Futbol - Lliga de Campions

Els secrets del lideratge de Pep Guardiola

L'entrenador català del Manchester City no convenç només pels seus coneixements, sinó també per la manera com els transmet

5 min
Pep Guardiola donant instruccions als seus jugadors durant la final de la FA Cup de dissabte passat

BarcelonaL'èxit de Pep Guardiola a les banquetes no s'explica només a partir dels seus coneixements futbolístics i de la intensitat amb què viu aquest esport. Haver sigut el primer entrenador de la història en signar un triplet amb el Barça (que acabaria arrodonint amb un sextet únic) i estar a punt de fer-ho ara amb el Manchester City és també fruit de les seves capacitats comunicatives i els seus dots de lideratge. El tècnic de Santpedor trenca els motlles d'un líder que no dirigeix per imposició, sinó a partir de la persuasió, la complicitat i el convenciment.

La seva carrera com a entrenador, que s'enceta el curs 2007-08, està farcida no només de títols, sinó també de la petjada que ha deixat en els tres clubs, tres colossos, que ha entrenat: Barça, Bayern Munic i Manchester City. Després de capgirar la història del conjunt citizen convertint-lo en gairebé un campió hegemònic dels complicats campionats britànics, aquest dissabte (21 h, TVE / Movistar) podria guanyar la seva primera final de la Champions lluny del Barça. ¿Però com s'ho fa Pep Guardiola per mantenir-se a l'elit com un líder de vestidors plens d'estrelles?

"Ell va tenir una sort inicial, que va ser trobar-se un vestidor del Barça amb gent que ja coneixia: Xavi, Iniesta, Puyol, Busquets, Pedro... I això va afavorir que pogués transmetre el seu missatge i que les seves idees fossin seguides pels jugadors de forma relativament fàcil. Llavors, els èxits li van atorgar la credibilitat per poder desenvolupar la seva tasca de persuasió en altres ecosistemes, com el Bayern i el City, on va trobar jugadors que no el coneixien personalment però que ja l'admiraven", valora Martí Perarnau, autor dels llibres Herr Pep i Pep Guardiola. La metamorfosi, entre d'altres.

Pep Guardiola celebrant el títol de la FA Cup

"Viu el futbol amb molta passió i sap com transmetre-la. Amb el temps també ha anat aprenent a modular aquesta intensitat quan ha de donar missatges als jugadors o, inclús, des de la mateixa banqueta, tot i que en determinats moments segueix sent l'apassionat de sempre", continua. Guardiola ha anat adquirint experiència i això es plasma en la seva faceta més de comunicador. "Els primers anys el seu tarannà era més emocional, i ara és més tranquil. Perquè ens entenguem: no m'imagino el Pep d'ara posant un vídeo de Gladiator abans de la final de la Champions. Fa 15 anys que és a les banquetes i ara se centra més en transmetre serenor i no tant en generar emocions, perquè els jugadors ja les tenen dins seu", exposa Perarnau.

Com viuen la final de la Champions des del vestidor del City

En aquesta mateixa línia s'expressa a l'ARA des d'Istanbul una font del Manchester City que treballa dia a dia al costat del tècnic de Santpedor. "No cal motivar el vestidor per a una final així. Fa molts anys que som a Anglaterra, treballant també per aconseguir la Champions. Els jugadors saben que guanyar un triplet és una oportunitat única, que potser no la tornaran a viure mai. Motivar-los més podria dur-los a l'excitació. Han de fer el que han fet durant tot l'any", resol. "Des del vestidor no hem aplicat gens de motivació especial. Simplement, que els jugadors estiguin bé, contents i tranquils, sense afegir tensió al partit".

Això es treballa tant de forma coral com individual: "Vas parlant amb els jugadors. Un necessitarà que l'exigeixis una mica, l'altre que li facis broma... Has de tenir afinitat i proximitat amb els jugadors, però no traspassar cap línia vermella: ni ser massa proper ni mostrar-te massa allunyat. Són futbolistes molt top. No se'ls pot envair el terreny. Els has d'ajudar, però els protagonistes són ells, no el Pep", continua la mateixa font. Tot i que no ha de ser el protagonista, el reforç d'una figura com Guardiola cala en els jugadors. "El Pep no para. Treballa dia a dia. Quan les coses van bé, cal gaudir-les, però seguir insistint. I, quan no van tan bé, treballar encara més".

Només així s'explica el seu èxit després de tants anys. I, de fet, el pla de l'equip abans de la final de la Champions es fonamenta en la constant de tota la temporada. "No hem canviat res de les nostres rutines. Hem de competir com hem fet durant tot l'any. L'únic que hem fet és marxar un dia abans [el City va volar a Istanbul dijous] perquè el vol és llarg, el canvi d'horari... Tampoc canviarem res perquè també hi ha un punt de superstició: si ens ha anat bé així fins ara, per què tocar res?"

Evitar la sobreexcitació dels jugadors

La psicòloga especialitzada en alt rendiment esportiu Marcela Herrera exposa perquè seria contraproduent canviar rutines abans d'una final. "El City és un equip que no ha guanyat mai la Champions. El més normal és que els mateixos jugadors ho desitgin i, per tant, si se'ls extramotiva pot ser contraproduent". L'experta també esmenta l'exemple del vídeo de Gladiator que Guardiola va encomanar per als jugadors abans de la primera Champions amb el Barça: "Van sortir excessivament activats emocionalment i els va costar entrar en el partit. Tot i que també és cert que un discurs motivacional orientat a la resiliència, és a dir, que emfatitzi tot l'esforç realitzat fins a arribar a la final, pot ajudar el vestidor".

Herrera afegeix que la figura de Guardiola és clau en l'equip "perquè és un expert dominant el clima d'un vestidor i això es deu, en gran part, al fet que és un referent": "Sap interpretar el comportament dels seus jugadors i els seus timings. Amb els seus gestos, aquell copet al colze, les mirades, també l'ús de l'humor... genera vincles que donen seguretat i confiança i que reforcen el compromís del vestidor amb la seva idea de futbol. És un lideratge conscient i amb intel·ligència relacional".

Per a la periodista i experta en comunicació no verbal Patrycia Centeno, el lideratge de Guardiola és un "lideratge femení". En un món tradicionalment molt testosterònic com és el futbol masculí, l'entrenador català persuadeix a partir de "la tendresa, l'elegància i la serenor". "Guardiola és tendre perquè protegeix els seus jugadors com ho fa una mare amb les seves cries en el món animal. De la mateixa manera, també sap com actuar quan ha de rectificar el seu comportament. Però ho fa des de la seducció, no des de la imposició". El tècnic també és elegant perquè "dona exemple amb les seves formes i té un comportament autèntic i coherent, agradi o no". I, finalment, "transmet serenor": "En un món amb tantes emocions com el futbol, algunes de negatives, com l'odi, la ira i la frustració, ell rarament perd les bones formes".

Per tot això, Centeno considera Pep Guardiola un líder amb un altre tarannà i l'equipara a altres figures com el tenista Roger Federer o el polític Barack Obama. Els dots comunicatius del tècnic de Santpedor són un complement a la seva passió, coneixement i fidelitat a una idea futbolística que aquest dissabte pot impulsar el Manchester City a l'Olimp.

stats