Champions League

Debut d'alt voltatge del Girona a la Champions i el Barça visitarà el Mònaco

La màxima competició europea viurà aquesta temporada una proposta similar a la de la Superlliga

i
Guillem Delso
4 min
Robert Lewandowski i Hansi Flick es retrobaran amb el Bayern Munic

BarcelonaEl Barça i el Girona ja tenen data per encetar la Lliga de Campions. Aquest dissabte la competició ha fet oficial el calendari. Els blaugranes s'estrenaran el dijous 19 de setembre contra el Mònaco, a domicili. El primer partit a Montjuïc serà el dimarts 1 d'octubre, contra el Young Boys. El partit més destacat, contra el Bayern de Múnic, també a casa, serà el 23 d'octubre.

Pel que fa al conjunt gironí, els de Míchel Sánchez debutaran a la competició el dimecres 18 de setembre al Parc dels Prínceps. El primer partit a Montilivi serà el dimecres 2 d'octubre, contra el Feyenoord neerlandès. Per la visita del Liverpool a Girona caldrà esperar fins al dimarts 10 de desembre, mentre que l'Arsenal ho farà el dimecres 29 de gener.

La Lliga de Campions estrena nou format i el Barça va conèixer dijous els seus vuit rivals a la fase inicial, en format de lliga. Del bombo 1, on hi havia els rivals més complicats, els blaugranes s’enfrontaran al Bayern de Múnic (a casa) i al Borussia Dortmund (a domicili). La resta són més assequibles. A Barcelona rebrà l’Atalanta, el Young Boys i el Brest. I el conjunt de Hansi Flick, exentrenador del conjunt bavarès, visitarà també el Benfica, l’Estrella Roja i el Mònaco. Per la seva banda, el Girona, flamant debutant en la competició i inclòs al bombo 4, s’haurà de veure les cares amb rivals temibles. S’enfrontarà al Liverpool, l’Arsenal, el Feyenoord i l’Slovan Bratislava a Montilivi. Lluny de casa visitarà el PSG, el Milan, el PSV i l’Sturm Graz austríac.

El Reial Madrid, vigent campió de la competició, té uns rivals més aviat assequibles i força similars als del Barça. Rebrà al Santiago Bernabéu el Borussia Dortmund, el Milan, el Salzburg i l’Stuttgart. I a domicili s’enfrontarà al Liverpool, l’Atalanta, el Lilla i el Brest. L’últim representant de la lliga espanyola, l’Atlètic de Madrid, ha tingut força sort i jugarà al Metropolitano contra l’RB Leipzig, el Bayer Leverkusen, el Lilla i l’Slovan Bratislava. L’equip de Simeone visitarà el PSG, el Benfica, el Salzburg i l’Sparta de Praga.

El nou format de la Champions League

La Champions ha deixat de ser com la coneixíem. S’han acabat els vuit grups amb els dos primers equips de cadascun classificats. Ara hi ha una lliga de 36 equips (quatre més que a l’anterior format), tots englobats en una mateixa classificació general. Però no jugaran tots contra tots. Els equips disputen vuit partits, quatre a casa i quatre a fora, contra rivals diferents. Això sí, la classificació serà conjunta. Se sumaran tres punts per victòria i un per empat.

A l’acabar el que s’ha denominat com a “fase lliga”, els vuit millors accediran directament als vuitens de final. Els altres vuit sortiran d’una repesca (o setzens de final) amb anada i tornada. La disputaran des del 9è fins al 24è, amb factor camp favorable als que quedin entre el 9è i el 16è. Els nou pitjor classificats quedaran directament eliminats de la Champions. A partir dels vuitens el format no canvia, amb eliminatòries a doble partit fins a la final.

Els rivals del Barça

Flick es retrobarà amb el Bayern, ara entrenat per Vincent Kompany. El belga, en el seu primer any al capdavant dels bavaresos, té Kane i Musiala com a referents. El curs passat van arribar les semifinals de la Champions, en què van ser eliminats pel Reial Madrid, campió davant del Dortmund, rival també del Barça en aquesta edició i que també estrena entrenador jove i exfutbolista: Nuri Şahin. S’ha reforçat a l’estiu amb talent jove i amb projecció, com l’exgironí Yan Couto. D’altra banda, ha vist marxar dues llegendes del club com Marco Reus i Mats Hummels.

L’Atalanta, el vigent campió de l’Europa League, està entrenat per Gasperini per novè curs consecutiu. Aquest curs ha perdut nivell: Koopmeiners ha marxat al Juventus, i el davanter centre, Scamacca, té una lesió greu als creuats. El Benfica del tècnic alemany Roger Schmidt ha perdut poder intimidatori: l’any passat tan sols va guanyar la Supercopa de Portugal. La plantilla combina velles glòries com Di María i Otamendi amb promeses com Prestianni.

El Young Boys suís té una peculiaritat: juga en un camp de gespa artificial. Va superar al Galatasaray a la fase prèvia, però no ha començat la lliga amb bon peu: són últims quan ja s’han disputat cinc jornades. Juntament amb l’Estrella Roja de Belgrad i el Brest francès, que debuta a la Champions, són els rivals més assequibles. I, per acabar, el Mònaco de l’austríac Adi Huter ja sap què és guanyar el Barça: ho va fer al Gamper.

Sorteig d’alt voltatge per al Girona

El Liverpool torna a la Champions després de no ser-hi el curs passat. Klopp, que ha estat nou anys a la banqueta d’Anfield, ha passat el relleu al neerlandès Arne Slot. El PSG afronta el primer any sense Mbappé, però continua amb Luis Enrique al capdavant de l’equip. L’Arsenal enceta el sisè curs d’Arteta a la banqueta, amb Saka i Odegaard com a pals de paller. El Milan, subcampió de la lliga italiana, estrena tècnic, Paulo Fonseca, i ha fitxat Álvaro Morata. El PSV dels exablaugranes Luuk de Jong i Dest és el vigent campió de l’Eredivisie. Finalment, el Feyenoord està un esglaó per sota, l’Slovan de Bratislava debuta a la Champions i l’Sturm Graz torna a la competició 23 anys després.

stats