MOTOR - MUNDIAL DE FÓRMULA 1
Esports 31/10/2016

Hamilton guanya amb polèmica i posposa la celebració de Rosberg

El tercer lloc és finalment per a Ricciardo, després que els comissaris decidissin sancionar primer Vestappen i després Vettel

Gonzalo Romero
3 min
Hamilton guanya amb polèmica i posposa la celebració de Rosberg

BarcelonaAixí i ara, no. Si Rosberg vol guanyar el Mundial de Fórmula 1 haurà d’esforçar-se, almenys, una cursa més. El caràcter i la competitivitat que acompanyen l’etiqueta de vigent campió obliguen Lewis Hamilton a esprémer les seves poques opcions d’aixecar el títol. A Mèxic va salvar el primer match ball mantenint, senzillament, la compostura, sense excentricitats ni moviments arriscats, per endur-se el Gran Premi per davant del seu company d’equip, incapaç de liderar el reguitzell de pilots. El britànic va fer-se fort des de la sortida, que arrencava, per dotzena vegada aquesta temporada, amb els dos Mercedes copant la primera línia de la graella. Era un moment clau. Hamilton ho sabia, i va fer tot el possible per donar un cop sobre la taula que va fregar la il·legalitat, justificat per la direcció de carrera.

Sancions per canviar dos cops el podi

Les interpretacions de la direcció, poc o gens equitatives, van ser claus, de principi a fi. El de Stevenage va ser un dels grans beneficiats en no rebre una penalització per fer el primer revolt del circuit clarament passat de frenada, conduint pel bell mig de la zona d’herba, retallant metres del traçat i fent-se fort a la primera posició. “He tingut problemes. O feia això o m’estavellava”, es justificava a roda de premsa. Per contra, Max Verstappen sí que va ser castigat per una maniobra calcada quan rodava tercer, a cinc voltes per al final de la carrera. “No entenc la situació. A tu no t’han dit res al principi de la cursa. Jo he fet exactament el mateix”, va dir-li a Hamilton abans de saber que havia de cedir a Sebastian Vettel el tercer lloc del podi."Tinc la sensació que Sebastian va moure's durant la frenada. Ell somriu ara, però per mi no es mereix el podi després del que ha fet", deia Ricciardo, que no entenia res.

Hamilton, amb Rosberg i Vettel al podi de Mèxic

L'australià va veure com, finalment, quan ja no quedaven aficionats al circuit, els comissaris li donaven la raó, amb un nou gir inesperat de guió. I és que van decidir sancionar també l'alemany de Ferrari per conduir "de manera perillosa i erràtica" mentre defensava la quarta posició en els últims compassos de la cursa. Així doncs, Vettel, que va haver de córrer per arribar al podi i ruixar-se amb cava, finalment no va sumar els punts del tercer classificat, que van anar a parar a mans de Daniel Ricciardo (amb la sanció de 10 segons, Vettel cau fins a la cinquena posició, per darrere de Ricciardo i Verstappen). L'australià va decidir pujar al podi i, a les fosques i en solitari, va celebrar el tercer lloc.

Ricciardo celebra el tercer lloc aconseguit a Mèxic després de les sancions dels comissaris

Les dues subtrames van ser el punt picant d’un dia tranquil, marcat per les estratègies dels equips, que buscaven una cursa a una o dues aturades amb pneumàtics tous. L’asfalt, molt nou, absorbia les altes temperatures de l’ambient i desgastava menys la goma. Tant Hamilton com Rosberg van saber aprofitar-ho per mantenir ritme de victòria, oblidant-se dels Ferrari, els Red Bull i els Williams, que dibuixaven i esquivaven trampes per a ratolins. “Estic molt agraït a tot l’equip. Són molt grans. Jo vaig arribar aquí perquè volia treballar amb ells. A més, és la primera vegada que guanyo aquí i estic encantat”, va comentar l’anglès amb un mig somriure. El líder de la classificació general té tots els números per pispar-li la corona. Només necessita anotar-se el següent test, independentment de factors externs. “Lewis ha anat molt ràpid durant el tot el cap de setmana. Ha fet una gran feina. No puc jutjar si ha arriscat massa. A la sortida m’han tocat i dono gràcies per haver sigut segon. He d’acceptar aquest resultat”, va apuntar, visiblement tranquil, Rosberg. És la postura de qui, una setmana més, té la paella pel mànec.

stats