Jocs Olímpics
Esports Jocs Olímpics 23/07/2021

El camí de l''skate' cap a l'olimpisme

Dues modalitats d'aquest esport que s'estrena als Jocs reuneixen els vuitanta millors patinadors del món

Joan Carol
3 min
Skate

BarcelonaL'skate debuta a Tòquio com a disciplina olímpica i ja ha estat confirmat per als Jocs de París 2024. Aquest esport conegut arreu del món ha arribat a formar part de l'olimpisme en un moviment del Comitè Olímpic Internacional (COI) per atraure el públic jove. De fet, tots els esports que debuten a Tòquio com a disciplina olímpica van ser destacats pel COI pel fet de tenir un especial atractiu per a la joventut; sobretot l'skate, amb un gran pes a les xarxes socials i molta representació en la cultura urbana del Japó, d'on són originaris alguns dels millors patinadors del moment.

Del mar a la terra

Els inicis de l'skate són als anys cinquanta, quan alguns surfistes van tenir la idea de traslladar la sensació de muntar les onades a terra ferma. Les primeres planxes de carretera es van començar a veure a Califòrnia i Hawaii. Amb el pas dels anys, l'skate va passar de ser una un invent estrany, una joguina, a un model de vida. El 1966 va néixer la marca Vans, una pionera, darrere de la qual van venir Etnies, Converse i DC. Als anys setanta l'skate va arribar a Alemanya, a través dels soldats americans que van convertir Munich en centre europeu de l'skate.

L'any 1981 la creació de la revista Trasher va suposar una revolució total i es va convertir en la màxima referència de la cultura de l'skate. Els vuitanta van ser un boom per aquest esport: per primera vegada era possible obtenir una bona quantitat de diners sent skater professional. La revolució total va arribar a mitjans dels noranta, amb la creació dels X-Games, l'esdeveniment internacional d'esports extrems. La tecnologia que ja existia en aquesta època va permetre que les piruetes es transmetessin mundialment gràcies a les primeres gravacions, fins que l'arribada d'internet va disparar la popularitat de l'skate.

Les quatre rodes adaptades a l’olimpisme

Per portar l'skate als Jocs se n'han creat dues modalitats. El park skateboarding i l'street skateboarding. El canvi més gran entre les dues modalitats és l'escenari de la competició, ja que en les dues categories hi haurà el mateix nombre de participants i el sistema de puntuació serà molt similar, així com el quadre del torneig.

El debut serà amb la modalitat street. El 25 de juliol en la categoria masculina i el 26 en la femenina, 20 homes i 20 dones passaran per l'Ariake Sports Park de Tòquio per coronar el primer campió olímpic de la història de l'skate. En aquesta modalitat, els patinadors tenen a la seva disposició una gran pista amb escales, baranes, bancs, parets, rampes i altres elements urbans per donar total llibertat per combinar impressionants exercicis. Cada skater tindrà dues oportunitats de 45 segons cada una per aconseguir la millor puntuació possible. Un equip de cinc jutges valorarà cada actuació de manera individual, en una escala del 0 al 10. La valoració més alta i la més baixa quedaran descartades i la mitjana –arrodonida fins a un decimal– de les altres tres serà la puntuació final. Els vuit skaters que aconsegueixin la millor puntuació a la ronda eliminatòria passaran a la final.

La competició de park tindrà lloc el dia 4 d'agost en el quadre masculí i el 5 en el femení, amb 20 patinadors en cada categoria. Aquesta modalitat té lloc en una pista similar a una piscina buida en què els skaters tenen tres oportunitats, cada una de 45 segons, per fer els seus millors exercicis utilitzant els desnivells de la pista. També aquí un equip de cinc jutges valorarà cada actuació de manera individual, en aquest cas, amb una puntuació del 0 al 100. La millor i la pitjor valoració quedaran descartades, i la mitjana de les altres tres serà la puntuació definitiva. Els vuit skaters que amb tres oportunitats aconsegueixin la millor puntuació passaran a la ronda final. Les rondes prèvies seran quatre i a cada una hi competiran cinc patinadors.

Planxes espanyoles

Tres skaters espanyols competiran en el debut olímpic d'aquest esport. Danny León, Jaime Mateu i Julia Benedetti buscaran fer-se un lloc entre els millors patinadors del món. Tots tres competiran en la categoria park, de manera que Mateu i León lliscaran per la pista el dia 4 d'agost i Benedetti ho farà el dia 5. La gallega Julia Benedetti és una mostra clara de la popularitat d'aquest esport entre els joves. Amb tan sols setze anys competirà en l'escenari d'aquests Jocs.

Els noms a seguir

Amfitrions i nord-americans parteixen com a favorits. El Japó té tres patinadores dins del top 6 mundial en categoria park: Misugu Okamoto en el número 1, Sakura Yosozumi en el número 2 i Kokona Hiraki en el número 6. En la tercera posició s'hi situa la britànica Sky Brown, amb tan sols tretze anys. També en categoria masculina els japonesos són forts. Yuto Horigome ha guanyat aquest any el Mundial en categoria street, i competirà amb el californià Nyah Huston, quatre vegades campió del món en aquesta categoria i actual número 1. Pel que fa a la categoria femenina de street, les reines són les brasileres Pamela Rosa i Rayssa Leal, número 1 i 2 del món respectivament.

stats