Futbol

Take Kubo: la resurrecció del jove rodamon japonès que somiava amb el Barça

El jove japonès busca redimir-se i acabar d'explotar a Sant Sebastià després d'unes temporades complicades

Oriol Cartró
4 min
SAN SEBASTIÁN, 19/08/2022.- El centrocampista japonés de la Real Sociedad, Takefusa Kubo, durante el entrenamiento que el equipo ha celebrado este viernes en el Reale Arena de San Sebastián, de preparación el partido del domingo ante el Fútbol Club Barcelona. EFE/ Javier Etxezarreta
 Entrenamiento de la Real Sociedad

BarcelonaLa història de Takefusa Kubo (Kawasaki, Japó, 2001) va començar gràcies a un fullet que va veure al seu país, quan només tenia vuit anys. Hi posava que el millor jugador d'un campus d'estiu jugaria un torneig amb el Barça. Només veure'l, es va emocionar amb l'oportunitat i es va esforçar fins a aconseguir-ho. Així, quasi un any després, va ser seleccionat com a membre de l'escola del club i va participar en un torneig celebrat a Bèlgica, acompanyat per la seva família.

Amb 10 anys complerts uns mesos abans, va canviar de continent i de cultura per perseguir el seu somni de ser futbolista. Una prova a La Masia va ser suficient perquè al club blaugrana veiessin el potencial d'un jugador que estava cridat a fer coses importants. Kubo va arribar al futbol base del Barça dos anys després de meravellar en el campus d'estiu que va fer obrir els ulls als tècnics del club.

Àlex Gómez va ser el primer entrenador que va tenir Kubo a Barcelona. El tècnic remarca a l'ARA la competitivitat del japonès des del dia que va arribar: "Les ganes que tenia de triomfar al món del futbol eren molt grans. Era conscient que el Barça li havia brindat una oportunitat única i del primer entrenament fins a l’últim anava al 200%. No hi havia pauses, no hi havia calma, sempre anava al límit de les seves possibilitats, tant als partits com als entrenaments".

A la seva primera temporada completa al club, la 2012-13, ja va demostrar el que s'esperava d'ell: va ser el màxim golejador de la lliga amb 74 gols en 30 partits. Uns números escandalosos que només reafirmaven l'encert de fitxar la jove promesa japonesa. Així, cada any va anar pujant categories dins del futbol base del club, des d'alevins fins a l'infantil, però només quatre anys després va rebre la pitjor notícia possible: no podia tornar a jugar amb el Barça fins que complís la majoria d'edat. Compartia davantera amb Ansu Fati, 10 del primer equip actualment.

La FIFA va sancionar al club per diverses transferències de jugadors menors d'edat, entre les quals hi havia la de Kubo. Aquests futbolistes ja no podien tornar a jugar amb el club fins que complissin 18 anys, i per aquest fet Kubo va haver de marxar de Barcelona perquè la seva carrera futbolística no s’aturés, després d'estar un any sencer sense jugar, i va fer les maletes cap al Japó. Quan va debutar a la Primera Divisió japonesa, amb 15 anys, no va amagar que desitjava tornar a Barcelona un cop complís la majoria d'edat.

El retorn de Kubo

Després de fer 18 anys i d’especular-se una possible tornada al Barça, com ell hauria desitjat, la negativa del club blaugrana de pagar-li prop d'un milió d’euros de fitxa va fer que anés a l’etern rival, el Reial Madrid. Kubo, però, no ha jugat mai amb l'equip blanc i ha marxat cedit cada any sense acabar d'explotar. Mallorca, Vila-real, Getafe i Mallorca en una segona etapa és l'historial del jugador. Ara, la Reial Societat és la següent parada del japonès.

"Kubo ha estat molts anys impregnant-se de l’estil de La Masia i necessita també una certa llibertat de tres quarts cap endavant. Crec que alguns clubs no l'hi han donat, sobretot el Vila-real, ja que no li van saber trobar lloc", explica Àlex Gómez. El Vila-real va ser la pitjor experiència per al jugador: va arribar cedit al mercat d'estiu i al d'hivern ja va haver de marxar al Getafe, i va disputar pocs minuts a les ordres d'Emery. "Estic convençut que a la Reial Societat trobarà el seu lloc, perquè és un equip que juga bastant atrevit, li han de donar certa llibertat de creació", conclou Gómez.

Des de la Reial hi havia dubtes de l'estat del jugador, ja que els precedents no eren gaire bons. Però van desaparèixer de seguida: Kubo està molt implicat des del primer dia, ha encaixat molt bé a l'equip, i l'entrenador, Imanol Alguacil, està encantat amb ell. A més a més, l'equip donostiarra també està encantat en l'aspecte comercial, ja que amb Kubo a les seves files està tenint molta repercussió al Japó.

Kubo, en un partit de la temporada passada amb el Mallorca.

L'etapa a Mallorca

Luis García Plaza va ser l'entrenador del japonès en la seva segona etapa al Mallorca. Per als que han viscut les dues etapes de Kubo, Plaza es va trobar un jugador diferent, més madur. L'actual tècnic de l'Alabès pensa que la Reial Societat és l'equip perfecte per a aquest jugador: "És un equip que va molt bé a les seves característiques, ja que intenta tenir la pilota, dominar... Tant de bo sigui el club perfecte perquè acabi d'explotar. Vaig estar quasi un any amb ell i vaig estar molt content d'haver treballat amb ell", explica a l'ARA l'entrenador madrileny.

El Madrid ha decidit canviar el modus operandi amb les operacions de Kubo i ha venut el 50% dels drets del jugador a la Reial Societat. El japonès disputarà el seu segon partit amb el club donostiarra precisament contra el Barça. El japonès ha començat amb molt bon peu al seu nou destí, i després de donar la victòria al seu equip en el primer partit contra el Cadis amb un gran gol, intentarà demostrar, novament i després d'uns quants anys, que el club blaugrana es va equivocar al no tornar-lo a fitxar després de meravellar a Barcelona quan tenia poc més de 10 anys.

stats