Jocs Olímpics
Esports 30/03/2020

Els Jocs de Tòquio mantenen les dates per al 2021 i els calendaris mundials comencen a moure's

La competició se celebrarà del 23 de juliol al 8 d'agost del 2021

Natalia Arroyo
3 min
Remoure cel i terra per salvar els Jocs

BarcelonaEl Comitè Olímpic Internacional i els organitzadors de Tòquio 2020 han acordat que la pròxima edició dels Jocs Olímpics es disputin en dates pràcticament idèntiques a les inicialment programades per a aquest any. Segons el comunicat, la nova edició dels Jocs començarà el 23 de juliol, un dia abans del que actualment estava programat, i finalitzarà el 8 d'agost. Quedarien bloquejades les mateixes setmanes que ara: des del penúltim divendres de mes fins al segon dilluns d'agost. Enguany, la celebració olímpica estava prevista per al dia 24 de juliol i s’havia d’allargar fins al 9 d’agost.

"

La decisió que les dates siguin exactament les mateixes que es preveien per al 2020 busca “minimitzar els problemes que l’ajornament dels Jocs pot causar al calendari esportiu internacional”, considera el Comitè Olímpic Internacional. “La humanitat es troba en un túnel fosc i Tòquio 2020 -nom que seguiran rebent els Jocs encara que s’hagin ajornat un any- pot ser-ne la llum al final”, diu el comunicat del COI.

Les parts han acordat aquesta data en una conversa telefònica en què han participat el president del COI, Thomas Bach, el president del comitè organitzador de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, la governadora de la ciutat, Yuriko Koike, i la ministra per als Jocs Olímpics, Seiko Hashimoto.

Aquest vespre hi ha una roda de premsa convocada en què s’espera que es donin més detalls.

Fins ara, els responsables dels Jocs havien comentat que se celebrarien “abans de l’estiu vinent” i s’havia insinuat que podrien celebrar-se, excepcionalment, a la primavera. Les dates previstes finalment obligaran a la resta d'esports a reprogramar els seus calendaris, que tenien reservades aquestes finestres per a la celebració dels seus campionats propis.

Les primeres reaccions

El Mundial de Natació haurà de buscar una nova data

La Federació Internacional de Natació ha rebut amb satisfacció les noves dades dels Jocs de Tòquio 2021, tot i que li impliquin haver de canviar la seva programació. Tenia previst disputar el Mundial de Natació a Fukuoka, precisament del 16 de juliol a l’1 d’agost, dates que ara haurà de repensar. La FINA farà ronda de consultes amb les parts interessades (atletes, tècnics, federacions, televisions i patrocinadors) per determinar “la solució adequada”. En tot cas, “conèixer ja les dates és molt útil per a les federacions i per als atletes d’arreu del món”, ha expressat el president de la FINA, l’uruguaià Julio C. Maglione.

Ajornament d'un any del Mundial d'atletisme

La Federació Internacional d’Atletisme també s’ha mogut amb celeritat i admet que està treballant en noves dates per als seus Mundials, inicialment previstos per al 6 i 11 d’agost del 2021. Amb els Jocs ajornats un any, la Federació es planteja moure el campionat del món d'Eugene, a l'estat d'Oregon (Estats Units) al 2022. “Tots hem de ser flexibles i comprometre’ns. Estem treballant en noves dates. Volem agrair al comitè organitzador, als seus socis i als nostres la seva col·laboració i voluntat per explorar totes les opcions”, diu l’organisme.

La FIFA, "satisfeta"

El món del futbol també ha rebut amb optimisme les noves dates dels Jocs. "Esperem amb il·lusió que es vegi un excel·lent torneig olímpic de futbol", ha comentat la FIFA. "Treballarem amb totes les parts sobre els respectius detalls. En moments difícils com aquest és important que el món de l'esport demostri solidaritat i s'ajudi mútuament", ha dit l'organisme en un comunicat en què ha anunciat que concretarà més detalls sobre la seva competició més endavant.

stats