'escriptor Jordi Puntí. "Esperem tant d'ell que ja l'interpretem com un personatge de ficció. Alguna cosa similar a un superheroi", afegia l'autor de Tot Messi (Anagrama).

El sentiment barcelonista

En conversa amb l'ARA, Puntí sintetitza el sentiment de molts aficionats del Barça que segueixen els partits de l'Argentina empesos per la nostàlgia que suposa parlar del 10. "Com va dir [Jorge] Sampaoli quan dirigia l'Argentina: el futbol li deu un Mundial, a Messi. És a dir, no és Messi qui ha de guanyar el Mundial, sinó que és el Mundial qui ha de voler que guanyi Messi. Tot el que ha fet ell pel futbol només es pot recompensar donant-li l'anhelat Mundial".

L'escriptor també posa damunt la taula un concepte recurrent els darrers dies, la maradonització de Messi: "Que sigui de justícia que es mereixi guanyar el Mundial, això no vol dir que no s'ho hagi de guanyar. La seva implicació és brutal". En aquest sentit, Puntí destaca que, si bé molts barcelonistes donen per fet que Messi ha sigut el més gran de tots els temps, a l'Argentina encara hi ha qui ho dubta: "Un taxista de Buenos Aires em va dir, comparant-lo amb Maradona, a Messi li falta argentinitat. Guanyant el Mundial segurament aconseguiria al seu país la immortalitat que sí que se li atorga a Maradona".

Són molts els qui volen veure Messi coronant l'Olimp del futbol de seleccions. A vegades, no cal ni ser del Barça. Així ho exposa el periodista i actor Queco Novell: "Què per què vull que guanyi Messi el Mundial? Perquè sí, perquè és Messi. I punt. Una vegada li vaig preguntar al John Carlin si era del Barça. Ell em va respondre: «Jo soc de Messi. I si marxa a jugar a l’equip més recòndit del planeta, continuaré sent de Messi». Quan rep la pilota, no té samarreta. Vull que Messi guanyi la Copa del Món perquè em sembla increïble que el millor jugador que he vist mai no la tingui".

Novell, però, admet que no té aquest sentiment quan el 10 juga amb el PSG, perquè associa el conjunt parisenc a una mena de "Reial Madrid francès". La seva admiració per Messi, com els passa a molts, va associada al seu sentiment blaugrana. "El vaig veure créixer i explotar al Barça i, vulguis que no, això també compta. Vull que Messi alci la Copa del Món malgrat això tingui un preu a pagar: que l’aixequin també els altres deu que l’acompanyen al camp", argumenta el periodista i actor. "Com a barcelonista m'agradaria veure la culminació de la seva carrera, meravellosa i extraordinària, guanyant el Mundial", conclou, per la seva part, Puntí.

stats