Esquí
Esports Jocs Olímpics 02/12/2021

Les esquiadores que han creat el seu propi equip per aspirar a tot

Neix el FastHolaluz, primer equip professional català d'esquí alpí, liderat per Núria Pau, que aspira a ser als Jocs d'Hivern

5 min
Neix el FAST-Holaluz, primer equip d'esquí alpí femení de Catalunya

Barcelona"Ens hem unit i ens hem llançat a la piscina. Com que no existia un equip professional privat d’esquí alpí a casa nostra, l’hem creat", diu amb orgull Núria Pau. Un grup d’esquiadores ha fet allò que no fa tant hauria semblat ben difícil a Catalunya: crear el FastHolaluz, el primer equip femení privat d’esquí alpí de Catalunya, amb el suport de La Molina Club d’Esports i marques com Holaluz, el principal patrocinador d’un equip que aspira a fer realitat el que és ben normal, en bona part d’Europa; que un grup de dones pugui arribar a l’elit de l’esquí alpí.

L’objectiu de l’equip és clar: esdevenir un referent d’un esport en creixement, aportant referents a les noves generacions i facilitant la preparació a esquiadores com la Núria, que aspira a classificar-se per als Jocs Olímpics d’Hivern d'aquest febrer a la Xina. "Aquest equip és el somni de totes nosaltres. Tenir referents és molt important per somiar que tu també pots aconseguir arribar lluny", explica l’esquiadora de Ribes de Freser a l’ARA. En una temporada marcada per la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern a Pequín (del 4 al 20 de febrer), el FastHolaluz simbolitza una revolució. Pau, l’esquiadora amb més experiència del grup, competirà al circuit de la Copa del Món i de la Copa d’Europa. Les altres esquiadores competiran al circuit FIS o, en el cas de les juvenils, als corresponents campionats júniors. Es tracta de Jara Beso, Lisa Vallcorba, Georgina Tarragó i Maria Relat, l’andorrana Clàudia García, la francesa Clara Pijolet, la gallega Inés Sanmartín i l’aragonesa Celia Abad. Totes les esquiadores han fet sacrificis per poder arribar fins aquí. I ara es posen a les ordres d’un equip tècnic format per Xavier Salarich, Sofía Gandarias i Pelayo Abad, entrenadors coordinats per Cristian Masdeu, el director tècnic.

Les esquiadores de l'equip FAST-Holaluz a Barcelona

"La Núria Pau havia fet una gran temporada, però es trobava sense estructura oficial de la Federació Espanyola per criteris d’edat. Tot i ser la millor esquiadora, no tenia una estructura de suport. Així que va sorgir la idea de poder arrancar l’equip. I van anar afegint-s'hi altres noms d’esportistes i entrenadors disposats a tirar això endavant", explica Cristian Masdeu. "El millor d’aquest projecte és l’energia. Pensar en positiu. La idea és ajudar la Núria en el seu camí cap als Jocs i crear una estructura per a aquestes altres esquiadores que abans havien de competir fora. Volem crear un equip que perduri, que ajudi esquiadores a fer el salt a l’elit. Les esquiadores s’han d’haver format a altres club abans, però el FastHolaluz servirà com a motivació per demostrar que és possible tenir equips com els que hi ha en altres llocs. Portem pocs mesos i hem rebut el recolzament de la FCEH i de la RFEDI, a més del suport econòmic de moltes marques, com Holaluz i Rodi Motor Services. Estem molt contents", afegeix el tècnic de la Molina. El principal patrocinador és aquesta empresa dedicada a la comercialització d'energia elèctrica d'origen 100% renovable i de gas, de fet. "Encaixa amb els valors que volem defensar", diu la Núria.

