Olimpisme
Esports 05/09/2021

Els Jocs Paralímpics de Tòquio s'acaben amb tretze medalles catalanes

Els atletes de casa nostra tornen havent guanyat quatre ors, cinc plates i quatre bronzes

L. B.
2 min
Cerimònia de clausura dels Jocs Paralímpics

BarcelonaS'ha acabat la cita paralímpica a Tòquio. La capital nipona va celebrar del 23 de juliol al 8 d'agost els Jocs Olímpics i, després, va arribar el torn dels esportistes paralímpics que, des del 24 d'agost, s'han disputat les medalles a la ciutat japonesa. Els catalans n'han sortit ben parats. Fins a tretze metalls s'han penjat els atletes paralímpics de casa nostra de les 36 medalles que s'ha endut la delegació espanyola. Amb la cerimònia de clausura d'aquest diumenge es donen per finalitzats els Jocs més atípics dels darrers anys, condicionats per la pandèmia.

La gran cita paralímpica, que va començar unes setmanes després que els atletes olímpics tornessin a casa, es va encetar amb una gran cerimònia que va acollir tots els participants. Amb ganes de demostrar els esforços dedicats aquests cinc anys previs als Jocs, la delegació estatal espanyola va aterrar a Tòquio amb la convicció de millorar la fita aconseguida al Brasil, on van sumar 31 metalls. I així ha sigut.

Atletes com Núria Marqués, Miguel Luque i Sarai Gascón, entre d'altres, tornen a casa després d'una experiència inigualable amb un metall que els acompanyarà per sempre. "Em fa molt feliç haver materialitzat tant d'esforç durant tants anys en una medalla", confessava Gerard Descarrega a l'ARA després d'aconseguir un dels quatre ors per als esportistes catalans. "Va ser una explosió d'emocions poder arribar a la línia de meta i veure que tot havia sortit rodó. Estic molt satisfet d'aquesta gran experiència", explicava en declaracions a aquest diari.

Els Jocs Paralímpics, però, van més enllà de les medalles i els diplomes. La superació, la resiliència i la lluita constant són valors intrínsecs en els esportistes paralímpics, però que no han de tapar l'esperit competitiu i la professionalitat esportiva dels atletes. "Si jo m'entreno cada dia com qualsevol esportista d'alt rendiment no és perquè vegin els meus valors de superació, sinó per guanyar. Únicament i exclusivament per guanyar", recordava Jordi Morales en conversa amb l'ARA des de Tòquio.

Aquest diumenge s'ha apagat la flama olímpica a Tòquio després de dos mesos plens de competicions, proves i triomfs. Ara, però, torna a començar l'espera. Des d'ara, París 2024 ja és a l'horitzó.

stats