Espanya s'enfrontarà als quarts a Suïssa, que fulmina França

Els de Luis Enrique superen Croàcia a la pròrroga (3-5) i es veuran la cara amb els helvètics

4 min
Els jugadors d'Espanya celebrant el gol de Morata

BarcelonaLuis Enrique, Álvaro Morata i Pedri van ser els protagonistes principals d'un triomf de la selecció espanyola que ha viscut múltiples canvis de guió però que va acabar amb Espanya superant Croàcia a la pròrroga (3-5). Morata, objecte de mofa (i també d'amenaces, segons va denunciar el futbolista), es va desfer de la seva malastrugança marcant al temps extra un gran gol que posava per davant un combinat estatal que s'havia deixat remuntar en menys de deu minuts un 1-3 a favor. Oyarzabal va segellar el marcador d'un partit en què Pedri va brillar amb llum pròpia. El rival d'Espanya als quarts de final serà Suïssa, que es va carregar França, la campiona del món, als penals 3-3 (4-5).

Com Ronald Koeman amb el Barça, Luis Enrique va trobar en el canari un futbolista exquisit i inamovible de l’onze. Els aficionats del Reial Madrid i la premsa més afí al club blanc, dolguts perquè el seleccionador no ha convocat cap jugador madridista i crítics amb Pedri per la seva condició de blaugrana de bressol, hauran de conviure amb la contradicció que Espanya s’imposés a Croàcia amb el jove interior blaugrana com un dels jugadors més destacats i amb el pla del tècnic asturià funcionant, malgrat l'empenta final croata que va dur el duel a la pròrroga.

Hi haurà qui voldrà embrutar l’actuació de Pedri per ser l’autor d’una passada enrere que va acabar amb l’autogol inicial d’Unai Simón, però el combinat espanyol té sort de poder comptar amb el culer de 18 anys entre les seves files. Bé que ho saben, Luis Enrique i la seva tossuderia. També aplicable al cas de Morata, amb qui l'asturià no ha perdut la fe.

Pedri en el duel entre Espanya i Croàcia.

Espanya va començar el partit amb rauxa, amb una ajustada mescla de domini de la pilota mitjançant la possessió i generant perill, especialment gràcies a la mobilitat dels tres migcampistes encarregats de comandar el joc: dos blaugranes (Pedri i Busquets) i un matalasser (Koke). Precisament de les botes de Pedri va néixer la primera oportunitat clara del partit, quan va filtrar amb precisió una passada al cor de l’àrea que Koke va estavellar al cos del porter Livakovic. El combinat de Luis Enrique se sentia còmode, traçant amb èxit el seu pla, i, poc després de l’acció de Koke, Morata va enviar una rematada a les mans del central Vida, que van quedar en res per ser involuntàries.

Però quan millor estava Espanya va arribar l’error clamorós d’Unai Simón. El porter de l’Athletic Club va ser incapaç de controlar una senzilla passada enrere de Pedri i la pilota va acabar al fons de la xarxa, cosa que va fer emmudir el miler d’aficionats espanyols desplaçats al Parken Stadium de Copenhaguen. El gol va desactivar per moments la selecció espanyola, mentre que Croàcia va saber olorar la sang. El combinat croat va intensificar la pressió, va avançar les seves línies i va enllaçar dues accions de perill seguides, però ni Vlasic primer ni Kovacic després van encertar a xutar entre els tres pals.

La millor medicina per a Espanya va ser tornar a recuperar el domini de la pilota i el pla inicial de partit, el qual el gol en pròpia havia trastocat per moments. La reacció dels jugadors de Luis Enrique arribaria gairebé vint minuts després, en una juga embolicada que va acabar amb una rematada potent de Gayà –titular al lloc de Jordi Alba–, que va poder rebutjar Livakovic, però la pilota acabaria als peus de Sarabia i el migcampista del PSG no va fallar, rematant amb contundència.

Sarabia celebrant el seu gol amb els blaugranes Pedri i Busquets.

S'arribaria al descans amb les forces de nou igualades i amb Unai Simón refent-se del seu error tallant, atent, una gran assistència de Kovacic a Rebic. Luis Enrique va felicitar per aquesta acció el seu porter, que va respondre amb el dit polze en alt. No seria l’únic gest de suport que rebria: David de Gea, a qui el porter basc ha arravatat la titularitat, va anar a conversar amb ell de camí al túnel de vestidors quan l’àrbitre va xiular el descans.

Azpilicueta canvia el signe del partit

A la represa, el primer a moure fitxa va ser Zlatko Dalić. El seleccionador croat va decidir canviar de davanter centre retirant Petkovic i donant entrada a Kramaric, buscant solucions en una davantera en què Croàcia trobava a faltar Ivan Perisic, baixa per coronavirus. Mentrestant, Espanya seguia dominant i, després de buscar el perill per la banda dreta amb les centrades de Sarabia, el gol que posaria per davant el combinat espanyol arribaria per l’altre costat. Una conducció de Pedri va acabar amb una magnífica centrada de Ferran Torres que Azpilicueta va rematar des de l’àrea petita.

La selecció balcànica, subcampiona del Mundial de Rússia del 2018, no es va deixar intimidar per la remuntada espanyola. L’equip de Luis Enrique va cedir la pilota als croats i Modric va començar a activar el seu futbol. El primer avís va arribar de les botes de Josko Gvardiol, que va connectar una bona rematada dins de l’àrea que va topar amb una millor aturada d’Unai Simón. Ferran Torres va neutralitzar la reacció balcànica. El valencià, més llest que ningú, va recollir una gran passada de Pau Torres aprofitant una distracció imperdonable dels croats.

Croàcia força la pròrroga

Malgrat que el partit semblava sentenciat, encara no estava tot dit. En una jugada enrevessada, Orsic va fer el 2-3. Amb Espanya traient aigua del vaixell i Croàcia desfermada, els balcànics va aconseguir forçar la pròrroga –especialitat que ja van demostrar que dominen al Mundial passat– gràcies a un gol en l'afegit de Pasalic. En deu minuts, els croats van guanyar una vida extra.

A la pròrroga, en un intercanvi constant d'ocasions, la fortuna va caure del costat dels jugadors de Luis Enrique. Mentre que Orsic no va poder veure porteria en dues ocasions clares consecutives, Morata, primer, i Oyazarbal, poc després, van obrir l'ampolla de cava per classificar el seu equip. També s'hauria pogut sumar a la festa golejadora el català Dani Olmo, però el seu xut va topar amb el pal ja a les acaballes.

Suïssa es carrega la campiona del món

Suïssa va fer saltar la banca i es va carregar als penals la vigent campiona del món (3-3, 4-5). Torneig per oblidar de Mbappé, que va ser qui va fallar la pena màxima del seu país.

En un partit boig, els suïssos es van avançar al quart d’hora i, malgrat que França va tenir ocasions durant el primer temps, la selecció helvètica no va tenir gaires problemes. A la segona part, com passaria a l’Espanya-Croàcia, França va capgirar el marcador fins a situar-se 3-1. Ni els millors guionistes haurien pogut escriure un relat similar. Lloris va aturar un penal que hauria pogut suposar el 0-2 a favor de Suïssa i, en menys de deu minuts, el marcador va passar a ser de 2-1 favorable a França. Pogba firmaria la suposada sentència, però el campió del món pagaria la pedanteria davant una lluitadora Suïssa que va forçar la pròrroga en l’afegit i que s’acabaria imposant als penals.