EUROPA LEAGUE
Esports Futbol 14/05/2014

Sevilla i Benfica es troben 57 anys després per lluitar per l'Europa League

Andalusos i portuguesos s'enfrontaran a Turí pel títol europeu (20:45 hores, Telecinco/GolT)

Efe
4 min
El Sevilla i el Benfica s'enfrontaran a Turí pel títol de l'Europa League / EFE

TuríEl Sevilla i el Benfica, dos clubs centenaris que fa 57 anys van coincidir per primera i única vegada en un torneig continental, la llavors anomenada Copa d'Europa, tornaran a enfrontar-se (20:45 hores, Telecinco/GolT) al Juventus Stadium de Torí, ara amb les ganes i la il·lusió de proclamar-se campions de la Lliga Europa.

L'equip sevillà, que segons el sorteig de la UEFA exercirà de local, i el lisboeta van quedar aparellats el setembre de 1957 per disputar la primera eliminatòria de la Copa d'Europa d'aquell any i va ser l'equip espanyol el que va superar l'eliminatòria en guanyar a Sevilla 3-1 i empatar a zero posteriorment a la capital portuguesa.

Des de llavors, el Benfica ha sigut un clàssic del futbol continental i el Sevilla va prendre protagonisme amb l'entrada del segle XXI, en què ha estat un habitual entre la Lliga de Campions i la Lliga d'Europa, fins al punt de tenir dos títols del segon torneig continental (2006 i 2007) i el de la Supercopa d' Europa de 2007.

Amb aquesta experiència, l'equip que entrena per segona temporada el guipuscoà Unai Emery viatja a la ciutat italiana amb ganes de repetir el seu últim èxit europeu de fa set anys, quan es va imposar a Glasgow a l'Espanyol en una tanda de penals.

Des que el Sevilla va afrontar l'anada de les semifinals de la competició davant el València el passat 24 d'abril, amb un 2-0 a l'estadi Ramón Sánchez Pizjuán, el cos tècnic i la plantilla de jugadors s'han centrat al màxim en aquesta Europa League.

Això, unit al fet que l'equip tenia assegurat un bitllet per disputar competició europea la temporada vinent des de fa jornades enrere –a falta d'una jornada és cinquè classificat–, ha pogut provocar que el Sevilla no hagi guanyat cap dels tres últims partits disputats en el torneig domèstic –Athletic (3-1), Vila-real (0-0) i Getafe (1-0)– i que el tècnic basc hagi reservat molt als seus homes fonamentals per tenir-los en òptimes condicions.

Pel decisiu partit europeu, és baixa per sanció el mitjapunta Jairo Samperio, encara que el càntabre ha participat poc aquesta temporada, i viatgen minvats físicament el davanter francès Kevin Gameiro i el mitjapunta Víctor Machín 'Vitolo', que tenen problemes musculars dels que s'esperen recuperar, ja que aquests sí que entren com a actors principals en els plantejaments d'Emery.

D'altra banda, deixant a un costat els lesionats de llarga durada –el lateral brasiler Alex Mendonça 'Cicicnho', el migcampista uruguaià Sebastián Cristóforo i l'extrem hispà rus Denis Cheryshev–, tots es troben disponibles per a una cita en què estaran acompanyats per un mínim de nou mil sevillistes, que va ser el nombre de localitats que la UEFA va posar a disposició del club i totes es van vendre.

Mentrestant, un imponent Benfica que busca passar comptes després de caure contra el Chelsea a la final de l'any passat. Els portuguesos són favorits en les apostes malgrat comptar amb sensibles baixes. Les lesions del defensa portuguès Sílvio i del migcampista serbi Fejsa, així com les sancions de l'argentí Enzo Pérez –veritable cervell de les "àguiles"– i el seu compatriota Salvio –considerat el seu jugador més desequilibrant– posaran a prova la profunditat de la plantilla portuguesa.

Probablement també es perdi la final el mitjapunta serbi Markovic, que va veure la targeta vermella a la tornada de les semifinals, encara que la UEFA encara s'ha de pronunciar sobre el recurs presentat pel seu club. Tot i rebutjar l'etiqueta de favorits, els portuguesos han impressionat a tothom en eliminar a dos "pesos pesants" del futbol europeu com el Tottenham i el Juventus, especialment a la "Vecchia Signora", vigent campiona de la Sèrie A i que comptava amb l'al·licient de disputar la final a casa.

No obstant això, l'ofici del Benfica va ser suficient per superar l'última eliminatòria. El conjunt lusità presenta aquesta temporada un futbol menys vistós que l'any anterior, però ha guanyat punts en competitivitat. Darrere dels bons resultats continentals de les "àguiles" –en les últimes tres campanyes ha arribat a quarts de Lliga de Campions i a dos finals de Lliga Europa– hi ha la mà del seu entrenador, Jorge Jesús, declarat admirador de l'anomenat "tiki taka".

A la temporada anterior, els lisboetes van entrar al maig amb l'opció de guanyar tres títols, però un cúmul de fatalitats va acabar per deixar-los en blanc. Ara, dotze mesos després, ja s'han alçat amb la Lliga i la Copa de la Lliga i busquen la redempció en aquesta competició.

Fa un any, un gol en l'últim sospir del serbi Ivanovic va frustrar a un Benfica que va ser superior en joc als "blues", però al qual va faltar més enganxada. Contra el Sevilla, el Benfica jugarà la seva desena final europea, encara que només va guanyar les dues primeres (Copa d'Europa de 1961 i 1962) i en les set següents va caure sempre derrotat.

El conjunt portuguès, que estarà liderat per la consistència de la dupla de centrals Luisao-Garay i per l'olfacte de la seva parella de golejadors Rodrigo-Lima, aspira ara a posar fi a una mala ratxa que es perllonga des de fa més de mig segle, coincidint amb l'anomenada maledicció de Béla Guttmann, entrenador hongarès que el 1962 va augurar que mai més tornarien a guanyar un títol europeu sense ell.

stats