Esports 26/04/2016

Les obres per als Jocs Olímpics de Rio 2016 han costat la vida a 11 treballadors

Segons un balanç difós per la Superintendència Regional de Treball i Ocupació d'aquest estat brasiler, el nombre més elevat de morts es va registrar en les excavacions del metro

R.r.
2 min
Obres de la construcció de l'estadi de Maracanà a Rio de Janeiro.

BarcelonaOnze vides. Aquest és el preu humà que, de moment, han costat les obres per a la construcció dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, segons ha informat un balanç difós per la Superintendència Regional de Treball i Ocupació d'aquest estat brasiler i que ha registrat els accidents viscuts en els darrers quatre anys.

El nombre més elevat de morts s'ha registrat a les excavacions per a l'ampliació del metro de la ciutat, en les quals van morir tres obrers, segons l'informe de l'organisme del ministeri de Treball. Les xifres s'han divulgat quatre dies després que l'ensorrament d'un tram d'una carretera construïda com a llegat dels Jocs Olímpics deixés dos morts i una allau de crítiques sobre la qualitat i pressa de les obres.

Les fortes onades, segons la versió oficial, van provocar l'enfonsament d'un tram de viaducte de prop de 50 metres construït al costat del mar, que havia estat inaugurat al gener i havia costat 45 milions de reals –uns 12 milions d'euros–. Les víctimes d'aquest accident, però, no han estat incloses en l'informe, ja que l'accident es va produir després de la inauguració de la infraestructura i no durant la construcció.

A més de les tres morts del metro, es van registrar dues morts a l'entorn del parc olímpic i altres sis en obres d'infraestructura –en obres per a la millora del transport i d'un museu– i de llegat promeses per Rio per adjudicar-se l'organització dels Jocs Olímpics i no en estadis o altres instal·lacions vinculades directament a l'esdeveniment olímpic.

L'organisme públic ha exposat que al llarg dels darrers quatre anys ha realitzat 260 visites de fiscalització a les obres pels Jocs de Rio on es van redactar 1.675 interlocutòries d'infracció per diferents violacions a la legislació laboral.

El superintendent de Treball i Ocupació de Rio de Janeiro, Robson Leite, ha atribuït els accidents a "la falta de planificació i a la pressa de les constructores per complir els cronogrames". "No passen per ventura, sinó per negligència o falta de prevenció. L'alcaldia ha fallat en relació amb la seguretat dels treballadors", ha afirmat Leite.

stats