Viatjant sola per mitja Europa

"L’esquí es pot practicar en molts països, així que per competir cal anar amunt i avall. L’any passat, per exemple, com que no era dins de l’equip nacional tenia dues opcions: entrar en un equip privat o anar jo sola. I vaig fer això. Vaig sortir de Ribes amb el meu cotxe per instal·lar-me a Itàlia. I m’anava movent amunt i avall, conduint fins a Eslovènia, Txèquia, Àustria... M’acompanyava la Laura Jardí –esquiadora i entrenadora catalana que resideix a Itàlia–, que m’ajudava en els entrenaments", explica la Núria recordant una temporada en què, malgrat la falta de suports, ha aconseguit grans resultats. Tants, que ara somia en ser a la Xina aquest febrer escoltant l’himne olímpic. Núria Pau és d’aquelles esportistes que per poder perseguir els seus somnis, ha fet un munt de sacrificis. Els primers anys de la seva carrera, per exemple, els veïns de Ribes van arribar a buscar-li ajudes econòmiques amb campanyes a les xarxes socials. Amb el naixement del FastHolaluz, tot canvia. "Ara ja no aniré mai sola. Som 9 noies i 3 entrenadors. Sempre estaré acompanyada per un tècnic, mentre que els altres es quedaran amb la resta de l’equip a la base", raona la Núria. El camp base serà a la Val di Fassa, a Itàlia, una zona dels Alps amb grans instal·lacions i bones connexions. "És un lloc ideal perquè queda a prop d’Eslovènia, de Suïssa... amb moltes pistes", afegeix Masdeu. "Aquest equip el formen dones que han decidit superar adversitats per poder fer el seu camí. Quan no tens una estructura que t’ajudi, quan no tens les facilitats d’altres països, seria fàcil rendir-se. Elles ho han vist diferent", afegeix, recordant com al Club de La Molina feia temps que es parlava d’aquesta idea. "Totes les peces s’han posat d’acord en el moment just per fer realitat el projecte", explica.

L'equip d'esquí femení FAST-Holaluz

"El naixement de l’equip és un molt bon senyal. No som pioneres a escala mundial, però arrencar un projecte com aquest a casa costa molt. Estem contents de com va. Tenim els primers patrocinadors. Però part del cost de l'equip l'assumeixen encara les nostres famílies, sobretot", admet Pau. Ara totes coincideixen que aquest equip ha exemplificat el seu "esperit de superació". "Som noies que no som aquí per casualitat. Tenim ganes de buscar-nos la vida per competir, per millorar. Algunes de les esquiadores eren a l’estranger, amb equips privats als Estats Units, França o Itàlia. Hem deixat altres projectes per apostar fort per un projecte on ha estat clau el suport del meu club, el de la Molina", afegeix Núria Pau.

Un dels primers reptes del FastHolaluz serà veure si la Núria aconsegueix el bitllet per anar als Jocs d’Hivern de l’any vinent. "Les llistes es tancaran a mitjans de gener. Sé que tinc el nivell, que ho puc aconseguir. Em falta un resultat encara, però soc la primera del rànquing d’Espanya i sé que puc fer-ho", diu l’esquiadora, nascuda als Pirineus. De fet, dona suport a la candidatura per portar uns Jocs d’Hivern als Pirineus per primer cop: "Ho veig molt bé. Serviria per situar-nos en el mapa, per no ser només un país de sol i estiu, per veure la tradició que tenim aquí. Apostar per l’esport sempre val la pena, és una escola de valors i de superació". "Si el projecte respecta les normes de no fer grans obres que no siguin necessàries, limitant-se a millorar el que ja tenim per facilitar la pràctica de l’esport, seria un pas endavant. Coincideix amb una bona feina de formació dels darrers anys, per professionalitzar aquest esport. Als darrers Mundials de Cortina d’Ampezzo els resultats van ser molt bons", resumeix Masdeu. Ara, a l’equip, confien que Núria Pau sigui olímpica en uns mesos, i que darrere seu arribi una nova fornada de dones llestes per viure d’allò que les apassiona, la neu.

stats