Futbol
Esports 10/03/2019

El Mundial de Qatar, un altre cop esquitxat pels suborns

El diari 'The Sunday Times' ha publicat nous documents

Ara
2 min
Joseph Blatter quan Qatar va ser escollida seu del Mundial.

BarcelonaEl diari The Sunday Times va publicar en exclusiva nous documents que proven els acords entre la FIFA i Qatar per al pagament de 880 milions de dòlars (uns 780 milions d’euros) a canvi que el Mundial del 2022 se celebrés al país asiàtic. Segons aquesta informació, el 2010 Qatar va oferir en secret 400 milions de dòlars (356 milions d’euros) 21 dies abans que es triés Qatar com a seu del Mundial del 2022. L’oferta es referia a la compra, per part d’Al-Jazeera, dels drets televisius dels Mundials del 2018 i el 2022 (uns 118 milions d’euros per a cadascun), però incloïa una clàusula per la qual s’abonarien 118 milions d’euros més si el Mundial del 2022 es disputava finalment a Qatar. Aquesta clàusula estaria disfressada al contracte com el pagament pels “costos de producció”, tot i que aquest treball de filmació i edició habitualment el paga la FIFA.

Però l’exclusiva de The Sunday Times no acaba aquí. Tres anys després, el 2013, Qatar hauria presentat una altra oferta secreta de 480 milions de dòlars (427 milions d’euros) a la FIFA pels drets de televisió, poc abans que l’organisme internacional donés per conclosa la seva investigació per corrupció en el procés d’elecció de la seu del Mundial i suprimís les seves conclusions. Aquest contracte és ara part d’una investigació per suborn de la policia suïssa. D’aquesta manera, el total de l’oferta de Qatar hauria arribat als 880 milions de dòlars.

Els experts consultats pel mitjà de comunicació creuen que és difícil sostenir que aquestes quantitats responguin a motius estrictament comercials, ja que quintuplica el que s’estava pagant per aquests drets a la regió. L’oferta de 400 milions de dòlars pels drets de televisió no només va suposar un rècord, sinó que és estranya perquè va ser l’única que la FIFA va acceptar abans que es conegués quina seria la seu del Mundial.

stats