Futbol
Esports Futbol 30/06/2021

Les sorpreses dels vuitens de final posen en guàrdia els grans equips

L’Eurocopa encara la recta final amb uns quarts de final apassionants

Quim Salvans
3 min
Suïssa, celebrant la classificació contra França a la tanda de penals

BarcelonaL’Eurocopa ha arribat al punt culminant de la competició en un escenari de fantasia. Una pila d’equips que partien com a no preferits s'han desfet de grans seleccions plenes d’estrelles. Decepcions i sorpreses s’han apoderat d’un torneig que és molt emocionant, i s’espera que l’espectacle continuï amb el mateix ritme d’aquests dies.

Els vuitens de final van començar amb el bany de Dinamarca a Gal·les (0-4). La selecció danesa ha sorprès tothom pel bon joc i Gasper Dolberg va ser protagonista amb un doblet. Sorprenentment, el jugador del Niça havia jugat a handbol fins als 12 anys. Més tard va decidir provar el futbol i ara mateix es prepara per disputar els quarts de final de l’Eurocopa contra la República Txeca.

Precisament els txecs han protagonitzat una de les victòries més complicades i meritòries del torneig deixant enrere els Països Baixos (0-2). S’esperava que l’equip dels blaugranes Frenkie de Jong i Memphis Depay seria un candidat ferm a aixecar el títol, però Patrick Schick –a un sol gol de liderar la cursa dels màxims golejadors– va posar la cirereta al pastís marcant una diana i donant una assistència. La derrota dels neerlandesos va comportat la dimissió de Frank de Boer. Així doncs, tant si guanya Dinamarca com la República Txeca, tindrem a les semifinals un equip pel qual ningú hauria apostat.

Uns quarts de final apassionants

Si el Bèlgica-Portugal era el plat fort del menú de vuitens, la selecció belga tornarà a protagonitzar un duel còsmic contra Itàlia. Cristiano Ronaldo, fins ara pitxitxi, va dir adeu a la competició després que Thorgan Hazard, el germà d’Eden, enviés la pilota al fons de l’esquadra. D’aquesta manera, els homes de Robert Martínez es veuran les cares contra Immobile, Insigne i companyia. Els italians van haver de suar de valent per superar Àustria (2-1). De fet, el partit va anar a la pròrroga i en aquell moment el cansament va passar factura als austríacs, els quals no es van poder sobreposar als gols de Chiesa i Pessina.

Quan França va anunciar que el seu equip estaria compost per Mbappé, Benzema, Griezmann i Kanté, entre altres, tothom tenia clar que Didier Deschamps galopava el millor cavall. La decepció ha sigut majúscula. Els bleus van tirar el partit contra Suïssa a les escombraries, quan a escassos minuts del final el tenien gairebé guanyat. Del 3-1 al 3-3 i, a la tanda de penals, Mbappé va fallar el definitiu. El jugador del París Saint-Germain ha sigut molt assenyalat aquests últims dies perquè se n'esperava molt més.

La gesta de Suïssa

Tot i això, cal destacar la gesta de la selecció suïssa que, sense disposar de cap estrella mundial, ha demostrat que és capaç de posar entre les cordes qualsevol equip. Seferovic i Shaqiri ja esperen Espanya sense res a perdre després que Luis Enrique encertés la tecla contra Croàcia (3-5). El combinat espanyol és el clar exemple d’un equip que ha anat de menys a més. Els dos primers empats a la fase de grups van fer sonar les alarmes de les cases de tots els aficionats de la roja, i es van qüestionar les alineacions i l’equip que havia format l’exentrenador del Barça. De moment, el temps li dona la raó i ha seguit la seva filosofia des del primer dia, passant per alt les interferències dels mitjans de comunicació. Lucho ha format un equip que es veu molt unit.

L'última eliminatòria dels quarts de final la disputaran Anglaterra i Ucraïna. Els anglesos van batre Alemanya (2-0) a Wembley i ho van celebrar com mai: feia 46 anys que no ho aconseguien a l’emblemàtic estadi. Harry Kane va renéixer i, per fi, va marcar el primer gol de l’Eurocopa; Sterling està jugant amb molta fluïdesa; Grealish cada dia és més important, i la defensa de tres els funciona molt bé. Això fa que l’equip de Gareth Southgate sigui un equip molt difícil de guanyar. Els ucraïnesos, que van vèncer Suècia a la pròrroga (1-2), tindran molta feina. Segurament és la selecció que més complicat ho té, però arribats a aquest punt tot és possible. I, si no, que ho preguntin a Suïssa.

stats