La història del millor Dembélé: dues operacions, una reconciliació i compromís

El futbolista francès, que acaba contracte el 2022, ha trobat la regularitat que tant se li havia demanat des de la seva arribada a Barcelona

4 min
Dembélé, feliç després de marcar contra la Reial Societat a Anoeta

Els lectors de la premsa esportiva francesa s'han despertat aquest dilluns llegint elogis a Ousmane Dembélé. "Aquest és el Dembélé que volem", es plasmava en les pàgines de Le Parisien, mentre que L'Équipe també reservava un espai a la capçalera de la seva portada per a l'extrem. El futbolista, que va ser l'autor del primer gol del triomf de França contra el Kazakhstan diumenge, passa pel seu millor moment, tant amb el seu país –des del novembre del 2018 que no havia estat convocat– com amb la samarreta del Barça. Han fet falta més de tres temporades per veure una versió regular, madura, engrescadora i decisiva de Dembélé des de la seva arribada a Barcelona.

Al darrere de la seva millora hi ha una història basada en un compromís més gran del jugador, una reconciliació amb Ronald Koeman i un treball de preparació física, tant col·lectiu com individualitzat, necessari en un futbolista que ha sigut intervingut en dues ocasions –primer a la cama esquerra (2017) i, després, a la dreta (2020)– per trencaments al bíceps femoral. En totes dues ocasions es va posar, sota la supervisió dels serveis mèdics del Barça, en mans dels cirurgians Sakari Orava i Lasse Lempainen al Mehiläinen NEO Sports Hospital de Turku, a Finlàndia. La recuperació derivada de totes dues operacions va vetar la continuïtat del futbolista i el va tenir apartar durant mesos, i això sumat a altres contratemps físics i actituds poc professionals que havien llastrat la seva regularitat.

Griezmann i Dembélé amb la selecció francesa

"La seva constitució física evidenciava una rigidesa en aquesta zona muscular", relata a l'ARA un dels especialistes mèdics consultats, coneixedor de les característiques físiques del futbolista francès. Dembélé, que sempre ha basat bona part del seu joc en arrencades explosives, no era prou conscient o aplicat "en el treball de flexibilitat que cal fer quan tens aquesta condició física". De la mateixa manera, aquest especialista explica que amb les dues intervencions de sutura mitjançant la cirurgia, l'extrem no hauria, en principi, de patir més problemes en aquesta zona. Un fet que beu directament del treball de preparació física, nutrició i descans que depenen directament del futbolista, ajudat per un preparador físic i un cuiner de la seva confiança. "Estem tots aplicats en el treball de l'Ousmane. Des del personal mèdic fins als fisioterapeutes, readaptadors i preparadors físics. I, per part del jugador, el seu compromís és molt gran", asseguren a aquest diari des de l'equip tècnic blaugrana.

Des de l'arribada de Ronald Koeman ha canviat la metodologia de treball dels entrenaments respecte als cursos anteriors i l'equip, a banda de comptar amb una mitjana d'edat més baixa per la presència de futbolistes més joves, també ha millorat en els paràmetres físics, segons recullen les dades que maneja l'àrea tècnica. De fet, en una entrevista publicada la setmana passada al mitjà francès Téléfoot, Dembélé admetia que "des del 2017 estava molt dèbil físicament" i que la seva situació aquesta temporada és una altra. "Enguany va millor, he millorat molt, amb els preparadors físics, la manera d’entrenar i de preparar els partits, tot ha canviat”, relatava.

La relació entre Koeman i Dembélé, actualment titular indiscutible, no va començar de la millor manera quan el tècnic va aterrar al Barça. El neerlandès, que no es cansava de repetir fredament en les seves primeres compareixences que l'extrem havia de "millorar" a causa de l'historial que arrossegava, volia fitxar Memphis Depay i sabia que, amb la tresoreria i el límit salarial esgotats, una de les poques opcions que tenia passava per un canvi d'aires del francès. Malgrat els cants de sirena del Manchester United, Dembélé va decidir quedar-se al Barça, convençut que podia revertir la seva situació. "És un futbolista que pot jugar en qualsevol posició ofensiva i Koeman ha sabut tocar la tecla correcta i treure a la llum el seu potencial", explica a l'ARA un dels artífexs del seu fitxatge. "Ha evolucionat en tots els aspectes i no ha tingut recaigudes. No va tenir sort quan va començar al Barça, amb dues lesions molt greus i moltes crítiques, algunes desmesurades. Amb el temps, s'ha vist que ha sabut tenir una gran personalitat i ser professional per capgirar la seva situació", afegeix la mateixa font.

El rol motivador de Griezmann

En aquest sentit, un dels pilars al vestidor en el camí cap a la maduresa de Dembélé, que només té 23 anys, ha sigut el seu compatriota i bon amic Griezmann. "L'Antoine el valora molt, tant pel seu vessant futbolístic com per la seva personalitat. S'ha alegrat molt del seu retorn a la selecció. A més, l'Antoine és molt positiu i quan les coses no li anaven bé a l'Ousmane ell l'animava i l'empenyia a millorar", expliquen des de l'entorn de l'exmatalasser.

Dembélé per fi ha trobat el seu lloc a Barcelona i el seu futur a curt termini –el seu contracte expira el juny del 2022– és un dels temes que està damunt de la taula de la nova àrea esportiva del club, encapçalada per Mateu Alemany. Joan Laporta, durant la campanya electoral, ja va deixar anar públicament algunes mostres d'estima cap al futbolista, considerant que es pot convertir en jugador "especial". També cal tenir en compte que el Barça recuperarà, de cara al curs vinent, Ansu Fati.

stats