Rugbi

Les hores més tràgiques de la selecció espanyola de rugbi

La mort per accident de Kawa Leauma posa en entredit les mesures de seguretat dels esportistes de la federació

4 min
Leauma, amb una cinta blanca al cap, percutint en un partit contra Itàlia.

BarcelonaEl jugador de rugbi de l’Ampo Ordizia basc i de la selecció espanyola Kawa Leauma ha mort aquesta matinada en un hospital neerlandès després de no haver pogut superar les ferides provocades per l'accident que va patir la nit de dissabte a diumenge en el marc del tercer temps –o trobada posterior– del partit classificatori per al Mundial del 2023 que va enfrontar el combinat local amb l'estatal.

Leauma, de 32 anys i d’origen samoà, no ha superat el fort cop al cap que es va donar al precipitar-se d’una terrassa situada en un local de la població de Leiden. Segons apunta el diari De Telegraaf i diversos mitjans locals, un grup de jugadors de les dues seleccions van decidir celebrar una trobada en un espai habilitat per un patrocinador de la federació neerlandesa de rugbi situat al carrer Admiraal Banckertweg de la citada ciutat. 

Es dona la circumstància que dies enrere les autoritats havien decretat una sèrie de mesures restrictives per controlar l’expansió de la variant òmicron del covid i les dues federacions havien anunciat renunciar al tradicional tercer temps que agermana els jugadors dels dos equips després dels partits.

Amb tot, el servei d’emergències de Leiden va rebre una trucada a dos quarts d’una de la matinada. S'hi informava d’un accident al local de l’empresa de demolicions Van Diemen (espònsor de l'equip de rugbi de la ciutat i de la Federació dels Països Baixos). Els serveis d’emergència van haver d'assistir Leauma, que encara es trobava amb vida i el van transportar a l’hospital més pròxim, on el van haver d’operar d’urgència degut a la gravetat de les ferides que tenia al cap, al fèmur i a la mandíbula. Dilluns al vespre els cirurgians li van practicar una segona intervenció, per bé que van informar els delegats de la Federació Espanyola de Rugbi que la seva evolució “no era favorable”.

Un protocol en entredit

Aquesta era la primera vegada que Leauma era convocat pel XV del Lleó, sobrenom amb el qual es coneix popularment la selecció espanyola absoluta de rugbi. Curiosament, el basc d'origen samoà no va jugar el partit davant la sospita de possibles irregularitats en la seva alineació, donada la seva situació legal: ja havia jugat amb les categories inferiors del seu país. Com que hi havia dubtes sobre una possible derrota administrativa o fins i tot por a la no classificació d’Espanya de cara al Mundial, el jugador no va participar en l'enfrontament.

Un cop acabat el partit, i segons havia anunciat la Federació Espanyola de Rugbi (FER), tots els jugadors van ser conduïts a l’hotel de concentració, on havien de quedar confinats i sopar en solitari. Segons apunten diverses fonts consultades per l'ARA de l’entorn dels jugadors –i que no han volgut donar el seu nom–, un grup d'esportistes del combinat estatal –molts d’ells d’origen oceànic– van abandonar l’hotel sense permís, saltant-se el toc de queda i la prohibició de reunir-se amb més de quatre persones, per trobar-se amb diversos companys de l’equip rival al local d’un espònsor de la federació neerlandesa i del club de Leiden. Una trobada clandestina, esclar, donada la normativa vigent als Països Baixos.

Segons va explicar Welmoet Lug –portaveu del club de rugbi de Leiden– a la premsa local, en algun moment de la trobada "la víctima va sortir corrents de la terrassa del local i va caure literalment de molt amunt", per bé que va apuntar que "encara continuava amb vida després de la caiguda". Altres fonts expliquen també que una zona del local estava en obres i mal senyalitzada –convé recordar que se celebrava al local d’una empresa de demolicions i no pas en un espai homologat i adequat– i que Kawa Leauma va caure d’una altura "d’entre sis i vuit metres".

Fonts pròximes a la selecció espanyola afirmen que tots els jugadors "estan abatuts i absolutament trencats", i “declinen fer cap tipus de declaració”. De fet, la notícia de la mort de Leauma l’ha publicada el seu germà a les xarxes socials, mentre que la Federació Espanyola de Rugbi ha demanat als jugadors i tècnics que guardin silenci sobre els fets, sobretot tenint en compte que la parella del jugador traspassat és a Nova Zelanda preparant les festes de Nadal amb la seva família i ha hagut de tornar d’urgència davant la gravetat dels fets. L'organisme ha demanat respecte pel jugador traspassat i ha emès un comunicat en què explica que no poden donar més informació sobre el cas "per desig de la dona de Leauma".

Possible indemnització

Arran dels fets, la policia neerlandesa ha obert una investigació, ja que la festa dels jugadors de les dues seleccions s’inscriu en un context de prohibició i confinament quasi total als Països Baixos, i posa en entredit els protocols de seguretat de la Federació Espanyola. De fet, durant el mes de febrer del 2020, just abans de l’esclat de la pandèmia, un grup de jugadors de la selecció va protagonitzar una gran baralla en una discoteca de la ciutat de Botosani, a Romania, després d’un partit que va enfrontar les seleccions romanesa i espanyola i que va acabar en un acord entre les dues federacions per no presentar denúncia i poder passar pàgina ràpidament. 

Experts en dret esportiu consultats per l'ARA hi veuen una escletxa legal i diuen que, tot i no haver disputat el partit oficial, Kawa Leauma estava sota l'empara de la selecció espanyola. Per tant, la família podria reclamar una indemnització per danys i perjudicis. La policia, per la seva banda, no ha tancat el cas i continua investigant si els jugadors que van assistir a la festa comptaven o no amb el vistiplau de les respectives federacions i per investigar el paper de l’espònsor que va cedir les seves instal·lacions per celebrar aquesta reunió o festa que ha acabat esdevenint en la tragèdia més important de la història del rugbi espanyol.

stats