FUTBOL
Esports 27/02/2013

Guadalajara i Lugo podrien perdre la categoria per problemes econòmics, mentre que el Xerez corre el risc de desaparèixer

La situació extraesportiva dels tres equips és molt delicada, ja que dos d'ells s'acosten a un possible descens administratiu a 2ªB i l'altre pot deixar d'existir

Ara
3 min

BarcelonaTant el Xerez, com el Guadalajara i el Lugo passen per una situació extraesportiva molt delicada ja que estan immersos en una sèrie de problemes econòmics i legals que els podria comportar un descens administratiu a Segona B, o fins i tot, com és el cas dels xeresans, la desaparició. Els problemes que pateix cadascun, però, són diferents.

En primer lloc, el Lugo tractarà de recaptar des del divendres 1 de març els 3,015 milions d'euros que necessita per convertir-se en Societat Anònima Esportiva (SAE) abans del 30 de juny i evitar així un descens administratiu a Segona B, en el cas que esportivament aconseguís continuar en la Lliga Adelante. La conversió en SAE és una exigència de la Llei de l'Esport per garantir la solvència econòmica del club i poder seguir competint en les categories professionals del futbol nacional.

El club gallec, segons va explicar a EFE un dels seus directius, Luciano Rodríguez, ha decidit afrontar una ampliació de capital de 3.031.490 euros, amb un valor nominal per acció de 10 euros, que intentarà cobrir abans del 30 de maig.

D'altra banda, el Guadalajara s'enfronta a una querella que la Lliga de Futbol Professional (LFP) li va interposar el passat 8 de febrer acusant-los d'apropiació indeguda i falsedat de documents durant el procés d'ampliació de capital del passat estiu. La LFP va obrir l'expedient disciplinari contra el Guadalajara el passat 24 de gener relatiu a l'incompliment del règim de responsabilitat dels membres de la Junta Directiva. Aquest dia es va comunicar a tots els clubs que componen aquesta comissió el pas que donaria l'organisme en contra d'uns dels seus clubs afiliats acusant-li d'apropiació indeguda i falsedat de documents, ja que havien detectat que al setembre de 2012 van retirar els diners que havien ingressat el mes anterior (agost 2012) durant l'última ampliació de capital de la institució.

És la primera vegada que la LFP realitza un acte com aquest contra alguns dels seus afiliats. La demanda ja està en mans d'un jutge instructor que està estudiant el cas i ha sol·licitat totes les proves a la part demandant. La sanció econòmica a la qual enfronta el Guadalajara va des de 30.051 fins als 300.000 euros. Però la sanció més greu a la qual s'enfronta la institució habitada seria l'expulsió immediata de la categoria.

Tot i les acusacions, el president del club, German Retuerta, va defensar que “el procés que vam fer en l'ampliació de capital en el club està vist per la notaria i el registre. Després d'això, no vam fer cap altre moviment. La meva consciència està molt tranquil·la”. A més, el Guadalajara ha rebut el suport de l'alcalde l'Ajuntament de la ciutat, Antonio Román, que va demanar que el club "no rebi sancions esportives per qüestions extraesportives" ja que, segons Román, si aquestes sancions es produïssin "es perjudicaria a una afició, una ciutat i un equip que està a Segona divisió per mèrits propis". El president de l'Assosiació de Futbolistes Espanyols (AFE), Luis Rubiales", també ha mostrat el seu recolzament a la plantilla del Guadalajara.

Finalment, el Xerez s'ha reunit aquest dimecres 27 de febrer al Consell Superior de l'Esport (CSE) per informar de la situació econòmica del club que podria derivar en la dissolució de l'entitat. El president xerecista, Rafael Mateos, es va reunir dimarts 26 a l'Ajuntament de Jerez amb representants municipals i entre els temes tractats va preguntar per l'abonament d'una subvenció municipal de dos milions d'euros al club pendent des de 2008. I és que, segons va informar EFE a fonts municipal, els exconsellers municipals i de la Fundació Xerez van presentat un informe a l'Ajuntament en el qual s'especifica que el club té obligacions de pagament pendents aquesta temporada superiors als dos milions d'euros.

D'aquesta manera, tots tres equips s'enfronten a una situació molt delicada de la qual confien en poder sortir-se'n.

stats