RCD Espanyol
Esports 13/12/2021

Joan Garcia, l’alumne avantatjat de Diego López

El porter del planter, que serà titular a Palència, és l'aposta de futur per la porteria espanyolista

3 min
Joan Garcia va debutar amb el primer equip de l'Espanyol al camp del Solares

La Copa del Rei tornarà a obrir aquest dimarts una porta perquè un dels porters a l’ombra de l’indiscutible Diego López, Joan Garcia, es reivindiqui i guanyi experiència en un partit oficial amb el primer equip de l’Espanyol. El jove i espigat porter de Sallent de Llobregat es postula com a titular per jugar al camp del Palencia Cristo Atlètic (21 h, Dazn) en la segona ronda de la Copa del Rei. Una nova oportunitat per guanyar minuts a l’elit 

Malgrat la seva joventut –només té 20 anys–, ha guanyat la partida a Oier Olazabal. El basc, de 32 anys, va aterrar a l’Espanyol el gener del 2020 a canvi d’1,5 milions d’euros, però aquest curs ha passat a ser el tercer porter blanc-i-blau. L’aposta del club per Joan Garcia és clara. “¿Que si pot ser el porter de la pròxima dècada de l’Espanyol? Esclar. És un sí rotund”, assegura a l’ARA una de les persones del club que han pogut monitoritzar la seva evolució de més a prop. Diego López, que li duplica l’edat, i Tommy N’Kono són dos mentors de matrícula per a l’alumne avantatjat del planter espanyolista. 

A l’Espanyol fa temps que segueixen amb atenció la seva progressió, ja que les seves condicions físiques i tècniques encaixen amb el perfil de porter que es busca. Des de l’entitat espanyolista expliquen que és el porter que més els recorda Diego López, que és qui marca el perfil de porters que vol tenir i incorporar el club. “Físicament és brutal, té una força espectacular, i tot i fer més d’1,90 metres té una velocitat de reacció sorprenent”, diuen. Un altre punt fort és el seu joc amb els peus, factor que Vicente Moreno reclama als seus porters i que fa que Garcia sumi punts: “Veu línies de passada, és molt atrevit i té un xut precís i potent, si bé encara s’ha de deixar anar una mica més”. 

Evitar un nou cas Pau López

“A nivell d’entrenament està a l'altura d’Oier i, fins i tot, de Diego, però hi ha matisos de la competició que només els aprendrà competint”, afegeixen des de l’entitat. Els entrenadors de porters de l’Espanyol el defineixen com “un noi amb molt de talent i moltes ganes de millorar”, i el diferencien d’altres porters del filial que han pujat a entrenar amb el primer equip per la seva força mental. “A nivell psicològic potser és el que millor arriba de tots. Ha sigut internacional en les categories inferiors i té molt assumit el seu rol, que és d’aprenentatge. Aquest punt de tranquil·litat i de voler arribar potser era el dèficit dels altres”, diuen. 

L’entitat espanyolista veu factible que es repeteixi un aprenentatge similar al que va tenir Pau López, que també va debutar a la Copa, a l’ombra de Kiko Casilla. “El Joan va arribar al club en edat cadet, com Pau, i s’han invertit moltes hores en la seva formació i adaptació a l’alt rendiment”, assenyala un dels seus principals avaladors al club. A l’Espanyol, això si, tenen clar que volen evitar que es repeteixi un altre cas Pau: “La inversió que es va fer en la seva formació no va tenir retorn. Per això cal protegir el Joan, tenir la certesa que pot fallar durant la competició i ajudar-lo a sobreposar-se als errors per seguir creixent. Encara que falli, caldrà seguir brindant-li oportunitats”, insisteixen. 

Fins ara Garcia només ha disputat un partit oficial amb el primer equip, al camp del Solares, on va rebre dos gols. El segon, un xut llunyà de falta, li va suposar algunes crítiques. Des del club espanyolista defensen la seva acció, ja que argumenten que els porters han de ser valents en les sortides per dalt per tal d’arribar a evitar rematades de cap: “El posicionament que va tenir era perfecte, però la pilota va agafar una velocitat que ningú esperava i la gespa artificial, molla, fa que no tingués temps de rectificar”. 

Al Municipal Nueva Balastera, Garcia tornarà a pispar minuts a un Oier Olazabal que sembla tenir els dies comptats com a jugador de l’Espanyol. Acaba contracte el juny del 2022, com Diego López, però el gallec té ganes de seguir i el club, veient el seu rendiment, ho veu amb bons ulls. El basc difícilment seguirà al club si cap dels altres dos porters deixa l’entitat a l’estiu. 

El Girona, sense Stuani a Osca

Una hora abans, el Girona visitarà (20 h, Footters) l'Alcoraz. Els blanc-i-vermells intentaran trencar la mala ratxa que arrosseguen davant l’Osca, a qui només han guanyat en un dels últims cinc enfrontaments. Gironins i aragonesos es coneixen bé de Segona, on només els separen dos punts. Míchel dona descans a peces clau com Stuani, Bernardo i Juanpe.

stats