SELECCIÓ CATALANA
Esports 15/11/2012

Guardiola, el somni utòpic

És improbable que el tècnic accepti ser seleccionador, però podria ser a la banqueta el 2 de gener

Albert Solé / Nuria García
3 min
LA SAMARRETA DE CUSTO  La samarreta és de Custo Dalmau, amic del vicepresident de la FCF, Juanjo Isern,  i representa la flamarada del drac de Sant Jordi.

BarcelonaLa decisió del tècnic holandès Johan Cruyff de deixar la banqueta de la selecció catalana després del partit d'aquesta temporada (es jugarà el 2 de gener del 2013 a Cornellà-El Prat) fa que el president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Andreu Subies, hagi de començar a treballar per buscar un substitut. El fet que la decisió de plegar hagi estat del tècnic fa que la Federació no tingui cap nom concret per substituir-lo, tot i que sí que té un somni i no és un altre que Pep Guardiola.

L'exentrenador del Barça és el perfil ideal de la FCF per substituir l'holandès, i el president Subies s'ha encarregat de dir-ho en els últims dies: "Parlarem amb Guardiola per saber quin és el seu futur", va dir recentment el president de la Federació Catalana. Tot i això, sembla improbable que, tot i que Subies li ofereixi el càrrec, Guardiola l'accepti, però, per si sona la flauta, el president de la catalana no vol deixar passar l'oportunitat. L'actual seleccionador català també va parlar sobre la possibilitat que l'extècnic del Barça ocupi el seu lloc: "Hi ha bastants noms que sonen, però són joves i és difícil fer dues coses quan estàs en un altre país i en un club, tot i que aquesta no és una feina que et faci perdre la son durant tot l'any, és més aviat un càrrec honorífic. Tothom busca Guardiola, però cal ser sincer i honest. Ell ara té 41 anys i fins que arribi als meus, que en tinc 65, encara té temps", va apuntar Cruyff.

De fet, si Guardiola no ho accepta, Subies ja ha començat a pensar en altres noms. "Si no és Guardiola, el futbol català té prou noms per rellevar Cruyff", ha dit més d'un cop el president de la FCF. Sobre la taula, la Federació té altres noms, com ara el de Carles Rexach. El barceloní, que va fer durant anys tàndem amb Cruyff a la banqueta del Barça, ja era l'aposta d'Andreu Subies quan es va presentar a les eleccions a la presidència de la FCF l'any 2011, però finalment, tot i sortir escollit, va seguir confiant la selecció al tècnic holandès. L'exjugador blaugrana Albert Chapi Ferrer i el tècnic del Sabadell, Lluís Carreras, són alguns dels noms que sonen.

Guardiola, de segon?

La FCF encara aquest últim partit de Cruyff a la banqueta, del dia 2 de gener, com un homenatge als quatre anys de l'holandès al capdavant de la selecció. Des de la Federació treballen per intentar reunir els jugadors que han vestit la samarreta de Catalunya durant aquests quatre anys per participar en el comiat de l'holandès. Entre aquests jugadors hi podria haver Pep Guardiola. En cas de venir a Catalunya a passar les festes de Nadal, Subies no deixarà escapar l'oportunitat de demanar-li que s'assegui a la banqueta com a segon entrenador de Cruyff, ja que qui ocupa actualment aquest lloc, Òscar Garcia, és a Israel i potser no podrà ser-hi.

El rival, un equip africà

Mentrestant, aquesta setmana s'ha de saber contra qui jugarà la selecció catalana aquest partit. Tot i que encara no se sap el nom del combinat rival, el que sí que se sap del cert és que serà una selecció africana, ja que a principis d'any estaran preparant la Copa Àfrica, que comença a mitjans de gener. En aquelles dates els equips estaran interessats a jugar amistosos de nivell per arribar tan preparats com puguin al torneig que arrencarà a Sud-àfrica el 19 de gener, amb el partit entre la selecció amfitriona i Cap Verd.

Així doncs, la intenció de la FCF és que el rival sigui una de les seleccions que s'han classificat per disputar la Copa Àfrica -Sud-àfrica, Angola, el Marroc, Cap Verd, Ghana, Mali, el Níger, República Democràtica del Congo, Zàmbia, Nigèria, Burkina Faso, Etiòpia, la Costa d'Ivori, Tunísia, Algèria i el Togo-, si bé l'entitat catalana tampoc no descarta algun combinat que no s'hagi classificat però que sigui de renom, com ara Egipte.

"Egipte, Algèria o Zàmbia són algunes opcions", va dir Subies recentment, tot i que, en principi, la vigent campiona de la Copa Àfrica, Zàmbia, que va ser el primer nom que va sortir, podria estar descartada per a aquest amistós.

stats