07/07/2016

La ignorància no salva Messi de la condemna

4 min
El blaugrana Leo Messi i el seu pare, Jorge, entrant a la seu de l’Audiència de Barcelona al mes de juny.

BarcelonaLeo Messi es va desentendre de l’entramat societari que gestionava el seu pare i que va servir per defraudar 4,1 milions d’euros a la Hisenda espanyola. El futbolista del Barça no va voler saber com es gestionaven els seus diners, tot i tenir capacitat per fer-ho de manera fàcil. Aquesta és la base argumental de la sentència de l’Audiència de Barcelona, que ahir, basant-se en el “principi d’ignorància deliberada”, va condemnar Messi a 21 mesos de presó i una multa de més de 2 milions d’euros. La pena també s’estén al pare del futbolista, Jorge Horacio Messi, “cooperador necessari” del frau, i per a qui es demanen 21 mesos de presó i un milió i mig d’euros.

El jugador no va “voler saber el que pot i ha de saber”, sosté el tribunal en l’escrit de 57 pàgines que es va fer públic ahir, amb l’argentí de vacances i el Barça capficat en la presentació de Denis Suárez. La condemna podria fins i tot acabar amb Messi entrant a la presó si el tribunal així ho decidís. Primer caldrà que la resolució sigui ferma i, per això, haurà de passar pel Tribunal Suprem. L’argentí recorrerà la sentència i, si el Suprem confirma el veredicte actual -el cas podria allargar-se fins a mitjans del 2017-, la decisió estarà en mans de l’Audiència de Barcelona. Seria un fet poc habitual, tot i que el tribunal “té la potestat” per fer-ho, explica el penalista David Aineto, que no està “sorprès” per la decisió. A través d’un comunicat Messi va qualificar la sentència de gairebé “simbòlica” i va defensar que “no és correcta”, cosa que porta els seus advocats a tenir “bones perspectives” perquè el recurs prosperi i el jugador quedi absolt.

Principi d’ignorància deliberada

Bona part de l’interès de l’escrit és en l’argumentació que donen els tres magistrats per condemnar Messi per uns fets “d’extrema gravetat” i una “ocultació maliciosa” de dades fiscals rellevants. La sentència es basa en resolucions anteriors del Suprem que aborden el principi d’ignorància deliberada. “Qui no vol saber el que pot i s’ha de saber, i en canvi es beneficia d’aquesta situació, està assumint i acceptant totes les possibilitats de l’origen del negoci en el qual participa i, per tant, ha de respondre de les conseqüències”, s’argumenta per defensar que “existeix un deure de conèixer que impedeix tancar els ulls davant circumstàncies sospitoses”. Aquest és el cas de Messi i la gestió dels seus drets d’imatge entre els anys 2007 i 2009, que l’ha portat al banc dels acusats. “Si es té intenció d’ignorar és perquè, en realitat, es té coneixement dels elements del tipus objectiu i pot fer-se mereixedor de pena”, apunta el tribunal, que sosté que la falta de coneixement de Messi seria resultat “d’una decisió prèvia, més o menys conscient, de no voler” saber el que feien els assessors fiscals i el seu pare amb els diners que obtenia a través de diferents empreses en paradisos fiscals.

“El desconeixement evitable, derivat de la indiferència, no és un error i no pot provocar una descàrrega de responsabilitat”, continua l’escrit, que assenyala que la “informació” que Messi va evitar tenir estava “en realitat” al seu abast per “mitjans fiables, ràpids i ordinaris”.

Missatge exemplificant

Precisament, durant el judici, la defensa de Messi va fonamentar-se en el seu total desconeixement d’aquests contractes, en què ell estampava la firma sense preguntar, només perquè l’hi deia el seu pare. “No tenia ni idea de res”, va sentenciar davant el tribunal el 2 de juny. La Fiscalia acceptava aquesta tesi, i només demanava presó per al pare, mentre que l’Advocacia de l’Estat, a través de Mario Maza, va titllar Messi de “capo d’una estructura criminal” i va sol·licitar una pena de 22 mesos. El tribunal s’agafa a la petició de Maza, perquè si el jugador es beneficiés d’una sentència favorable es llançaria un “missatge” a la societat d’impunitat, ja que seria com dir que és “preferible inhibir-se” davant d’un problema “abans que preocupar-se’n” i intentar saber què passa.

La pena al futbolista és de set mesos de presó per cada any fiscal i unes multes de 532.313, 792.300 i 768.387 euros. Al pare, en canvi, se li demanen 532.313 euros per cada exercici defraudat. El tribunal, a més, recorda que com que es tracta de fets molts greus hi hauria d’haver una pena base de dos anys de presó per a cadascun dels tres delictes -sis en total-, però la reparació del dany a Hisenda es considera com a atenuant qualificat i es rebaixen les penes.

El Barça es posa plenament al costat del jugador

Pocs minuts després que es conegués la sentència que condemna Leo Messi a 21 mesos de presó per un frau fiscal de 4,1milions d’euros, el Barça va emetre un comunicat per donar “suport” al futbolista. El club blaugrana, “en concordança amb el criteri” del ministeri fiscal, considera que el jugador ja va “regularitzar” la seva situació davant de l’Agència Tributària i no té, per tant, “cap mena de responsabilitat penal” amb el procediment. El Barça, a més, es va posar a “disposició” de Messi i la seva família per “fer-li costat” en el que calgui.

stats