FUTBOL
Esports Futbol 01/12/2014

"No teníem cap informació que es gestava un esdeveniment violent", la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Antiviolència

El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, i el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, compareixen després de la reunió de la Comissió Antiviolència

Nuria García
4 min
Miguel Cardenal, president del Consell Superior d'Esports, i Francisco Martínez, secretari d'Estat de Seguretat / ZIPI / EFE

BarcelonaEl president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, i el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, han comparegut en roda de premsa després de la reunió de la Comissió Antiviolència que ha tingut lloc a la seu del Consell Superior d'Esports aquest dilluns al matí. Cardenal ha obert la roda de premsa recordant qui ha integrat la reunió.

Francisco Martínez ha explicat que han començat la reunió fent "una avaluació" dels fets ocorreguts aquest diumenge. "Són informacions preliminars que segueixen sota investigació policial i judicial", ha explicat. "Cal remetre'ns a la compareixença que farem al Congrés dels Diputats per donar compte de tots aquests fets i de quina manera adoptarem mesures per evitar això en un futur". "Són fets extraordinàriament greus, però també excepcionals. La lluita contra la violència en l'esport és ferma, constant, compromesa pels responsables de la seguretat pública. I normalment, satisfactòria", ha afegit, abans d'explicar que la reunió ha estat "productiva". "Tots en bloc volem dir 'no' a la violència en el món de l'esport".

"No existien elements objectius que confirmessin que hi hauria accions violentes"

"En l'actuació prèvia al partit, no existien elements objectius que confirmessin que hi haurien aquestes accions violentes. No hi havia precedents violents entre les dues aficions. En els sis anys previs no hi havia hagut accions violentes que permetessin presumir que el partit havia de ser declarat d'alt risc i, per tant, el dispositiu de seguretat va ser l'adequat", ha afegit, i ha explicat que tenen coneixement de com es va canalitzar la venda d'entrades. "S'obre una línia d'investigació sobre el segon canal de venda d'entrades desconegut per saber com els aficionats violents van aconseguir entrades i es van desplaçar a Madrid". Martínez ha explicat que els aficionats violents "van llogar l'autobús fora de la província i van fer tot el possible d'eludir dels controls de la Policia", fet que va provocar que no hi hagués constància de tots els fets que posteriorment es van produir.

Segons ha explicat Francisco Martínez, ara per ara "hi ha 21 detinguts, 12 de 'Riazor Blues', 6 del 'Frente Atlético', 2 de 'Bukaneros' i 1 aficionat de l'Alcorcón", assegura que han identificat més de 90 persones i ha fet una relació de tots els objectes que van trobar a la zona després dels incidents: "Navalles, dos petards de grans dimensions, bengales, tacs de fusta, dues fustes vermelles, sis pals de fusta, un tub de PVC d'un metre, 10 tubs d'alumini blancs i un de niquelat". A més, Fernández ha dit que molts dels detinguts tenien antecedents. "Entre els antecedents i tots els objectes que hem trobat tenim clar que els aficionats venien a barallar-se, a generar violència, no venien a veure un esdeveniment esportiu", i ha conclòs: "Quan els grups de fanàtics violents estan disposats a fer el que van fer diumenge, es poden minimitzar els danys, però no es pot eliminar de manera completa".

Reunió aquest dijous, a les 12.30, entre la RFEF i la LFP

Cardenal ha dit que els dirigents dels dos equips implicats han comentat que tampoc "s'imaginaven" que poguessin ocórrer aquests fets. "Els dos responsables dels clubs han sol·licitat la identificació dels detinguts per expulsar-los", ha comentat el secretari de l'Estat per a l'Esport. Cardenal ha confirmat que aquest dijous, a les 12.30 hores, hi haurà una reunió entre la Federació Espanyola de Futbol i la Lliga de Futbol Professional per tractar les propostes per eliminar els seguidors radicals. "Es posaran sobre la taula moltes mesures, i moltes tindran a veure amb la violència verbal". A més, també ha assegurat que també s'ha proposat "tancar les graderies on se situen" aquests grups violents. "Hem suggerit als clubs aquesta mesura i alguns ja l'han aplicat voluntàriament", ha dit, posant d'exemple el Vila-real." "No teníem cap informació de que s'estava gestant un esdeveniment violent. Cap aficionat ens va trucar per avisar que hi hauria incidents", ha reiterat Cardenal. "Aquesta data marca un abans i un després pel que fa a la violència als estadis", ha assegurat.

El president del CSD ha explicat que s'elaborarà un llistat de grups violents per eliminar-los i marcar un termini per aconseguir-ho. "La Lliga ha proposat crear una unitat per prevenir la violència i treballar conjuntament amb els cossos de seguretat de l'Estat", ha comentat. "Tenim una legislació avançada, però si no s'acompanya de pràctiques, és impossible sancionar", ha dit Cardenal, que ha dit que seran durs amb els clubs permissius amb aquest tipus d'aficionats violents: "Volem sancionar amb extrema duresa qualsevol club que tingui una actitud convenient amb aquests aficionats".

Sobre el desplaçament de les penyes del Deportivo, Ignacio Cosidó, director general de la Policia, ha explicat que "hi havia alguna sospita" que algunes penyes s'anaven a desplaçar però ha afegit que "no existia coneixement que s'havien de desplaçar a Madrid" les penyes ultres. "Si ho haguéssim sabut, no haurien arribat a a ciutat", ha dit. Sobre la mort de 'Jimmy', Cosidó no n'ha volgut detalls i ha explicat que cal esperar "a l'autòpsia" per aclarir les causes de la mort. A més, també ha avançat que s'estan estudiant totes les imatges que hi ha sobre els fets per avançar en la investigació".

stats