FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 26/04/2016

Un jurat considera la policia de Sheffield responsable de la tragèdia de Hillsborough 27 anys després

Noranta-­sis fans del Liverpool van morir en la semifinal de la FA CUP de 1989

Quim Aranda
2 min
Familiars de les víctimes de Hillsborough celebren la decisió del jurat

LONDRESLa tragèdia de l’estadi de Hillsborough, en què van morir 96 aficionats del Liverpool d’entre 10 i 67 anys que el 15 d’abril de 1989 assistien a la semifinal de la FA Cup, va ser un homicidi no premeditat com a resultat de la negligència del màxim responsable de la seguretat del partit. Aquest ha estat el veredicte emès aquest dimarts al migdia a la sala de vistes de Warrington —ciutat al nord d’Anglaterra, a 30 quilòmetres de Liverpool—, després del judici no criminal que s’ha celebrat i que ha durat de més de dos anys, el més llarg de la història legal britànica.

El jurat també ha decidit que errors de la policia en la planificació prèvia al partit i en reconèixer la gravetat dels fets, i dels serveis d’emergència a l’hora d’actuar, van contribuir a la massiva pèrdua de vides humanes. Clau en aquest sentit va resultar la decisió de la policia de considerar mortes o irrecuperables totes les víctimes a les 15.15 hores de la tarda. La decisió d’homicidi possibilita ara que la fiscalia de la Corona obri un procés criminal contra David Duckenfield, superintendent de la policia de Sheffield, on es troba l’estadi de Hillsborough.

Al mateix temps, reivindica les famílies de les víctimes, que han lluitat durant vint-­i-­set anys contra la versió oficial de la policia, segons la qual va ser el comportament dels fans del Liverpool el que va causar la tragèdia. El 1989, els afeccionats 'reds' i, en general, tot el futbol anglès, continuava en el punt de mira a causa de la també tragèdia de Heysel, registrada el 1985, quan 39 persones, la majoria italianes, van morir en els moments previs a l’inici de la final de la Copa d’Europa entre la Juventus i el Liverpool. Els seguidors anglesos van saltar les tanques que separaven la zona neutral del sector italià i van aixafar contra les tanques del camp els fans de la Juve.

A més de la decisió a què el jurat havia d’arribar sobre el possible homicidi involuntari —presa en el sentit indicat per majoria de 7 a 2—, i de la relativa al comportament dels seguidors del Liverpool, el jurat havia d'emetre veredicte també sobre dotze preguntes més, entre altres sobre les condicions de l’estadi.

Els familiars de les víctimes han mantingut una lluita de vint-­i­-set anys fins a aconseguir una revisió del dictamen de la primera investigació oficial, que el 1991 va concloure que les morts es van produir de forma accidental i que no hi havia cap responsable penal a qui s'hagués de jutjar. Havia contribuït a aquest veredicte tant la mal fama dels 'hooligans' del Liverpool com l’encobriment de la policia de proves clau, bàsicament les comunicacions mantingudes pels oficials durant els fets.

Aquest dimarts ha quedat demostrat, segons el jurat, que la policia va permetre de forma irresponsable l’entrada a la grada d’un dels dos gols de l’estadi per un túnel central, circumstància que va contribuir al fet que en aquesta zona, on es van produir totes les morts, se superés l’aforament previst. El mateix superintendent de la policia de Sheffield, David Duckenfield, va admetre la seva responsabilitat en aquesta decisió fa un any en declaracions davant d’una comissió de Football Association.

stats