Una nova reunió per intentar salvar la candidatura dels Jocs Olímpics del 2030

La Generalitat anirà a la trobada posterior a la proposta aragonesa per repartir d'una forma diferent les seus

2 min
La pista de la Molina, una de les seus de la candidatura.

BarcelonaEl Comitè Olímpic espanyol (COE) segueix guanyant temps per tal de salvar la candidatura per portar uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu l'any 2030. Aquest dijous, el conseller aragonès d'Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, va portar a la seu del COE de Madrid la nova proposta per repartir les possibles seus, l'alternativa del document tècnic que fa una setmana el mateix COE va signar, donant-lo per vàlid, juntament amb membres del govern central i la Generalitat de Catalunya.

El COE va admetre que aquesta proposta "modifica en alguns aspectes la presentada, debatuda i acordada per la comissió tècnica en la qual van participar". Aquesta comissió, amb tres representants del govern central, tres de Catalunya, tres d'Aragó i tres del mateix COE, va tancar a mitjans de març una proposta per repartir seus que tothom va donar per vàlida. Un cop es va filtrar a la premsa, però, el president de l'Aragó, Javier Lambán, se'n va desdir afirmant que la rebutjava perquè donava esdeveniments esportius més importants a Catalunya. El dia que l'esperaven a Madrid per tancar mesos i mesos de negociacions, Lambán va quedar-se a Saragossa.

"El COE convocarà en els pròxims dies una reunió per trobar la solució definitiva de la candidatura presentada davant el Comitè Olímpic Internacional i amb el suport del govern d'Espanya per celebrar els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 a Catalunya i Aragó" va dir ahir el COE. La Generalitat de Catalunya hi anirà per demostrar la seva bona voluntat, però no es pensa moure ni una coma de l'acord, ja que aquest es va signar amb la presència de representants del COE. La proposta aragonesa planteja que totes les valls del Pirineu aragonès tinguin "protagonisme" en la candidatura. Per fer-ho, proposa repartir l'esquí alpí i l'esquí de fons entre Catalunya i l'Aragó. A la proposta signada pel COE, en canvi, tot l'esquí alpí és a Catalunya i tot l'esquí de fons, a l'Aragó. La proposta aragonesa és que Catalunya tingui proves de freestyle i l'esquí de muntanya, mentre que l'Aragó tindria el surf de neu i el biatló. Pel que fa a les disciplines relacionades amb el gel, Aragó albergaria les proves de cúrling, patinatge artístic i patinatge de velocitat en pista curta, mentre que el de pista llarga i l'hoquei gel es disputarien a Catalunya. Faci va posar com a exemple els propers Jocs d'Hivern del 2026, els de Milà - Cortina d'Ampezzo, on les proves masculines i femenines d'esquí tindran diferent seu, un model que podria replicar-se el 2030 entre Aragó i Catalunya.

stats