El COE treu de polleguera Lambán i satisfà el govern de la Generalitat

El govern aragonès demana la mediació de Pedro Sánchez al veure que perd pes dins la candidatura olímpica

4 min
Esquiadors en una pista de La Molina, la Cerdanya

BarcelonaEl serial de la candidatura olímpica per portar uns Jocs Olímpics al Pirineu l'any 2030 entra en una nova fase. Dilluns el Comitè Olímpic espanyol (COE) va decidir donar per acabades les negociacions amb els governs de Catalunya i l'Aragó sobre com s'haurien de repartir les seus de les disciplines esportives, veient que el govern aragonès no acceptava cap de les propostes plantejades fins ara. El president del COE, Alejandro Blanco, parlarà aquesta setmana per explicar que ha decidit dissenyar ell sol la candidatura que creu que tindria més opcions d'agradar al Comitè Olímpic Internacional. Una proposta que agrada més al Govern, perquè la proposta del COE apostaria sobretot pel territori català, cosa que ha tret de polleguera el president aragonès Javier Lambán.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat clar que Catalunya "vol" els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 i "continua determinada" per aconseguir la candidatura. Després que s'acabés sense acord l'onzena reunió entre representants del COE, el govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i el govern de l'Aragó, Aragonès ha defensat que el seu executiu “ha optat des del primer dia per enfortir una candidatura que sigui clarament competitiva des del punt de vista tècnic i que generi un model de Jocs com més sostenible millor". "Volem els Jocs i volem arribar a consensos", ha dit Aragonès, que ha recalcat que Catalunya "continua determinada i està disposada a fer els passos que facin falta" per aconseguir que la candidatura vegi la llum, i per això el seu govern "estarà molt atent a la proposta del COE", amb qui la Generalitat ha treballat en tot moment "de manera coordinada". Aragonès ha evitat polemitzar respecte a "altres territoris amb una determinada posició", ha apuntat en al·lusió a l'Aragó i el seu president, Javier Lambán.

Aragonès, doncs, no ha amagat que no hi ha cap queixa respecte al Comitè Olímpic Espanyol. "Hem arribat a acords, nosaltres els respectem i estarem molt atents a la proposta que Alejandro Blanco formuli aquesta setmana, amb voluntat de treballar amb màxim rigor i professionalitat en un projecte que és un bon projecte". En canvi, el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat aquest dimarts que sol·licitarà una entrevista amb el president del govern, Pedro Sánchez, per demanar-li que compleixi el compromís d'elaborar una candidatura conjunta als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 "en peu d'igualtat" amb Catalunya. "Molt ens temem que la candidatura tècnica amb què ha amenaçat el COE serà molt semblant a la que ha defensat sempre el govern de Catalunya", ha subratllat Lambán, que ha recordat que el setembre del 2021 va rebre una visita de Pedro Sánchez i del president del COE en què va expressar el compromís d'una candidatura igualitària en el repartiment de les proves, tant en qualitat com en quantitat. "La Generalitat ha imposat el seu model i la seva manera d'entendre la candidatura i el COE l'ha acceptat, però nosaltres no perquè el Pirineu aragonès és la joia de la corona i hi estem invertint molt per ampliar-ne els dominis esquiables i millorar les instal·lacions a les tres valls".

El COE vol enviar al Comitè Olímpic Internacional la seva proposta abans de l'1 de juny, data en què el president del COI Thomas Bach visitarà Madrid. Un cop s'entregui la proposta, el COE enviarà un equip seu per analitzar sobre el terreny la proposta i debatrà de manera interna quina de les candidatures rebudes encaixa més en el seu model de Jocs. El COI ha canviat la manera d'escollir les seus olímpiques. Ara ja no hi ha una votació i la decisió queda en mans d'una comissió tècnica d'experts que s'ha de decidir, a tot estirar, el febrer del 2023.

Dues propostes rebutjades

El govern aragonès no va validar una primera proposta de repartiment de seus al febrer, malgrat que tres representants seus van ser a les reunions. Al document del COE es proposava que al Pirineu català s’hi organitzin les proves de més prestigi de l’esquí alpí a la Molina-Masella, així com les de snowboard i esquí acrobàtic a Baqueira-Beret, i les d’esquí de muntanya a Boí Taüll. A més, el Palau Sant Jordi de Barcelona i una segona instal·lació a la ciutat, segurament el futur Palau de Gel del Barça, serien l’escenari de l’hoquei sobre gel. Al Pirineu aragonès es farien el biatló i l’esquí de fons a l’estació de Candanchú, amb Saragossa com a seu del patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta, mentre que Jaca acolliria el cúrling. Davant la negativa aragonesa, els últims dies es va oferir a l'Aragó fer proves a les tres valls del Pirineu aragonès: l’esquí de fons i el biatló a Candanchú i Formigal i el freestyle passaria de Baqueira-Beret, a la Vall d’Aran, a la de Benasc. Catalunya cedia proves de neu, així que l’acord preveia que l’Aragó cedís proves de gel a Catalunya, en aquest cas el patinatge artístic, previst inicialment a Saragossa. Lambán també s'hi va negar i això va fer que el COE hagi decidit tirar pel dret, acostant-se a les posicions del Govern. Just avui el govern de la Generalitat ha emès els primers anuncis promocionant els jocs, que encara han de superar el referèndum a l'Alt Pirineu.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha supeditat el suport de Barcelona a la candidatura tècnica del Comitè Olímpic Espanyol al fet que els Jocs siguin sostenibles, tinguin el consens necessari i aconsegueixin l'aval de la ciutadania dels territoris afectats en la consulta prevista per al 24 de juliol.

stats