Barça

Laporta: "El Barça té 121 anys d'història i està per sobre de tot, fins i tot del millor jugador de la història"

Leo Messi trencarà el seu silenci amb una roda de premsa aquest diumenge a les 12 hores a l'Auditori 1899 del Camp Nou

5 min
Roda de premsa amb Joan Laporta

BarcelonaDijous era el dia que s'havia de signar la renovació del contracte de Leo Messi amb el Barça. En comptes d'això, el club va acabar emetent un comunicat en què explicava que les negociacions, tot i haver arribar a un acord, no es podien complir i que Messi deixava de ser a tots els efectes jugador blaugrana. Un dia després, el president Joan Laporta donava la cara per explicar amb pèls i detalls els motius d'una de les decisions més difícils que ha hagut de prendre durant els seus anys com a president. Aquests són els arguments del màxim mandatari blaugrana. L'argentí trencarà el seu silenci amb una roda de premsa aquest diumenge a les 12 hores a l'Auditori 1899 del Camp Nou.

"Messi no està content, volia quedar-se al Barça"

Laporta ha insistit en diverses ocasions que la intenció del futbolista era quedar-se al Barça, que així ho havia manifestat i ho havia acordat amb el club. "Ens vam donar la mà amb el seu pare i tot", ha dit el president, que tenia previst anunciar la renovació "aquest dijous". Però ha detallat que tot se'n va en orris en el moment que la Lliga no permet inscriure el futbolista amb els termes que estaven pactats, i que ja s'havien renegociat després d'un primer acord que la patronal de clubs tampoc va validar. "Messi no està content, volia quedar-se al Barça".

Roda de premsa amb Joan Laporta per la marxa de Leo Messi

"Arriba un moment que t'has de plantar. Hem fet el millor per al Barça"

La situació comença a torçar-se al juny. El Barça i Messi arriben a un principi d'acord per les dues properes temporades, però dilatant el salari en cinc anys. La fórmula, però, no és acceptada per la Lliga, que fa servir un criteri comptable diferent a l'hora de determinar el límit salarial. Després el Barça opta per una fórmula diferent, la d'un contracte de cinc temporades, però tot i així, la Lliga hi posa traves. "Fa dos dies que arribo a la conclusió que això no es pot dilatar més. Arriba un moment que has d'agafar el toro per les banyes i t'has de plantar. Hem decidit el millor per al Barça". De fet, la família Messi ja sabia durant la setmana que hi havia problemes i que rarament es podria arribar a un acord.

"El Barça està per sobre de tot, fins i tot del millor del món"

En el seu afany per justificar la postura del club, Laporta ha deixat clar que ha pres la decisió "deixant de banda els sentiments" i posant per davant els interessos de la institució que té 121 anys d'història. "El Barça està per sobre de tot. Per sobre dels presidents, dels entrenadors i dels jugadors. Fins i tot, per sobre del millor jugador del món".

"Una situació irreversible? No vull donar falses esperances"

Laporta no ha donat detalls sobre els diners que s'haurien pagat a Leo Messi, en el total dels cinc anys, però sí que ha reconegut que la fórmula "fins i tot anava una mica més enllà de les possibilitats del club". Però que, en tractar-se del millor jugador del món, l'entitat "esatva disposada a assumir aquest risc". Ara bé, vist que ni amb aquest esforç es podia esquivar el límit salarial, al final s'ha trencat la corda definitivament. "Una situació irreversible? No vull donar falses esperances". En realitat, en algunes àrees del club, sobretot a la parcel·la econòmica, ja hi havia discrepàncies sobre la proposta de renovació que li estava oferint el president.

"No tenim res a retreure a Messi"

Però, encara que les negociacions no hagin arribat a bon port, el president s'ha mostrat molt agraït amb Leo Messi, tant per la seva predisposició per renovar com per haver renunciat a part del seu salari durant les converses. "No ens havia demanat cap cosa fora de lloc, en una negociació", deia en referència al seu pare, Jorge Messi, l'encarregat de tractar amb el Barça. Laporta ha confessat que el jugador tenia "altres propostes d'altres clubs" i que, per aquest motiu, han decidit tancar ja la negociació i donar-li via lliure perquè esculli el seu futur. El president blaugrana, però, no ha donat pistes sobre quin club pot ser, ni de si serà europeu o si Messi anirà a jugar a una lliga menor.

"No estàvem disposats a hipotecar els drets audiovisuals del club pels propers 50 anys"

Amb l'acord entre CVC i la Lliga, pel qual aquest fons d'inversió injectava diners a la competició a canvi de garantir-se un 10% del negoci del futbol a Espanya, el Barça hauria rebut uns diners que haurien servit per garantir la continuïtat de Messi. El president, però, ha dit que no accepten aquest acord i ho ha justificat: "No estàvem disposats a hipotecar els drets audiovisuals del club pels propers 50 anys". Al club, pensen que aquesta injecció de capital a curt termini no compensa amb el fet d'estar lligats de mans i peus a aquest fons durant el proper mig segle. Laporta, tot i que ha criticat la postura de Javier Tebas -president de la patronal- amb CVC, també ha dit que la Lliga "volia tenir Messi". "Però hi ha clubs, i és molt respectable, que exigeixen que es compleixi la normativa del límit salarial. No l'hem pogut complir, i no ampliarem el límit a canvi de vendre per 50 anys els drets audiovisuals", insistia.

"Hem rebut una herència nefasta, una gestió calamitosa"

Però, més enllà de Messi i de la Lliga, per a Joan Laporta el responsable de tot plegat és la directiva sortint de Josep Maria Bartomeu. "Hem rebut una herència nefasta. La massa salarial suposa un 110% de la facturació. No teníem marge", lamentava l'actual president, que qualificava la gestió de la junta anterior com a "calamitosa". "Teníem el límit salarial, i no hem tingut temps d'esquivar-lo". El problema són els contractes ja signats, i també les amortitzacions derivades d'haver fitxat jugadors a un preu molt elevat. "Amb Messi estàvem disposats a assumir riscos, però quan hem vist la realitat econòmica, hem vist que no teníem marge". Ara, sense Messi, la massa salarial suposarà un 95% de la facturació. És a dir que, malgrat quedar-se sense el millor del món, el Barça segueix tenint un problema.

"Les pèrdues previstes són de 487 milions"

En paral·lel a les negociacions per renovar Messi, el club havia encarregat una auditoria sobre els comptes del club. El Barça ja disposa dels resultats, i les xifres són esfereïdores. "Vam fer els comptes i les previsions en funció del que ens havien dit els anteriors gestors, segons les seves previsions. Però ara hem vist que les pèrdues previstes per a la temporada 2020/21 són de més del doble del que ens havien dit. Seran de 487 milions". En aquest punt concret, ha afegit: "No posaré el retrovisor. Moltes coses són per una mala gestió. Però tampoc seré cooperador necessari d'accions incorrectes i presumptament delictives", apuntava el president, deixant a entreveure, un dia més, que pot emprendre accions legals contra els anteriors gestors.

stats