Tenis
Esports 15/05/2022

El jovenet que amenaça amb revolucionar Roland Garros

Carlos Alcaraz, amb 19 anys, busca destronar Nadal i Djokovic en el segon Grand Slam de la temporada

4 min
Carlos Alcaraz celebrant la seva victòria.

BarcelonaLa revolució ha arribat al circuit masculí de tenis. Després d'anys en què tres homes s'han assegut sols a una taula repartint-se els grans títols, aquest 2022 tot ha esclatat. El jove murcià Carlos Alcaraz, de 19 anys, amenaça amb capgirar el circuit just ara que comença el segon Grand Slam de la temporada, Roland Garros. El primer ja va ser atípic, perquè el gran dominador dels últims dos anys, Novak Djokovic, va ser expulsat d'Austràlia per no voler-se vacunar. El serbi ha tornat a les pistes i serà a França per intentar guanyar el títol, però no ha aconseguit recuperar l'estabilitat emocional ni esportiva després de la breu detenció a Austràlia. A més, Roland Garros és el gran territori de Rafa Nadal. Però al mallorquí li ha sortit un rival a casa, Alcaraz.

Djokovic té 35 anys i Nadal 36. El jugador de Manacor ha guanyat tretze cops a la pista central de Roland Garros. Mai cap altre jugador ha guanyat tants cops el mateix torneig del Grand Slam. El seu domini sobre la terra batuda francesa és total, però a l'últim Mútua Open de Madrid, sobre terra batuda, Alcaraz el va derrotar. Nadal, amb problemes físics, també ha punxat a Roma. No arriba en el seu moment, però en el passat ja ha demostrat que pot guanyar quan la gent dubta d'ell.

A Roma si ha aconseguit millorar el seu joc Djokovic, que busca guanyar el 21è Grand Slam per igualar així Nadal, campió a Austràlia. El serbi, de fet, és el vigent campió de Roland Garros, perquè va guanyar-hi el 2021 derrotant el grec Stefanos Tsitsipas a la final. "Aquest any hem vist com ha aprofitat unes setmanes que no va competir, en part per pausa del calendari i en part per un positiu per covid-19, per fer un salt físic. Va fer molt de gimnàs, va deixar de tenir un cos de jovenet per ser més fort", explica David Ayuela, que va ser el seu entrenador a la selecció espanyola júnior de tenis que va guanyar la Copa Davis. "Domina molts aspectes del joc i, sobretot, té la fortalesa mental de Rafa Nadal. Està ben aconsellat, a més", afegeix en referència a Juan Carlos Ferrero, que lidera el seu equip. L'extenista el va descobrir a la seva acadèmia en un campus d'estiu i després d'abandonar l'equip de l'alemany Alexander Zverev va apostar per Alcaraz. Amb 14 anys, el murcià ja va sumar per primer cop punts a la classificació de l'ATP, però els primers anys van ser durs. "Calia volar al Brasil i creuar el país amb cotxe per jugar tornejos, i dormir allà on es podia. Fins a arribar on som ara ha costat, però en Carlitos és especial", deia Ferrero a la cadena SER aquesta setmana.

Però tots ells pateixen davant l'arribada de l'huracà Alcaraz. Amb 19 anys, els ha derrotat a tots aquesta temporada. A Tsitsipas, per exemple, el va derrotar a l'últim Obert dels Estats Units en pista ràpida, quan amb 18 anys ja va arribar a uns quarts de final. Ara vol arribar més lluny sobre terra batuda després de guanyar tres tornejos aquests anys: Miami, el Godó a Barcelona i l'Open Mútua de Madrid. A més, el seu rècord contra jugadors del top 10 és increïble. Ha jugat quinze cops contra rivals situats entre els deu primers del rànquing i ha guanyat en deu ocasions.

Per preparar Roland Garros, Alcaraz ha decidit no participar en el torneig de Roma. Aquesta temporada ha perdut tan sols tres partits, a Austràlia en cinc sets contra Matteo Berrettini, a les semifinals d'Indian Wells davant de Rafa Nadal i a la segona ronda de Montecarlo davant de Sebastian Korda. "El seu millor joc hauria d'arribar sobre terra batuda. Però Roland Garrós és un Grand Slam. Partits a cinc sets. És un escenari diferent en què Nadal i Djokovic saben competir. Serà una prova de foc per a Alcaraz", segons Ayuela. El veterà Roger Federer serà baixa per lesió. Sí que hi podrà ser el rus Daniil Medvedev, absent en alguns tornejos per l'expulsió de jugadors russos a causa de la guerra a Ucraïna, i també per una lesió. El seu estat és una incògnita, tot i que aspira a pispar a Djokovic el número 1 mundial.

Paula Badosa

La gran oportunitat de Paula Badosa

En categoria femenina costa saber qui manarà després de veure com l'australiana Ashleigh Barty, campiona del primer Grand Slam de la temporada i número 1 mundial, va decidir retirar-se als 26 anys. La txeca Barbora Krejčíková va donar la sorpresa ara fa un any, tot i que la favorita seria la polonesa Iga Świątek, qui acaba de guanyar a Roma sobre terra batuda.

La catalana Paula Badosa també forma part de les favorites. De fet, aquestes setmanes ha declarat: "Canviaria la meva posició al rànquing mundial, ser segona o tercera, per poder guanyar un Grand Slam, sobretot Roland Garros". Badosa ha guanyat un torneig aquest any, sobre pista dura a Sydney al gener, però va caure a la quarta ronda de l'Obert d'Austràlia. De fet, als tornejos grans només ha arribat un sol cop als quarts de final, i ha aconseguit pujar al rànquing mundial gràcies a la seva constància en altres tornejos. Brillar en un dels quatre tornejos grans continua sent el gran repte. L'únic cop que ha rendit a un nivell alt va ser fa un any, precisament a Roland Garros, quan va quedar-se a un pas de les semifinals i va perdre en tres sets davant l'eslovaca Tamara Zidanšek.

stats