FUTBOL
Esports 06/06/2018

L'amistós Israel-Argentina no es jugarà per raons polítiques

Els jugadors han demanat no jugar pel clima de violència al voltant del matx

T.p. / Ara
2 min
Messi, aterrant a Barcelona

BarcelonaEl partit amistós entre Israel i l'Argentina d'aquest dissabte a Jerusalem ha estat finalment suspès. Les protestes de la Federació Palestina de Futbol i diferents organitzacions, tant a l'Argentina com a Europa, han provocat el canvi de decisió de l'Associació de Futbol Argentina (AFA). Aquest dimarts, abans de l'entrenament a la Ciutat Esportiva del Barça, on l'Argentina passa uns dies, s'ha vist una nova manifestació d'unes desenes de persones que consideren que jugar el partit legitima la política d'Israel de fer de Jerusalem la seva capital, quan en els tractats de pau s'apostava per mantenir-la a Tel Aviv, ja que Jerusalem és reclamada tant per israelians com palestins.

Segons diferents mitjans de comunicació argentins, els jugadors de la selecció, després de rebre amenaces, també s'han manifestat a favor de no viatjar i quedar-se a Barcelona. Hugo Moyano, vicepresident segon de l'AFA, ha confirmat la suspensió del partit: "S'ha fet el que s'havia de fer, no valia la pena. El que passa en aquests llocs, on maten tanta gent, com a ésser humà, no es pot acceptar de cap manera. Les famílies dels jugadors estaven patint per les amenaces".

Higuaín s'ha referit a la suspensió en unes paraules similars: "Crec que al final s'ha pogut fer el que s'havia de fer. Òbviament, primer hi ha la salut i el sentit comú. Creiem que el que s'havia de fer era no anar-hi", ha dit l'exmadridista al canal ESPN des de Barcelona.

Aquest dimarts, l'Associació de Futbol de Palestina va anunciar que si es feia l'amistós faria campanya entre els països àrabs i musulmans per impedir que l'Argentina aculli el Mundial de Futbol 2030, tal com pretén amb una candidatura conjunta amb l'Uruguai i el Paraguai. Estava previst que el partit es celebrés a Haifa, però el lloc va ser canviat per decisió de les autoritats israelianes, que a hores d'ara promocionen l'acceptació internacional de Jerusalem com la seva capital, en contra del consens històric fins ara de no reconèixer-la com a tal ja que la seva part oriental està ocupada als palestins des del 1967.

Miri Regev, ministra de Cultura i Esports d'Israel, ha explicat que la suspensió del partit arriba per la intimidació sobre els futbolistes: "El partit va ser suspès per una única raó, les amenaces de mort Messi i la seva família. Aquestes fotos mostren que elements terroristes van amenaçar les vides de Messi, la seva família i altres membres de l'equip argentí. És el vell-nou terrorisme, que atemoreix els esportistes. És el mateix terrorisme que va causar la massacre de Munic 72" va dir ensenyant imatges de samarretes argentines tacades de sang.

stats